G-YX6P6H2JM6
Omaha beach
Frankrike,  Normandie

Krigshistorie i Normandie

Det er med en viss ærefrykt man legger ut for å se sporene etter andre verdenskrig i Normandie. Vi begynner i byen Arromanches. Like ved stranden som fikk kodenavnet Gold.

Arromanches, ved Gold Beach i Normandie. Ett av landingsstedene på D-dagen

Langs strendene

Langs stranda ser vi svarte «steiner» som ligger spredd utover. Disse bitene er rester etter bølgebrytere som ble lagt ut for å beskytte landgangen 6. juni 1944.

Rester etter andre verdenskrig ved Arromanches i nærheten av Gold beach

I Aarromanches har de ett av de mest kjente museene, D-dagsmuseet, «Musée du Débarquement».

Vi ser modeller av bølgebrytere og annet utstyr som ble brukt for å få i land alt utstyret. Vær og vind var uendelig viktig for at dette skulle lykkes og været. Og været er ikke alltid på lag utenfor kysten av Normandie.

Fra utstillingen i Arromanches om D-dagen

Det er overveldende mye informasjon, men tallene over de som deltok og ikke minst, de som døde, gir inntrykk.

  • 156 000 allierte soldater deltok på D-dagen, Operation Overlord.
  • 132 000 var med på selve landgangen på de 5 strendenen i Normandie.
  • 24 000 soldater landet i fallskjermer natt til 6. juni.
  • 96 000 sjøfolk var med på operasjonen
  • 6 480 skip deltok i invasjonsflåten.
Ilandføringen av allierte styrker på D-dagen ved Arromanches, Gold Beach

Omkring 10 000 av de allierte soldatene døde samme dag, 6. juni. Tysk side skal ha mistet omtrent det samme antallet. I løpet av hele invasjonen, døde nesten 200 000 allierte soldater.

Arromanches D-dagsmuseet

Norsk innsats

På selve D-dagen, var det stort sett britiske og amerikanske soldater, men mange andre nasjonaliteter var også tilstede. Norge var intet unntak.

Ifølge museet i Arromanches, deltok norske soldater med 60 Spitfire-fly som luftforsterkning under invasjonen. Den norske marinen deltok med 3 raske patruljebåter, 3 corvetter og og 3 destroyere. I tillegg deltok den norske handelsflåten med 43 skip og totalt 1300 sjøfolk. 15 norske offiserer var med som befal i den britiske hæren.  

Sterke inntrykk

På en høyde over byen, finner vi et flott utkikkspunkt der vi ser mange av disse bølgebryterne og restene etter invasjonen. I tillegg har de en 360-graders kinosal. Man står midt i rommet og får bilder rundt på alle kanter. Man følger at man står midt oppi hendelsene. En utrolig mektig opplevelse.

Arromanches Gold beach

Etter besøket på museet, kjørte vi videre nordover langs kysten. Vi besøkte den amerikanske krigskirkegården, med titusenvis av hvite kors på rekke og rad.

Det er et besøkssenter med utstillinger og mer informasjon, i tillegg til at selve kirkegården har et stort minnesmerke som forklarer de ulike invasjonene i Frankrike

Den amerikanske krigskirkegården

Omaha Beach

Nede på stranden, selve Omaha beach, er det et stort minnesmerke over invasjonen. Det kan minne om metallsplinter som om noe er bombet eller skutt i stykker. Eller et skip som går i oppløsning. Mange kan sikkert se ulike ting og ulik symbolikk i verket. Det er uansett vanskelig å se for seg de uhyggelige scenene som utspilte seg her for over 75 år siden.

Omaha Beach

Det er vanskelig å forestille seg de grusomhetene som skjedde her, når man besøker Omaha beach en fin sommerdag.

D-dagen

Pointe du Hoc

Videre nordover, finner vi rester av tyske kanonstillinger ytterst på klippene Pointe du Hoc. Der kom allierte soldater klatrende opp bratte fjellvegger. Vel og merke de som nådde inn til tørt land uten å drukne eller bli skutt. Det var tyske stillinger innover slettene.

Tyske kanoner ved Pointe du Hoc

De grønne slettene er fulle av hull og groper, rester etter tyske befestninger og bombekrater etter allierte bombetokt.

Pointe du Hoc i Normandie

Mye å lære og mye å se

Det finnes mange flere spor etter D-dagen i Normandie, lenger nord kommer vi til Utah beach og sør for Arromanches ligger både Juno og Sword. Man kan bruke mange dager hvis man virkelig ønsker et dypdykk i krigshistorien.

Man må ha litt mat innimellom også. Vi brukte Michelin-guiden som aldri skuffer og fant Restaurant La Marée nede ved kysten i Grandchamp-Maisy. Nydelig, fersk sjømat fra fiskebåtene som lå til kai rett utenfor restauranten.

Omaha Beach og kart over de andre strendene som ble brukt på D-dagen

Vi tok også en liten avstikker til Pegasus bro også. Foruten selve broa ute, over elva, er det også et lite museum med ulike kjøretøy og maskiner. For de som er interessert i ingeniør-teknikk, kan nok det være interessant. Vi hadde to ingeniører i bilen. Det forklarer vel det meste.

Mer enn krig

Inne i Caen er det også et krigsmuseum som kan være verdt et besøk. Vi hadde fått nok krigshistorie på den turen, men vi har besøkt Caen og le Mémorial etterpå som du kan lese mer om her. Caen er for øvrig et perfekt utgangspunkt for krigshistorie-besøk og en rekke av de andre severdigheten i Normandie.

Minnesmerke ved den amerikanske krigskirkegården ved Omaha Beach

Men jeg må si at jeg er uendelig glad for at vi fikk med foreldrene mine på denne turen! Pappa og mamma ble med helt impulsivt, og vi hadde en utrolig fin tur. Mamma, som er kunstmaler, koste seg i Monets hage i Giverny.

Foreldrene mine slappet av i baksetet. Min samboer kjørte og betalte, og jeg la opp hele ruta, fant hoteller og restauranter og tok meg av pratingen (på fransk). Pappa fikk regningen når vi kom hjem.

Dette er en tur jeg kommer til å sette pris på i veldig mange år.

Men reisen vår var ikke slutt selv om vi var ferdig med krigshistorie. Vi hadde litt andre planer også. Variasjon er jo en god ting når man er på reise.

Våre stopp skulle involvere det berømte Bayeux-teppet i byen med samme navn og den koselige havnebyen Honfleur. Vi skulle også til den berømte Mont St. Michel.

Tidligere har jeg skrevet om den engelske «tvillingen» St. Michael Mount.

Vi har vært tilbake i Normandie senere også, du kan lese mer om Etretat og Fécamp og et utrolig koselig hotell hvis du trenger inspirasjon til overnatting.

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.
War history in Normandy – English

It’s with a certain awe and a great respect we visit some of the historic sites in the Normandy region in France.

I was invited to a friends birthday party north of Paris and I thought I’d make a trip out of it to lure my boyfriend to come with me. I put in both nice hotels, historic sites and quite a lot of war memorabilia.

When my father heard about this trip, he said he’d always wanted to go. And so it happended that for the first time ever, my father made an impulsive desicion ! My parents both joined and we had a great trip. Everything was planned, they were chauffeured around, led to sites and hotels and restaurants and got the bill when the came home! Perfect!

Coast of Normandy
Arromanches, close to Gold beach.

We visited the small town of Arrromanches, where there’s a D-Day museum. The beach Gold is just there, with a lot of remants of the day. In addition to the museum, there’s a 360 degree cinema on the hills just south of the city centre.

Military museum in Normandy

We also went further up to the Omaha beach as well as the American war cemetery.

Den amerikanske krigskirkegården ved Omaha Beach
The American War Cemetery in Normandy, France

There are remains of German bunkers out on the Pointe du Hoc and we learned how the troops climed up the cliffs in an attemt to take out these five large coastal artillery guns.

Pointe du Hoc in Normandy
Pointe du Hoc in Normandy

We managed to see som “civilian” sites as well, like the garden of Monet, the tapestry of Bayeux and the beautiful coastal town of Honfleur. We wandered around towns, ate at great restaurantes and generally just had a wonderful time with my parents.2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *