Restauranten til Paul Bocuse utenfor Lyon
Frankrike,  Mat

Lunsj hos Paul Bocuse

Overraskelsestur

I mai 2015 fylte min samboer 50 år. Vi har jo det meste av det vi trenger, så jeg ville heller overraske han med en opplevelse. Siden vi er litt over gjennomsnittet opptatt av god mat og Frankrike, valgte jeg å organisere en reise til Lyon. Frankrikes uomtvistelige gourmet-hovedstad.

Venner dukket opp

For å gjøre overraskelsen enda større, inviterte jeg med venner. Hele 8 venner ville være med! Det som gjorde det enda morsommere, var at vennene våre dukket opp til litt ulik tid! Et par sto i resepsjonen da vi ankom hotellet. Ett par møtte vi «tilfeldigvis» på gata etter lunsj den første dagen. Og resten av gjengen sto i utenfor hotellet dagen etter når vi skulle ut og spise middag på kvelden!

Bocuse

Jeg måtte jo planlegge hele helga for både samboer og meg og vennene som dukket opp på ulike tidspunkt. Det mest selvfølgelige, selve rosinen i pølsa, var lunsj hos Paul Bocuse!

Lyon er hjembyen til den verdenskjente kokken, han som startet det som kalles VM i kokkekunst, nemlig Bocuse d’Or. Han døde dessverre i 2018, men han var fortsatt sjef da vi var der, selv om han med sine 89 år nok ikke sto på kjøkkenet akkurat da.

3 Michelin-stjerner

Da vi var der, hadde også restauranten 3 stjerner i Michelin-guiden. To år etter sjefens død, mistet de den ene. Men uansett to eller tre stjerner, det er som en pilegrimsreise å komme til Paul Bocuses restaurant L’Auberge du Pont de Collonges.

Stilige servietter hos Bocuse

Den ligger ca 10 km utenfor Lyon sentrum, så vi tok drosje dit. Hjem måtte vi gå av oss litt metthet, så da ruslet vi en kilometer til nærmeste togstasjon og tok toget inn til sentrum igjen.

L'Auberge du Pont de Collonges

Stilig bygg

Bygget er fargerikt og imøtekommende og et skikkelig landemerke, der det ligger på bredden av elven Saône.

Utenfor er det plaketter på bakken av alle kokkene som har vunnet den prestisjetunge Bocuse d’Or-prisen. Vi kunne telle veldig mange norske kokker. Hele 5 nordmenn har vunnet gull. Det er bare Frankrike selv som har flere gullvinnere enn Norge.

Vinnere av Bocuse d'Or utenfor restauranten

Mange mener kanskje det er dyrt og unødvendig luksus å betale så mye penger for et måltid mat. Men dette er mer enn bare mat. Dette er en kulturell begivenhet på linje med teater eller en konsert. Alle som har råd til det, bør unne seg en middag på en skikkelig fin restaurant minst en gang i livet. Det er en stor opplevelse!

5 eller 6 retter?

Vi hadde valget mellom ulike menyer. Noen valgte 5 retter, mens noen andre gikk for 6. Hvorfor ikke slå på stortromma når man først er hos Bocuse?

Den borgerlige menyen så slik ut!

Lunsjmenyen hos Paul Bocuse

Før første rett kommer det ofte en liten smårett som ikke står på menyen. En hors d’oevre. Hos Bocuse var det tre stykker.

En liten hors d'oeuvre før første rett

Mye mat!

En forrett med foie gras, altså gåselever, gir en kraftig start på måltidet!

Forretten Escalope de foie gras

Vi kunne velge mellom to fisker til andre rett.

Rouget eller mulle på norsk. Med “fiskeskjell” laget av poteter.!

Fisk hos Paul BocuseTurbot eller piggvar. Med oppblåste poteter og champagne-saus

I Frankrike på nittitallet lærte jeg om hvordan man skal få plass til mye mat i magen. Man må lage et “hull”. Jeg lærte at det het “trou normand”, altså et normannisk hull (etter Normandie). Det skulle bestå av sorbet med calvados, eplebrennevin. Det skulle “brenne” et hull i magen.

Hos Bocuse hadde de en litt annen variant. En sorbet med beaujolais-rødvin.

Hovedrett - DueHovedretten var due

Som om man ikke var mett nok etter forrett, fisk og hovedrett, var det nå klart for ost.

Ostebordet hos Bocuse

Det vrimler av kelnere, hver og en har ansvaret for sin lille del av maten. Noen har kun ansvaret for dessertvogna eller ostefatet.

Dessertbordet hos Paul Bocuse

Det er vanskelig å velge når man blir presentert for et slikt dessertbord.

Mer dessert!Dessertmager hjelper når man er på restaurant!

Mange kritiserer slike fancy restauranter for å servere lite mat som man ikke blir mett av. Det kan nok stemme noen steder, men en 5- eller 6-retters meny hos Paul Bocuse er i alle fall ikke smålåtent.

Mer søtt til kaffen!

Og som om ikke det var nok med den desserten, blir det enda mer søtt til kaffen!

Jeg kan ikke huske at jeg har vært så mett noen gang! Vi var som sagt så mette at vi ville gå litt før vi satte oss på toget tilbake til sentrum.

Dette måltidet var en opplevelse vi fortsatt snakker om i vennegjengen og kommer til å huske veldig lenge!

Vi prøver å finne en fin restaurant hver gang vi er på ferie. Vi har også en Michelin-stjernerestaurant rett ved huset vårt i Frankrike.

English version – Lunch at Paul Bocuse

For my boyfriend’s 50th birthday I gave him a surprise trip to Lyon, the gourmet capital of France or even the world!

This is (or was) home to Paul Bocuse who started what is often referred to the food olympics, the Bocuse d’Or. Norwegian Chefs are amongst the winners. 5 Norwegians have won the Bocuse d’Or and we are only surpassed by the French.

We had lunch at his restaurant 20 minutes north of the city center of Lyon.

Some say that these fancy gourmet restaurantes only serve small portions and that you don’t even get full from eating there. That is NOT the case for this restaurant.

I don’t think I have ever been so stuffed in my whole life! We opted out of taxi back into the city center and went for a walk to the nearest train station to walk off some of the stuffiness!

If you can afford it, I would really recommend visiting a fine dining restaurant. It’s like a show or concert, it’s an experience. And on top of that, you get food 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *