G-YX6P6H2JM6
Frankrike,  Normandie

I Claude Monets hage

Når man planlegger en tur til Normandie med utgangspunkt i Paris, er det nesten umulig å ikke stoppe i Giverny.

Et besøk hjemme hos den verdenskjente impresjonisten Claude Monet og hans berømte hage i er en stor opplevelse, enten du liker blomster og hage eller impresjonisme. Det funker også om du ikke nødvendigvis er en stor beundrer av noen av dem.

Scroll down for English

Lokketur

Jeg var invitert i et fransk 40-årslag sommeren 2017. For å lokke min samboer til å bli med, planla jeg en hel ukes tur som inkluderte minnesmerkene etter 2. verdenskrig i Normandie. Samboeren min er ikke vond å be. Det som imidlertid var veldig overraskende, var en impulsiv far!

Da han hørte at vi skulle sjekke ut slagmarkene etter D-dagen, sa han at det var noe han alltid hadde ønsket å se.

-Bli med, da vel! Sa jeg.

Og for første gang i mitt liv som jeg kan huske, tok min far en impulsiv beslutning. Etter kun noen få minutter var flybilletten bestilt!

Bo i et slott

Jeg hadde allerede funnet Château de Villiers-le-Mahieu vest for Paris. Det var ikke det mest praktiske med tanke på plassering, men det var så flott at der hadde jeg lyst til å bo.

Château de Villiers-le-Mahieu

Det passet faktisk perfekt at mamma og pappa skulle bli med, for da ble de der i to netter og vi slapp å sjekke ut tidlig.

Vi hadde en fin kveld på hotellet, ruslet rundt i de flotte omgivelsene og spiste en god middag.

Château de Villiers-le-Mahieu

Foreldrene mine koste seg på hotellet mens vi var i bursdag og vi dro tilbake for å hente dem dagen etter.

Dagens høydepunkt: Monet!

Dagen etter skulle mamma, som er akvarellmaler, få en opplevelse som hun også har drømt om en stund. Vi skulle nemlig til Giverny og besøke Claude Monets hus og hager!

Claude Monets hage

I den lille byen Giverny er det Claude Monet for alle penga. Hele byen er tilrettelagt for store turisttilstrømminger.

Grønt, grønt og grønt!

Claude Monet bodde i huset i 43 år, fra 1883 til 1926. Han var lidenskapelig opptatt av hagearbeid og ikke minst farger. Hagen ble utviklet som et kunstverk.

Den lille bekken som rant gjennom eiendommen ble endret litt på for å lage de store dammene. Monet var glad i vann, men også i blomster. Han så at vannet var et godt motiv.

For å få inn mer farger, plantet han vannliljer. I 1897 begynte han å male vannliljene og de ble etter hvert hovedmotivet i hans mest kjente malerier.

Claude Monets hage

Turen i hagen er lagt opp som en rundtur på tilrettelagte stier. Vi gikk over den grønne, japanske broen, omgitt av bambus og japanskinspirerte blomster. De berømte vannliljene i dammen er et yndet fotomotiv, uten at det nødvendigvis ble impresjonistisk nivå over mine bilder!

Claude Monets hage

Både inne og ute

Stiene snirkler seg rundt slik at vi skal få se hele den store hagen fra alle mulige vinkler. Turen avsluttes inne i huset. Der er det også museumsbutikk, selvsagt!

Claude Monets hage

Stuene var fulle av bilder og det er kanskje ikke så mange som vet at Monet faktisk var i Norge og malte flere bilder, spesielt i Sandvika i Bærum. Kunstneren besøkte Norge i 1895.

Claude Monets hage

Veien videre

Det er flust med gode motiver å finne i hagen til Monet. Landsbyen er også koselig, men består vel egentlig bare av en gate.

Og selv om de ikke hadde bord til oss på den mest fancy restauranten i byen, fant vi god mat selv i en så typisk turistby. Frankrike leverer!

Hotell og restaurant i Giverny

Vi skulle videre til Caen der vi hadde bestilt hotell i noen netter og planla dagsturer ut derfra. I ettertid ser jeg at vi på veien skulle ha stoppet innom byen Camembert! Den er jo et must for osteelskere! Men det får bli en annen gang!

Claude Monets hage

A visit to Claude Monet’s garden in Giverny

A visit to Claude Monet’s garden in Giverny, just north of Paris is worth the trip even if you’re not particularly interested in gardens and flowers or his impressionist art. It’s an impressive garden and you cannot help but be impressed.

The house and garden of Claude Monet in Giverny

For photographers and painters and artists it must be heaven! We are led around his meticulously created garden with the help of different pathways. Monet created his garden himself, he even re-directed a small river to create the famous ponds where he planted the waterlilies that he later painted to form some of his most famous paintings.

The whole town of Giverny is rigged to accomodate large groups of tourists but even in a tourist destination like this, you can get great food in a lovely garden just down the street.


The house and garden of Claude Monet in Giverny

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *