G-YX6P6H2JM6
Oversiktsbilde over Ramme
Anbefalinger,  Hoteller,  Norge

En historisk Ramme…

Rammes historie går langt tilbake i tid, men ble et rekreasjonssted for besøkende fra Kristiania når dampmaskinen gjorde at reisende kunne komme til Vestby og Hvitsten med tog og passasjerbåt fra Oslo. Flere kjente kunstnere besøkte og bosatte seg i Hvitsten om sommeren.

Rosene blomstrer i hagen på Ramme
Pappa på broa i Havlystparken

Edvard Munch bodde og arbeidet på Nedre Ramme i en årrekke fra 1910. Hans tid på stedet er lite kjent innen norsk kunsthistorie, til tross for at han malte flere av sine storslåtte verk her.

Dammen ved restauranten
Løk-kuppelen over restauranten

18-års gave

Petter Olsen fikk Ramme gård ved Drøbaksundet i 18-årsgave og har brukt de siste 40 årene til å gjøre det om til et opplevelsessenter. Det var for å finansiere oppbyggingen av Ramme og Havlystparken at Petter Olsen solgte en av de 4 originale utgavene av Skrik i 2012.

Havlystparken på Ramme

Olsen eier nå til sammen 38 bilder laget av Edvard Munch, hvorav 20 er oljemalerier. Disse er blant annet utstilt i et utstillingslokale i kjelleren på Ramme fjordhotell. De har sikkerhetsforanstaltninger på nivå med store gallerier for å kunne ta imot internasjonale kunstverk på utlån.

Munch-bilde i galleriet
Munch-maleri i galleriet

Hotellet

Ramme gård består av flere deler. Fjordhotellet, med to hovedbygninger som er bygget i gammel stil. «Skysstasjonen» er bygget i 1700-tallsstil, innredet med antikviteter og møbler i tidsriktig stil. De 42 rommene har navn etter Munch-malerier og kopier henger på rommene.

Det rosa rommet med skap
Det rosa rommet med bad

Badet på et av rommene på Ramme
Bad i gammel engelsk stil på Ramme

Det andre bygget som utgjør den andre halvdelen av hotellbygget, er 100 år «nyere» og bygget i murstein og bindingsverk. Det kalles «Brenneriet» er bygget i 1800-tallets industristil. Her er blant annet hotellets resepsjon

Gårdsplassen med låve og hotellet

Jeg er jo ekstremt glad i gamle hus, og jeg er imponert over standarden på alt det nye. Gjennomført stil i alle detaljer. Jeg ble imponert over jerntrappa, glassdørene og ikke minst det fantastiske biblioteket.

Glassdør inn i gangen på Ramme
Biblioteket på Ramme

Rommene er ekstremt gjennomført i interiørstilen og jeg har veldig lyst til å overnatte der.

Jeg liker jo historiske hoteller og rom, som det historiske hotellet Walaker! Dette er like fint, men nytt. Ganske utrolig.

Blått rom på Ramme
Romantisk rom på Ramme
fin tapet på Ramme

Lokalmat i fokus

I restauranten som er bygget som et orangerie med en russisk-inspirert løkkuppel, serveres både kjøtt og grønnsaker fra gårdens egen produksjon, i tillegg til andre lokale produkter som for eksempel ost fra Rygge meieri.

Restauranten på Ramme
Mine foreldre fikk en omvisning på Ramme og storkoste seg 🙂

Ramme har også to store drivhus, der det ene er butikk og kafé. I butikken selges gårdens egne økologiske grønnsaker, andre økologiske produkter og utrolig mye fint interiør og hageutstyr.

Blått og hvitt engelsk service
Lokale produkter

Hotelldirektøren, på bildet til høyre, er Ivar. Han som var hotelldirektør på Utne da vi var på sidersafari! Det var så hyggelig å treffe han igjen.

Engelsk hagestil kan beskrive det som selges. Det er kanskje ikke så rart, når en av hovedattraksjonene er det enorme parkanlegget som ligger rundt Petter Olsens bolig.

Drivhuset er gavebutikk og kafe

Fine blomsterpotter

Gedigen park

Parken er stedets hovedattraksjon. En 90-minutters guidet tur i hagen er en flott opplevelse.

Hestestatue i parken på Ramme
Steinskulptur i parken på Ramme

Parken har flere «rom» og avdelinger, mange vann-installasjoner og ulike kunstverk. Det er en asiatisk hage, et buddhistisk bønnetårn, en «fallos-park» og en gresk-inspirert sjø med et lysthus.

Buddhistiske statuer i Havlyst-parken

Fontene i Havlystparken
Havlystparken

Det enda et drivhus eller orangerie med espalierte epletrær som er en perfekt ramme rundt et bryllup eller andre store arrangementer.

Drivhus i hagen som kan brukes til selskaper

Nederst i hagen, ved sjøen, har de nå restaurert Edvard Munchs gamle hus. Han leide dette om sommeren og malte mange av sine «glade» bilder her. Her sier de også at han fant inspirasjonen til Solen som henger i Universitetets aula. I utstillingsrommet i underetasjen har Petter Olsen faktisk gjenskapt Universitetets Aula bare i litt mindre skala. Her henger Munchs bilder.

Fine rom i hagen

Kultur

Det satses også på et vidt spekter av kulturarrangementer på Ramme gård, i tillegg til kunstutstillinger. Det holdes ofte konserter i salen. De har også bygget et utendørsteater som er perfekt for Shakespear-forestillinger. Høye espalier-vegger dekket med eføy skaper en fantastisk ramme rundt En midtsommernatts drøm spilt under stjernene en varm sommerkveld.

Eventyraktige kulisser i hagen
Ægir i kulissene

Bygningene tilknyttet hotellet inneholder kurs- og konferansefasiliteter, en gårdsplass som kan pyntes og dekkes til fest eller der man kan kjøre ut alle vognene som Petter Olsen har samlet, for å gjøre vognrommet om til minglerom med kanapeer og champagne.

Bakgården på Ramme
Vognene er inne i rommet til venstre og kan rulles ut på gårdsplassen.
Postvogn fra gamle vesten
Asiatisk vogn med fugledekor

Ramme er et magisk sted. Jeg har vært der tre ganger allerede. Hagen er en fantasiverden full av skulpturer og installasjoner.

Gammelt bryggerhus er lysthus i hagen
Vann-statuer

Den kan med fordel besøkes på flere årstider slik at du kan se de ulike vekstene og blomstene i full prakt. De ulike guidene har ulike historier å fortelle slik at hageopplevelsen blir ulik fra gang til gang.

Guiden vår Odd
Odd var en spennende guide!
Portal
En kopi av en kongelig portal pryder hagen.

Munchs hus

Det eneste som egentlig mangler, er havutsikten. Den må man helt ned til Munchs hus for å få. Her levde Munch noen av sine lykkeligste dager. Han malte ute i sollyset. Glade, fargerike bilder, i motsetning til noen av hans mer dystre og mer kjente verker. Huset er nennsomt oppusset og kan leies for en mindre gruppe, få mat levert fra restauranten og ha en helt spesiell opplevelse i Munchs fotspor.

Sol og hav ved Munchs hus
Munchs sommerhus ved Ramme
Havlystparken på Ramme

Selv har jeg ennå ikke overnattet på Ramme, men det må være en drøm å sove i de vakre rommene.

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.

5 Comments

  • Mette Pellerud

    Det er et sted jeg ikke anbefaler. Det er mye vakkert å se ute, men her føler en seg overvåket, det er for mye regler og grenser for å entre parkområdet. Jeg likte heller ikke at toalettet var i åpen løsning på overnattingsrommet, og rett ved siden av dobbeltsenga. Kontrollen for å komme inn på området var også rimelig rigid. Det starter med kamera i fuglekasse, og en kontrollguide med grinda. Jeg kan forstå at området må ha sikkerhet, men det må varsles om dette.

    • Catrine

      Hei! Jeg har ikke bodd på hotellet selv, og rommene jeg så da jeg var der på visningstur, hadde eget bad. Men forstår at åpen toalettløsning kan være utfordrende. Det hadde nok ikke jeg likt heller. Jeg har ikke tenkt noe spesielt over at det er kamera ved porten, men det kan som du sier virke litt uvelkomment. I selve parken må man vel ha med guide og det er jo i tillegg hagen til Petter Olsen selv, så på en måte forstår jeg at de må ha litt sperrer og restriksjoner. Jeg har ikke hatt noe å klage på ennå, men har som sagt ikke bodd på hotellet, bare hatt omvisning i parken og spist lunsj der 3 ganger. Elsker gavebutikken, da! 🙂 Håper du liker noen av de andre stedene jeg skriver om. Har du prøvd Engø?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *