G-YX6P6H2JM6
Fazana i Kroatia sett fra sjøen
Europa,  Kroatia

Fazana, en perle i Istria

Kroatia er mange nordmenns feriefavoritt, selv om landet ikke ligger på topp 5 land vi tilbringer sommerferien. Men det er nesten vanskelig å forstå at vi ikke flokker til landet med turkisblått hav, en lang kystlinje, historiske byer og både sjømat og mat inspirert av nordmenns favorittmat-land Italia.

Vi skulle nok en gang på tur med 3 generasjoner og leide et hus i den lille byen Fazana, en drøy halvtime nord for Pula. Perfekt for oss nordmenn siden Norwegian flyr direkte til Pula i alle fall om sommeren.

Det er ikke helt enkelt å finne et feriehus som skal oppfylle alle krav. Nok soverom og bad, basseng, kort vei til både strand og en by med restauranter og samtidig «lett» tilgjengelig med fly. Vi følte vi traff jackpot hos Novasol med både Fazana og huset som lå 5 minutters rusletur fra både by og strand.

Sjarmerende sentrum

Jeg var imidlertid litt spent på selve byen, for jeg fant ikke så mange bilder derfra på nettet. Sjøen og havet og nasjonalparken på øyene utenfor byen var det masse informasjon om. Men ikke så mye om selve byen.

Torget i Fazana

Gleden var desto større den første kvelden vi ruslet ned for å spise middag. Den var bare så utrolig koselig! Vi så på hverandre og smilte av pur glede og overraskelse over denne fine perlen som vi ikke visste noe om!

Byen har drøyt 3500 innbyggere, men om sommeren blir sikkert tallet mangedoblet. Det er virkelig en feriedestinasjon. Spesielt for tyskere merket vi. Vi hørte mye tysk og mange restauranter hadde menyer på tysk og vi ble snakket til på tysk hele tiden. Men det klarte vi å la være å irritere oss alt for mye over.

Koselig plass med Heritage hotel Chersin i Fazana

Byen ligger helt nede ved vannet og stranda fortsetter på begge sider, både nordover og sørover. Restaurantene ligger tett langs vannkanten, med blomster, fargerike stoler og sjarmerende, avslappet stil.

Mange har mye av den samme maten, og ikke alle med kulinariske høydepunkter. Men i motsetning til vår del av Frankrike, var det en god del pasta- og risotto-retter her som er lett å like for hele familien.

Basseng og strand

På dagtid koste vi oss ofte ved bassenget, og vi delte oss litt med tanke på lunsj. Første dagen fikk vi sjåføren som hentet oss på flyplassen til å kjøre oss på supermarkedet. Der fikk vi fylt handlekurvene med mye av det spesielt tunge vi trodde vi trengte den neste uka. Vi fant også etter hvert et supermarked kun 10 minutters gange fra huset der vi fikk fylt opp etter hvert. Grønnsakshandler var det på veien hjem fra byen, det samme med bakeri og fiskeutsalg.

Vi som er vant med sandstrender og fancy strandrestauranter i Frankrike, var ikke helt komfortable med steinstranda. Vi måtte krype til korset og kjøpe badesko. Men fargen på vannet er noe helt ekstraordinært. Jeg kan sitte og se utover det sjøgrønne havet og bare drømme meg bort. Det står ikke tilbake for fargen på vannet i Cancun i Mexico.

Det var ikke toaletter i forbindelse med den lille strandbaren, men det var offentlige toaletter ikke langt unna. Men siden stranda er 200 meter fra byen, så funket det jo veldig bra å ta lunsjen på en restaurant. Der man kan ta nødvendige toalettbesøk og ikke minst foreta veldig nødvendig hydrering.

Restaurantfavoritter

Det var deilig å bo så nært både strand og by. Vi ruslet hjem og tilbake til byen på kveldstid for å spise mat når vi ønsket det. Eller vi ruslet til butikkene og kjøpte middag når vi heller ville grille hjemme i hagen. Jeg ble veldig sjarmert av byen og vi koste oss på mange av restaurantene. Favorittene ble den koselige bakgården til La Bodega. Der var det også nydelig mat, kanskje det beste jeg spiste på hele oppholdet.

Festmiddagen for å feire mine foreldres 55 års bryllupsdag ble tatt nede ved vannet. Der så det litt mer fancy ut, med hvite duker og ulastelig antrukkede kelnere. Sapore di Mare er både midt på torget og helt nede ved vannet langs strandpromenaden.

Noe mer «midt i sentrum» er det ikke mulig å komme. Men man føler likevel ikke at man sitter på utstilling selv om hele byen spaserer forbi for å nyte kvelden. Her var det også nydelig fersk sjømat og retter som hele familien likte.

Mens vi spiste, gikk solen ned og vi nøt stunden sammen med de mange som samlet seg på piren for å nyte solnedgangen.

Båttur

I tillegg til å slange oss ved basseng og på stranda, bestilte vi en båttur for å se litt av de fantastiske øyene rett utenfor Fazana. Brijuni nasjonalpark kan besøkes med båt og der kan man leie sykler og sykle rundt. På Brijuni er det også en safaripark der man også kan spotte dinosaurer går det rykter om. Eller ruiner for historieinteresserte.

Vi valgte å lage vår egen tur. Vi kjørte en runde med båt for å se litt på øyene før vi endte opp ved en grotte og noen klipper der vi hoppet ut i sjøen fra båten og svømte rundt.

Klipper utenfor Fazana, Kroatia

Noen av de tøffeste klatret opp på klippene og hoppet uti igjen, mens vi andre nøyde oss med litt forsiktig svømming og snorkling.

Mamma, Pappa og Lars på båttur i Fazana, Kroatia

Båten var veldig behagelig å sitte i på turen, men den var ikke helt perfekt som badebåt. Vi klønte litt for å komme ombord igjen, men det gikk til slutt. Uansett var det veldig greit å bestille båttur via Seatours Istria og Elen Taxi Boat.

Etter badeturen gikk vi i land på Beach Bar Otok på øya Sveti Jerolim. Der var det en helt grei lunsjrestaurant. Vi fikk både spiste lunsj, badet og beundert påfuglene før vi ble hentet igjen på ettermiddagen.

Impulsivitet er mulig

Vi planla dette på forhånd siden vi var en gruppe på 9 stk, men det er ikke noe problem å gjøre dette på sparket. Det står mange båtfirmaer langs strandpromenaden hver dag og kveld. De tar deg med ut på dagstur til øyene eller på en solnedgangstur for kanskje å se delfiner.

Torget i Fazana, Istria, Kroatia

Vi tok også en halvdagstur til vakre Rovinj, men det blir et eget innlegg.

Alt i alt var vi utrolig godt fornøyde med både huset vi leide fra Novasol. Både plasseringen av det og byen Fazana. Helt perfekt for en ukes familieferie. Kroatia frister virkelig til gjentakelse.

Er du kjent i Kroatia, tips meg gjerne om andre perler jeg bør besøke. Du kan legge igjen en kommentar, følge meg på Instagram, catrines.reiser, på Facebook eller sende meg en e-post på catrine[@]catrinesreiser.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *