Frankrike,  Nouvelle Aquitaine

Er Bordeaux verdens vakreste by?

Den er i alle fall verdens mest kjente vinby!           

Bordeaux gir deg alt du ønsker av et opphold i Frankrike. Brede boulevarder med luksusbutikker og trange brosteinsgater med koselige uteserveringer. Du finner også en av Nord-Europas lengste gågater med utallige butikker for vanlige folk, storslåtte plasser og små intime torg.

Og ikke å forglemme: fantastisk mat og vin i tillegg til kirker og katedraler, vinmuseum og 2000 år med historie!

Scroll down for a resume in English.

Bordeaux er en vakker by. Det må man kunne stadfeste selv om jeg er litt partisk etter å ha tilbragt et skoleår der. Og da var den faktisk ikke like vakker som den er nå.

De aller fleste byggene i byen er bygget av lys stein. Århundrer med forurensing gjorde at den så ganske svart og grå ut. De trange smugene kunne være ganske ukoselige på kveldstid, men veldig sjarmerende på dagtid.

Oppussing og en ny giv

Byen gikk gjennom en stor oppussing på slutten av 90-tallet og i 2003 sto den første trikkelinjen klar. Samtidig var store deler av byens paradegater pusset opp og den lyse kalksteinen kom igjen fram i dagen.

De praktfulle bygningene rundt operaen og ikke minst Place de la Bourse er de beste eksemplene på storhetstiden.

Place de la Bourse i Bordeaux. Vannspeilet er ganske nytt og byr på flotte motiver!
Place de la Bourse

Mange nordmenn har allerede oppdaget hvor fascinerende og koselig Bordeaux kan være. Den er både storby og koselig småby på en gang.

De fleste drar kanskje til Bordeaux fordi de er glade i vin. Men man forelsker seg fort i byen på grunn av alt det andre den har å by på.

Luksusshopping

Byen består av flere områder som er veldig ulike. Som nevnt er den rike delen av byen fyllt av luksusbutikker, dyre restauranter og vinbutikker i området rundt Operaen. Der finnes brede boulevarder med fancy hoteller og blant annet restauranten til Gordon Ramsey.

De flotteste gatene for luksusshopping er Course George Clemenceau og trikkegata Cours de l’Intendance. De møtes på den sjarmerende Place Gambetta der en av byens 6 gjenværende «porter» står. 

Place Gambetta og Porte Dijeaux
Place Gambetta og Porte Dijeaux

Gågata Rue de la Porte Dijeaux er oppkalt etter den. Ta gjerne en snartur ned min favorittgate, rue des Remparts. Hva med en kaffe på plassen mens du beundrer Cathedrale Saint-André og rådhuset la Mairie?

Etter en kaffe og Bordeauxs tradisjonsbakst canelé, frister det kanskje med en tur opp i klokketårnet Pey Berland. Tårnet ligger ved siden av katedralen.

Tour Pey Berland
Pey-Berland

Europas lengste gågate?

Bordeaux kniver med et par andre byer i Europa om å ha den lengste gågata. Den er kanskje ikke den lengste, men rue Saint Cathérine er over en kilometer lang.

Gaten strekker seg fra Place de la Bourse ved elva og opp til studenstrøket på Place de la Victoire. Der finner vi dessuten den andre av byens 6 porter, Porte de l’Aquitaine! Du bør finne det meste du leter etter i Rue Sainte Cathérine eller noen av de mange koselige sidegatene.

Skulle du foretrekke shoppingsentre, finnes det tre stykker rett i nærheten, Sainte-Cathérine, Saint-Christoly eller det mer fasjonable varemagasinet Galérie Lafayette.           

Kveldsstemning og uteliv

Selv om vi til nå har beveget oss i de litt mer fasjonable delene av byen, skal man ikke gå langt før man nesten umerkelig glir over i de litt mer slitne gatene. Der er ikke alle husene nyvasket og skinnende rene og butikkene er litt mindre og restaurantene litt mer nedpå. Men perler finner du her også!

I området mellom Place Pey-Berland og elva skal det godt gjøres å ikke finne en koselig plass eller en fristende restaurant. Her er det fristende å ta både en apéritif eller en treretters middag.

Du kan treffe de små, koselige plassene som Saint-Project, Camille Jullian, Saint Pierre eller Place du Palais. Fra sistnevnte ser du port nummer tre, Porte Cailhau.

De brosteinsdekkede gatene er pakket fulle av koselige serveringssteder. I dette området er utelivet på sitt beste. De trange gatene kan noen ganger være vanskelig å komme fram i, mellom alle uterestaurantene og barene og gjestene som bare står langs husveggene i mangel av sitteplasser.

Trange smug og hvite kalksteinbygninger og frodige blomster gir mange koselige oppdagelser i Bordeaux.

Eksotiske strøk og bruktbutikker

Hvis du allerede er litt lei erketypiske café-au-lait og croissanter, kan du ta turen til det litt mer eksotiske området rundt Place Meynard ved Saint-Michel-basilikaen.

Her får du te og arabiske søtsaker og andre matretter fra noen av Frankrikes tidligere kolonier i Nord- og Sentral-Afrika.

Markedet hver lørdag formiddag rundt St. Michel-kirken

Hver lørdag formiddag er det bruktmarked på plassen rundt basilikaen. Det er også en stor brukthandel der mange ulike selgere har samlet seg som Les Brocanteurs du Passage Saint Michel.

Hvis du har lyst til å ta en kikk på port nummer fire, La Grosse Cloche, kan du svippe bortom den før du ender opp på port nummer fem. Porte de Bourgogne ligger i enden av Cours Victor Hugo ned mot elva.

Den siste porten finner du nærmere stasjonsområdet. Porte de la Monnaie ligger ned mot et nyanlagt grøntområde og idrettsområde mellom «byen» og elva.

La Grosse Cloche
La Grosse Cloche

Les Quais

Les quais, bryggene eller kaiområdene i Bordeaux strekker seg langs hele bredden av Garonne. De var i mange år fylt opp av biltrafikk og store havneskur som sperret kontakten mellom byens befolkning og elva.

De mange kilometerne har i løpet av årene blitt gjort mer og mer tilgjengelig. Parkeringsplasser forsvinner samtidig som man gjør havnepromenaden mer brukbar for folk.

Porte de Bourgogne
Porte de Bourgogne

Foran Porte de la Monnaie er det laget et stort grøntområde til trening og fysisk aktivitet. Foran Place de la Bourse er det laget et vannspeil og videre nordover mot la Cité du Vin er det flotte turveier til både løping og sykling.

Flere av de gamle «hangarene» er gjort om til butikker, outlets og restauranter. Samtidig går trikken rett utenfor. Hvis man blir sliten, mett eller ryker på et kjempegodt tilbud i en av butikkene, er det bare å ta trikken hjem igjen!

Mellom bebyggelsen og elva, der det før var handelsskur, er det nå parker og idrettsanlegg, eller skurene er omgjort til butikker og restauranter. Langs hele promenaden er det sykkel- og gangstier.

Maison du Vin

Men først må man besøke den store vinkaraffelen som lokker oss til seg i det fjerne. Og arkitekturen på «Vinbyen» skal altså være inspirert av en vinkaraffel.

Museet er fascinerende selv for folk som ikke nødvendigvis er veldig glade i vin. Man får litt historie, man får lukte seg fram til ulike bestanddeler av den typiske bordeaux-vinen.

Til slutt tar man en vinsmaking i øverste etasje med fantastisk utsikt over elva og byen i det fjerne.

Maison du vin i Bordeaux

For å klare deg i Frankrike, er det lurt å lære seg noen ord med fransk. Da går alt veldig mye bedre!

Vi leide airbnb denne gangen, men skulle jeg bodd på hotell, hadde jeg valgt ett av disse to som ligger sentralt og fint i den delen av sentrum som jeg liker meg best.
Quality Hotel Bordeaux Centre
Best Western Premier HBEO Bordeaux Centre

Omegn

Byen i seg selv har mye å by på i dagesvis. Det finnes historiske museer, gallerier, konsertlokaler og ikke minst butikker og restauranter.

Men jeg anbefaler absolutt å utvide en langhelg i Bordeaux med litt mer sightseeing i nærområdet. Det er ikke mangel på store opplevelser der heller.

Hvilke andre byer i verden har de samme naboene? Det skorter ikke på andre ting å gjøre uansett hvor langt unna Bordeaux man ønsker å dra.

Vin!

Bordeaux er jo verdenskjent for vinen sin, men vinområder ligger jo ikke midt i byen. Men uansett hvor man snur seg, på alle kanter av byen, produseres det vin.

På halvøya Medoc nord-vest for byen, finner man de største og finest slottene. Kjente navn som Mouton-Rothschilde, Lafitte, Margaux og Château Pichon Baron. Alle disse stedene tilbyr vinsmaking eller «dégustation».

Kjører man bil, er det bare å svinge inn når man ser skilt om åpne slott. Noen steder betaler man for en proff vinsmaking som hos Chateau Palmer.

Hos andre litt mindre kjente steder får man en gratis vinsmaking og da er det jo alltid hyggelig å kjøpe en flaske som takk for smaken. 

Hos de mest kjente må man mest sannsynlig bestille vinsmaking og eventuell omvisning på forhånd.

Det er mye god vin andre steder i Frankrike også, for eksempel i Fitou der vi har sommerhus!

Vinslott i Medoc-området nord for Bordeaux

St.Emilion er en utrolig koselig liten by med smale, trange gater, brostein og koselig vinbutikker. Byens spennende historie startet med eremitten som bodde i en grotte midt i byen.

Men de fleste tar turen på grunn av de omkringliggende vingårdene. Her er det flott å sykle rundt fra vinsmaking til vinsmaking. Turistinformasjonen hjelper med mer informasjon om sykkelutleie, åpningstider og eventuell forhåndsbestilling.

Våger du deg videre østover, treffer dere Dordogne. Dalføret der vår menneskelige historie kan spores 20 000 år tilbake. Middelalderbyen Sarlat er et godt utgangspunkt for videre utforsking.

St. Emilion. Koselig by og verdenskjent vin rett utenfor Bordeaux.

De store cognac-husene i Cognac, tar inngangspenger og har proffe omvisningsopplegg. Stopp gjerne på turistinformasjonen for et kart og informasjon om åpningstider osv. Ikke glem å rusle rundt i selve byen. Den er også veldig koselig.

Hav og sjø

Hvis man vil ha sjø og badeliv, er surfeparadis som Lacanau og Biscarosse også bare et par timer unna.

Eller byen Arcachon som er kjent for østers og fargerike hus og ikke minst Europas høyeste sanddyne Dune du Pylat. Den rager 100 meter over havet og skogen innenfor! Dra hit for å nyte sprellende fersk sjømat og en dypp i saltvann!

En biltur innover det fantastiske området Dordogne bør være en egen reise. Der er det ukesvis med opplevelser for hele familien eller for kjærestepar eller venner på tur! Og det blir en annen artikkel!

Bordeaux er uansett verdens vakreste eller ikke et ypperlig reisemål. Og det enten man velger å holde seg i byen i noen dager, eller man utvider til en uke med bilturer i nærområdet. Jeg garanterer at du ikke vil angre!


The prettiest town in the world?

Bordeaux cmight be on of the prettiest towns in the world, but it’s unquestionably the most famous wine city in the world.

Bordeaux gives you everything you need from a french holiday destination. Broad boulevards and narrow cobbelstoned streets, cafés and restaurants and shopping for all thicknesses of wallets. And of course the wine!

I spent a year there in the mid-90s and might be biased as to it’s charm. But the place is even prettier now, after the buildings have been cleaned up, the new tram is built and the quayside has been largely changed from docs to shopping and recreation.

Shopping

You can shop in one of the longest pedestrian streets in the world, the more than 2 kilometers long Rue Sainte Catherine or you can shop for luxury items around the Opera. That’s where the fancy wine shops are too, and the fancy restaurants. Gordon Ramsey has one, for instance.

Apart from Sainte Catherine, my favourit street is Rue des Remparts from Porte Dijeaux to Pey Berland.

Gates

One nice way to discover Bordeaux, is to go on a walk to discover the 6 remaining gates that once were the only entrance into the city center.

That walk will take you through some very nice spots around town. You could also start with a guided bus tour to learn a bit about the history.

Restaurants and night life

For the most ambient night life, you should explore the area from Place Pey-Berland and the river and then in the direction of the Saint Pierre and Saint Michel church.

You will around almost every corner find a nice spot to sit down for a glass of wine. Try to locate Saint-Project, Camille Jullian, Saint Pierre or Place du Palais. Or my favourite, Place du Parlement.

Students

When I was there, the students spent their Saturdays at Place de la Victoire. I don’t know if that’s still the case. There are probably plenty of student hangouts all over town.

The area around the Saint Michel church is where you will find more exotic shops, cafés and restaurants. Every weekend there’s a market there as well, with brocante as well as vegetables etc.

Surrounding areas

Bordeaux is worth a visit as a very beautiful city. But the surrounding areas is another reason to make Bordeaux your next destination. You can explore the wine chateaux in the Medoc area or in the Saint Emilion area. Or both!

Or you can drive out west to visit Arcachon, a very pretty town and known for their oysters. Then you can visit Dune du Pilat (or Pyla), the highest sand dune in northern Europe.

And then theres the rest of the coast, north or south, the Cognac region!

Plenty of reasons to put Bordeaux on your bucketlist!


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *