G-YX6P6H2JM6
Rygge meieri, mursteinsbygning med skilt.
Mat,  Norge

Blåtur med lokalmat i Østfold

Kjenner du til konseptet «Blåtur»? Jeg kjenner det fra min tid i Bergen, der mange firmaturer var «Ut i det blå-turer», der de ansatte ikke visste hvor de skulle. En utrolig morsom greie spør du meg.

Ost fra Rygge meieri

Vi ga bort en slik lokal blåtur til et vennepar som i likhet med oss, er glad i mat og drikke. De visste ikke hvor vi skulle, men var ved godt mot da de ble hentet en lørdag morgen. De fikk en liten «goodie-bag» med i bilen for å våkne.

Første stopp – ost

Vi kjørte fra Oslo og etter ca 45 minutter, landet vi på Rygge. Rett på togstasjonen, i et flott teglverksbygg, finner vi Rygge meieri. Her har det vært meieridrift før, mellom 1879 og 1947. Nåværende eier og yster, Sølvi Gammelsrød, startet et moderne meierieventyr i 2020.

Jeg hadde jeg fått «mast meg til» en omvisning og Sølvi tok oss varmt imot og sørget for at vi ble standsmessig antrukket til å komme inn i det aller helligste.

Først fikk vi høre litt om historien og spesielt det at Sølvi bruker melk fra egne kyr på Bjølsund gård. Her driver de økologisk og den dagsferske melken blir sendt rett til ysteriet der foredles til de deiligste oster.

Vi fikk se hvordan melka tilsettes løype, hvordan den skjæres og helles i former og deretter legges til modning i ulike rom. Hvordan osten skjæres, betyr noe for hvor fast osten blir. Noen av ostene vaskes med øl fra Ekeby bryggeri, mens andre tilsettes ulike smaker.

Stort utvalg

Rygge meieri langer mange ulike oster, fra kremoster og hvitmuggoster til mozzarella og fastere type oster. I tillegg produseres det også yoghurt. En av de mest populære ostene, er Bjølsund Brie. Denne osten har mottatt prestisjetunge supergull i NM og bronse i VM. Vi fikk se «vasking» av ost og fikk nyte deilige dufter inne i lagerrommene der ostene modnes.

Etter omvisningen i det aller helligste, ble vi traktert med rause smaksprøver på alle ostene. Her var det utrolig mye godt så i tillegg til å reise derfra gode og mette, kjøpte vi med oss enda mer ost hjem. I tillegg til ost, selger den koselige butikken ulike matvarer som syltetøy, krydder og sauser i tillegg til ferske bakervarer. Dette er en perle i Østfold og absolutt verdt turen hvis man trenger en liten utflukt.

Og les videre, for det er flere steder å stoppe på turen i Østfold og Akershus.

Andre stopp – øl

Vår tur gikk videre til Ekeby bryggeri. Dette er et lite, men voksende, håndverksbryggeri som ligger i låven på gården Ekeby ca 10 minutter unna Rygge.

øl på Ekeby

Her har noen få ildsjeler satt i gang med brygging av håndverksøl. De henter inspirasjon fra både britiske, belgiske og amerikanske bryggtradisjoner. Bryggeriet utvides stadig med flere og større bryggkjeler og sortimentet utvides og endres etter som produksjonen utvikler seg.

De har ikke serveringslisens, så smaksprøver er utelukket, dessverre, men vi fikk smake på malten som de måket ut av bryggkjelene da vi var der. Ølkjennere klarer sikkert å kjenne igjen smaken av den i ølet som vi kjøpte med oss videre.

Bryggeriutsalget er åpnet fra onsdag til lørdag, men sjekk deres Facebook-sider for å sikre at du ikke kjører bomtur. På Ekeby finner dere også et rundt geitetårn med flere geiter.

I andre etasje over selve bryggeriet, finnes det også en flott festsal som kan leies til større og mindre arrangementer. Da er det selvsagt lov med ølservering også.

Vi kjøpte med oss smaksprøver av alt, inkludert brus og Radler på veien videre.

Tredje stopp – hageinspirasjon

Neste stopp var fantastiske Ramme, som jeg allerede har skrevet om her. Der ble det en koselig lunsj og en tur i den helt fantastiske gavebutikken. Et mekka hvis du er hage- og interiør-interessert og liker den engelske hagestilen. Og her får du også ferske grønnsaker dyrket på gården og en del annen mat og drikke til å ta med hjem .

Siste stopp på veien var ikke matrelatert, men mer hagerelatert. Vi stoppet på Krukkegården i Ås. Der finner du alt du kan drømme om av hagekrukker i alle former, farger og størrelser. Annet hage-«interiør» som stoler og bord, fontener finner du også. Inne på låven, er det mer interiør og ting til hagen, som hageredskaper og sommerblomster i sesong. Her er det farlig å rusle rundt hvis du har hage! Estetisk og delikat og mye å hvile øynene på.

Alle var enige om at dette hadde vært en fin rundtur i «nærområdet». Man trenger ikke dra til Frankrike for å få gode oster, til Belgia for å få godt øl eller til England for å få fine ting til hagen.

Følg meg gjerne på catrines.reiser på Instagram og på Facebook-siden Catrines reiser for å få beskjed når det kommer nye blogginnlegg.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *