Kanalene i Brugge i Belgia
Belgia,  Europa

Betagende Brugge med kanaler, øl og sjokolade

Brugge blir ofte omtalt som en av de vakreste middelalderbyene i Europa. Den er sammen med Brussel et veldig populært reisemål i Belgia. Byen er kjent for sin vakre historiske arkitektur, sjarmerende kanaler, og ikke minst er de kjent for både øl og sjokolade. Absolutt et sted livsnytere kan reise til med andre ord.


Middelalderby

Brugge er en by som virkelig tar deg tilbake i tid. Jeg er utrolig fascinert av alle de vakre mursteinsbygningene, og mange av dem kan dateres helt tilbake til middelalderen. Det er vakre motiver rundt hvert gatehjørne.

Å vandre rundt i gatene og langs kanalene er en opplevelse i seg selv og jeg husker at første gangen jeg var der på en dagstur brukte jeg opp en hel filmrull på alle de fine husene. (Og ja, det var en liten stund siden!) Jeg gledet meg derfor veldig til å komme tilbake for å se om byen var så sjarmerende som jeg husket.


Kanalene gjør byen til et lite «mini-Amsterdam» som jeg syns er en bedre sammenligning enn at alle byer med litt vann på død og liv skal sammenlignes med Venezia. Amsterdam er en mye bedre sammenligning med tanke på arkitekturen. Sentrum er mye mindre enn Amsterdam og gjør den veldig overkommelig å bli godt kjent i på en helg.

Annecy i Frankrike kalles Alpenes Venezia, fordi de har et par kanaler gjennom byen.

Grote markt i Brugge i Belgia


Koselig hotell

Jeg ville veldig gjerne bo i et sjarmerende gammelt hotell i Brugge, og selv om de koster en del, tok vi oss råd til to netter på Hotel de Orangerie midt i sentrum av byen. Her er det individuelt inredede rom, gamle bjelker i taket og trepaneler på veggene.

Den koselige salongen der vi fikk en velkomstdrink da vi kom, var helt perfekt med stor peis og mørkt treverk på veggene. Selve rommet var også møblert med gamle møbler og blomstrete tapeter og en deilig seng.

Hotellet ligger også rett vegg i vegg med bryggeriet Bourgogne des Flandres og en av selskapene som tar deg med på båttur rundt i byen, hadde brygge rett bak hotellet. Utrolig sentralt med andre ord.

På hotellet fikk vi et fint kart med et forslag til en vandretur som tar oss forbi de fleste severdighetene i byen. Som en Hop-on-hop-off-buss, bare til fots. Enklere å stoppe underveis da. Og en buss ville ikke tatt oss med forbi vakre Bonifaciusbrug som ligger gjemt bak kirken i byen. Fascinerende koselig bro over en av kanalene.


Begijnhof



Vi gikk forbi mange fine bygninger og kirker og plasser og så at byen våknet til liv. Vi besøkte svanene utenfor Begijnhof, et konsept jeg først kom over i Amsterdam. En begijnhof (béguinage på fransk) er et historisk boligkompleks for kvinner som levde et religiøst liv i fellesskap uten å avlegge klosterløfter. De var ikke nonner, men levde omtrent som nonner, med unntak av at de kunne bevege seg fritt i samfunnet.


Begijnhofen i Brugge, også kjent som Ten Wijngaerde, ble grunnlagt i 1245 og er en av de best bevarte i Belgia. Som alle slike begijnhofer er det et stille pusterom midt i byen. Man føler seg i en annen verden når man går inn en ofte trang port fra en støyende gate og inn på en fredelig gårdsplass. I Brugge var husene hvitkalkede og de lå rundt et stort grøntområde som da vi var der, var dekket av et teppe av gule påskeliljer.


I dag bor det ikke lenger beguiner der, men området huser benediktinernonner og er åpent for besøkende. Brugges begijnhof står på UNESCOs verdensarvliste. Er du i Nederland eller Belgia, så sjekk om de har en begjinhof du kan besøke.

Rett i nærheten av begjinhof fant vi en veldig koselig kafe, Carpe Diem Bakery & Tea-room, der det bugnet av bakervarer og der man også kan bestille frokost, med eller uten bobler. Vi tok kaffe og bakverkt og fikk i oss litt varme etter å ha vært ute i den vindfulle byen en stund.


Etter hvert følte vi at det var på tide å begynne med øldrikkingen også. Det ble en kirsebærøl (kriek) på The Beerwall / 2be bar der de har vegg på vegg med alle mulige ølmerker med tilhørende glass. Ganske fascinerende.


Øl  

Belgia er kjent for ølproduksjonen sin og det finnes naturlig nok som i alle byer, steder der man kan drikke øl over alt. I Brugge er det spesialutsalg for øl flere steder og det som er spesielt for oss nordmenn, er det enorme utvalget av ulike øltyper. Ikke nok med at Beerwall lå rett ved hotellet, vi fant også ut at den ølbutikken som lå nærmest hotellet, The bottle Shop, trolig var den med størst utvalg. Bonus for kort vei å bære alt tilbake til hotellet. Husk å ha innsjekket bagasje og god plass hvis du har lyst til å ha med deg noen spesialiteter hjem.


Byen har også to bryggerier å skilte med. Vi hadde valgt en omvisning på det som lå rett vegg i vegg med hotellet, Bourgogne des Flandres. De er et ganske spesielt bryggeri i den forstand at de holder til midt i byen og at de kun lager en type øl. Og de lager egentlig bare halvparten av den, merkelig nok. De brygger sin øl og så kjøper de lambic-øl.

Den lokale friske, unge, brune de lager selv blandes med en lagret surøl av typen lambic eller oud bruin som kun kan lages i Brussel-området på grunn av villgjæren som finnes der. Det betyr at i en og samme øl har de to ulike ølstiler. Det kalles «bier van gemengde gisting«, eller øl med blandet gjæring. Disse to ølene blandes og tappes på flaske i Brugge.


Bryggeriet sier at ølet har en kompleks smak med både sødme, syrlighet og dybde. Ølen heter det samme som bryggeriet og spiller på «Bourgogne», altså Burgund, vinområdet i Frankrike. Ølen skal minne litt om en vin i struktur og har en balansert smak av karamellmalt, tørket frukt og en mild, syrlig friskhet. Jeg vet ikke om vindyrkere i Bourgogne er enige i det, men et morsomt konsept vi aldri har sett før.

Vi valgte en omvisning (med audioguide) for 2 personer som inkluderte en smaksplanke med 6 ulike øl som vi fikk i baren etterpå. Det var veldig mye spennende og ulikt øl der. Det eneste jeg savnet, var litt mer informasjon om de ulike ølene vi fikk drikke. De var travle i baren og ramset kjapt opp det vi fikk, men ingen ytterligere forklaring på de ulike ølene og hvor de kom fra. Det er også fullt mulig å bare gå rett i baren for å drikke øl, uten å ha gått gjennom omvisningen først.


Brugge har et bryggeri til som også tar imot besøk. Vi rakk bare en lunsj på De Halve Maan bryggeri, og fikk der smake på deres Brugse Zot som vi for så vidt så over hele byen. Alle bryggerier har jo noe som de mener er «helt spesielt» og eget.

For De Halve Maan er det ikke selve bryggingen, men det at de i 2016 bygget en 3,3 kilometer lang øl-pipeline under Brugges historiske sentrum. Denne underjordiske rørledningen transporterer øl fra bryggeriet i sentrum til tappeanlegget utenfor byen. Dette ble gjort for å redusere trafikk med store lastebiler gjennom de trange middelaldergatene i byen. Ølet har sikkert ikke godt av å bli ristet på brosteinsgater uansett.


Bryggeriet er fortsatt familieeid og drives nå av sjette generasjon. De Halve Maan er kjent for øltyper som Brugse Zot og Straffe Hendrik. Disse ølene brygges med toppgjæring og ettergjæres på flaske, i ekte belgisk stil.

Ønsker man omvisming, er det lurt å bestille det på forhånd, siden det kan være begrenset med plass til det tidspunktet man ønsker. Kombiner gjerne med lunsj for maten var god.

Mat

Belgia er kanskje ikke det man tenker på som et matland, men de er kjent for pommes frites, og kanskje spesielt i kombinasjon med blåskjell, altså «Moules frites». Og som en parentes, husk at i Belgia spises pommes frites med majones og ikke ketchup. Prøv det hvis du ikke har smakt det før. Veldig god kombo. (Men du ville vel uansett ikke funnet på å spise ketchup til blåskjell…)

«Alle» restaurantene i byen serverer Moules Frites, vi fant en som var grei nok, men ingen ting å skrive hjem om.


Til middag senere på kvelden fikk vi en rekke gode anbefalinger i resepsjonen på hotellet. Vi endte opp på Julia’s, som var et veldig godt valg. Stilig restaurant, spesielt gode på kjøtt som Lars ville ha. De har en stor grill midt i lokalet, som gjorde det litt røykfullt til tider, men ikke plagsomt. Jeg gikk for en annen spesialitet som vi så på «alle» menyer, nemlig vol-au-vent, et slags bakverk med butterdeig ofte servert med en frikassé-aktig gryte.

Gode cocktails hadde de også.


Vi hadde forsøke å ringe noen restauranter for å bestille bord, men mye var fullt. Så hvis dere har noe spesielt i tankene, så kan det være lurt å bestille bord på forhånd. Disse fikk vi anbefalt på hotellet:

Dagen etter ble det som nevnt lunsj på bryggeriet De Halve Maan. Da ble det tradisjonell flamsk oksegryte, laget på øl selvsagt. Det så vi også på flere menyer. Maten var god og lokalet trivelig og man så rett inn i produksjonslokalet. Det er et stort lokale så her trenger man kanskje ikke reservere bord til lunsj, i alle fall ikke utenom høysesong.  


Sjokolade

Brugge er et paradis for sjokoladeelskere. Byen har et bredt utvalg av butikker der du kan smake på og beundre lokale spesialiteter. Vi var der rett før påske og over alt så vi rikt dekorerte og fristende sjokoladebutikker med påskeegg og annet påskerelatert laget i sjokolade. Det er så mange av dem og de har veldig mye likt, så du kan trygt vente litt med handlingen slik at du slipper å bære på ting hele dagen. Jeg antar at de har ulike temaer som varierer gjennom året, men spesielt påske og jul er sikkert ekstra fristende.


Vi måtte selvsagt teste ut den flytende versjonen sammen med en annen belgisk spesialitet, nemlig belgiske vaffler. Det er flust av sjarmerende kafeer som serverer både vafler og varm sjokolade. Vi fant en kafe med utsikt over den sentrale kanalen.


Aktiviteter

Av aktiviteter i byen, gjorde vi ikke noe annet enn bryggeribesøk og en båttur. Siden Brugge er kjent for sine kanaler, er en båttur en viktig del av opplevelsen. Vi valgte den tilbyderen som holdt til rett bak hotellet vårt, Bruges River Cruises, men de er sikkert ganske like alle sammen. Husk at om du er der tidlig vår eller senhøstes, kan det være ganske kjølig så lue, skjerf og votter var godt å ha da vi var der i mars måned.


Vi fikk se byen fra en annen vinkel og så steder vi hadde sett på vår fottur dagen før. Og fikk noen morsomme anekdoter fra båtføreren som ga oss «live» kommentarer på tre språk, engelsk, fransk og flamsk. Det er jo ofte hyggeligere en audioguides.


Senere på dagen kom vi opp i et opptog i forbindelse med at det var karneval i byen. Masse høy teknomusikk og fargerige flåter og pyntede folk som paraderte gjennom byen og kastet ut sukkertøy til tilskuerne. Morsomt å se.


Det ble også litt shopping utenom øl og sjokolade. Det er noen koselige klesbutikker i gågata som man ikke finner hjemme og det er alltid morsomt å gå i nye butikker.


Brugge er en by som tilbyr noe for enhver smak. Enten du er interessert i historie, arkitektur, øl, eller bare ønsker å slappe av i en vakker by, så kan jeg trygt anbefale Brugge for en helgetur.

Vi tok toget fra flyplassen og tok toget videre til Amsterdam (via Antwerpen) på avreisedagen og Belgia er også et fantastisk togland. Enkelt å greit å komme seg rundt og det virker som om det alltid går et tog.


Les gjerne om vår togtur både til og fra Frankrike, gjennom blant annet Belgia tilbake i 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *