Sarlat, Dordogne
Frankrike,  Nouvelle Aquitaine

Sarlat – perlen i Dordogne

Dordognedalen er et område i Frankrike som er nesten uendelig rikt på historie og kultur. Elva Dordogne som har gitt sitt navn til området, har vært en viktig ferdselsåre mellom øst og vest. Nå er den mest til forlystelse for enten bading eller kajakkpadling.

Elva Dordogne

Langs Dordogne den andre elva som renner i området, Vézère, har man funnet spor av noen av Europas tidligste folkeslag. I dette området ligger de verdenberømte grottene i Lascaux, der noen unge gutter i 1940 oppdaget de forhistoriske hulemaleriene. De vitner om menneskelig aktivitet i området for over 21 000 år siden. Andre steder i området finnes det spor av bosettinger i fjellvegger som også er over 10 000 år gamle. Og området har vært bebodd helt fram til i dag.

Bilde lånt fra Perigord.com og viser en av kopiene av grottene som er laget for at vi skal kunne se maleriene uten å ødelegge dem.

Hele våre moderne historie

I «moderne tid» har vi de majestetiske borger og forsvarsverk som også kan dateres ca 1000 år tilbake i tid. Borgene og festningsverkene har vært viktige i alle kamper som har blitt utkjempet, deriblant 100-årskrigen mellom Frankrike og England. En funfact er at dette området er en stor hit blant engelskmenn og briter den dag i dag. Det er mange som har feriehus her, men også mange som har flyttet hit permanent. Det bølgende, grønne landskapet minner dem kanskje litt om England, men med betydelig bedre klima.

Dordogne ligger rett øst for Bordeaux og er enkelt å nå med både leiebil og tog. Tog mellom Bordeaux og Sarlat tar bare 2,5 timer.

Jeg har besøkt området flere ganger og er stadig fascinert av alt området har å by på. Derfor ville jeg tilbake for å se om det fortsatt svarte til forventningene. Og for å få tatt noen nye bilder. De gamle papirbildene fra midten av 90-tallet egner seg dårlig for internett i 2024.  

Perfekt base

Vi tok en natt i vakre Sarlat som vi tidligere kun hadde besøkt på dagstur. En utrolig koselig liten by med smale gater, fullt opp av restauranter som tyter ut i gatene og små torg og plasser med små butikker med mat, drikke og håndlagde produkter og spesialiteter. Sarlat er også et godt utgangspunkt for å besøke mange av severdighetene i området.

Sarlat-la-Canéda som byen offisielt heter,  er kjent for matmarkeder og har røtter tilbake til middelalderen, noe byen bærer preg av. Sentrum ser nesten ut som en filmkulisse der det meste er velholdt og vakkert, om enn litt preget av at de fleste av husene er mange hundre år gamle.

Midt i sentrum ligger også den ruvende katedralen som et naturlig midtpunkt. Men gatene er så smale og husene såpass høye at man likevel ikke ser kirketårnet så godt når man vandrer rundt i byen. Men plassen utenfor gjør at kirken får en sentral plass i bybildet likevel og det er fort gjort å stikke innom for å ta en titt.

Vi ville bo sentralt og jeg er glad i hoteller med særpreg. Derfor valgte vi Le Couleuvrine så godt som i sentrum av byen. Det er parkeringsmuligheter utenfor, selv om det (etter franske standarder) koster en del. Hotellet har også en bar og restaurant, men for å spise der, må man være ute i god tid. Det var dessverre ikke vi.

Mat må man ha

Men byen har flust opp med restauranter. Hvor hen du går i de trange gatene, finner du noen bord ute på gata, gjerne klemt opp mot de rustikke murveggene. Blomster og rødrutede duker gjør det nesten til en fransk klisjé, men Sarlat blir heldigvis aldri «tacky» og over-turistifisert syns jeg. Men det er selvsagt mange turister her, spesielt i august. Byen beholder likevel sin sjarm.

Sjarmerende restauranter i Sarlat

Som alltid i Frankrike er det gode og litt mindre gode restauranter, men det er ytterst sjelden vi blir skuffet. Samboeren min sier at han hittil ikke har fått dårlig mat i Frankrike. Men det kommer jo litt an på forventninger og hva man bestiller, selvsagt. I Frankrike finner du for eksempel ofte innmat på menyen. Noe de fleste nordmenn kanskje ikke ville være så glad for.

Men vi er jo drevne og jeg snakker fransk, så da er det litt enklere å orientere seg. Vi er likevel så «norske» at vi går for sjarm i tillegg til en god meny. Restauranten vi endte opp med, var i en koselig bakgård som deles av 3 ulike restauranter. Vi spiste på L’arrière Boutique og koste oss i den varme sommerkvelden med nydelig mat.

Shopping i gågata

Det er en litt bredere og mer “moderne” gate i Sarlat også. Vi ramlet midt oppi et marked med håndverk og mat og drikke. I tillegg var gata koselig pyntet med et fargerikt “tak”.

Ender og gjess

Uansett hvor du ender opp, vil du mest sannsynlig finne noe av det samme på menyene. Nemlig and eller gås. Perigord, som er det gamle navnet på det som nå heter Dordogne, er kjent for flere matvarer, som trøfler og valnøtter, men også and og fjørfeprodukter som andelever og gåselever, foie gras. Og det synes i Sarlat.

En av byens små plasser har en søt statue av gjessene som er og har vært så viktige for regionen og de aller fleste butikkene selger noe form for hermetiserte ande- eller gåseprodukter i tillegg til valnøtter og søtsaker.

Gjessene i Sarlat

Et tips til slutt! Når vi er i Frankrike og bor på hotell, betaler vi aldri for frokost på hotellet. Det er ofte uforholdsmessig dyrt. Nå er ikke vi spesielt frokostmennesker heller, men en god kopp café au lait med en croissant, gjør at vi holder oss godt til lunsj.

Frokost i Sarlat

Vi prioriterer heller en stor, god lunsj på restaurant mellom kl 12 og 14 heller enn å spise masse til frokost. Husk at franske restauranter ofte kun serverer lunsj i dette tidsrommet, så hvis du har spist en stor frokost og ikke er sulten før kl 15, så kan du få problemer. En annen fordel er jo at det ofte er deilig å komme seg tidlig ut fra hotellet, finne seg en fortauskafé og bare se på livet som passerer mens man ser byen våkne.

Sarlat skyline

Vi så Sarlat våkne til liv før vi skulle utforske noen andre perler i Dordogne. Fortsettelse følger!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *