Skopje
Nord-Makedonia

Skopje – Nord-Makedonias historisk hovedstad

Du husker kanskje FYROM? Former Yugoslav Republic of Macedonia. Dette snåle navnet som oppsto etter at Jugoslavia ble oppløst og FYROM og Hellas ikke kunne bli enige om bruken av navnet Makedonia. Heldigvis kom de til et slags kompromiss så fra 2019 kvittet de seg med FYROM og ble endelig Nord-Makedonia. Grunnen til uenighetene er at det gamle riket Makedonia ligger både i Nord-Makedonia og Hellas. Siden bare drøyt 30% ligger nord for grensen, mener Hellas at de har “mer” rett på navnet.

Utsikten over Skopje

Bortsett fra konflikten med Hellas, har Nord-Makedonia holdt seg i ro helt nede i sør, mens resten av naboene på Balkan har hatt mye krig og konflikter.

Men nok historie for nå. Over til Makedonia som ferieland! Og det er absolutt en spennende destinasjon hvis du ønsker å prøve noe nytt og ikke trenger saltvann. Makedonia har nemlig ikke kystlinje og ligger innenfor Albania og grenser mot Hellas, Bulgaria, Kosovo og Serbia. Men de har mange sjøer med turkist hav og et overkommelig prisnivå. Standarden er kanskje ikke helt hva de mest kresne av oss forventer. Det er imidlertid mulig å finne alle sjangre. Og alt vi har opplevd har vært rent og pent og absolutt tilstrekkelig.

Katt foran hvit dør
Minaret i gamlebyen i Skopje

Bloggtur

Jeg var invitert på en bloggtur av Macedonia Experience sammen med 5 andre bloggere. Alt jeg opplevde i Makedonia var dekket av dem og de vi besøkte. Men jeg har ingen føringer på det jeg skriver.

Vi ble hentet på flyplassen av Jane og Alexandar i Macedonia Experience. De er både dyktige og kunnskapsrike og hadde lagt opp et tett og innholdsrikt program for oss. Og når ting ikke gikk som det skulle på grunn av vær og annet, så ble alternative planer lagt nesten uten at vi merket det. Vi fikk sett masse, men skulle veldig gjerne hatt enda mer tid på de ulike stedene.

Gamlebyen i Skopje

Ført ut fra turen er hovedstaden Skopje. Wizzair flyr direkte fra Torp til Skopje to ganger i uka (tirsdag og lørdag). Da har man et godt utgangspunkt for både en storbyferie i hovedstaden og en rundtur i resten av landet.

Utsikt fra et Wizzair-fly over Makedonia
Gult hus med fargerike møbler foran

Skopje er, som resten av landet, en smeltedigel. Her finner du gamlebyen med eldgamle steinbelagte gater, trange smug og butikker og serveringssteder for enhver smak, kultur og religion. Du finner moderne luksushoteller med skybar og utsikt over hele byen og gode cocktails og du finner byens hippe strøk som kan minne litt om Grünerløkka, med tett i tett med restauranter og barer og liv til langt på natt.

Basaren i Skopje

Byens historie kan spores over 3500 år tilbake i tid. Det er jo nok til å gjøre den til et spennende turistmål.

Utsiktspunkter

Tårn og mur i borgen Kale over Skopje

Vi startet vår tur på høyden over byen, der byens gamle murer og tårn våker over byen. Skopje fort, eller Skopje Kale kan dateres tilbake til 500-tallet. Fortet har sett mange ulike herskere og riker. Fra starten i bronsealderen var det Romerriket, så det Bysantiske riket. Skopje var hovedstad i et bulgarsk rike og deretter ble den overført til det serbiske keiserdømme. Som igjen slåss mot det ottomanske riket. Skopje og Makedonia har ligget midt i viktige handelsveier spesielt mellom øst og vest.

Makedonsk flagg over borgen Kale.
Kirketårn som synes mellom trærne

Fra Kale ser man ned mot både gamlebyen og den moderne byen, med fotballstadion som et godt landemerke. Fjellene mot sør ruver også i horisonten og man ser at byen er omgitt av mye grønt. Her er det også mulig for fjellturer for de som ønsker det.

Blankskurte brostein

Fra borgen kan man fint rusle ned til de gamle basarene. De er ikke så trange og klaustrofobiske som mange andre slike basarer, men her er det mye å se likevel. Jeg er spesielt fascinert av “brosteinen”. Store steinheller, blankskurte etter hundrevis av år med tråkk.

Tyrkisk kafe i basaren i Skopje
Bare ute på gata med en fargerik bar i bakgrunnen

På alle kanter er det butikker av ulike slag, kafeer og serveringssteder og mye å hvile øynene på. Her er det gamle, “brune” tyrkiske kafeer og vannpipehull, og moderne, fargerike barer for ungdommen.

Basaren i Skopje
Fargerike gater i basaren

Souvenir

Jeg fikk kjøpt meg et flott teppe, en gammel kelim som nå pryder gulvet i huset mitt i Frankrike. Perfekt størrelse og veldig grei pris. Tungt, men det gikk som håndbagasje hjem igjen i en søppelsekk!

Kelim-teppe i rødt, blått, grønt og svart

Jeg skulle gjerne hatt mer tid til å dypdykke i flere butikker og serveringssteder her. Vi kom til flere historiske bygg som dessverre var stengt, som Kuršumli An, et gammelt “vertshus” der man hadde stallplass til 500 dyr og hvor handelsreisende og andre kunne overnatte på reise. Vi fikk bare kikket inn i nøkkelhullet! Rett ved siden av ligger også Makedonias nasjonalmuseum, Museum of the Republic of Macedonia.

Utsikt mot en "indre gård" med buede vinduer
Blå paraplyer over en gate i basar i Skopje

Fra basarene er veien kort til elva Vardar og den enormt imponerende broen som knytter de to sidene av byen sammen. Stenbroen eller Dušan-broen er et kjent landemerke, og har en sentral plassering på Skopjes byvåpen. Dagens bro er antatt bygget av tyrkerne på 1400-tallet.

En gammel bro i stein med buede hvelv over elva Vardar

Mektige monumenter

På begge sider av broen ser man enorme statuer og monumenter over nasjonalhelter. Skopje er litt kjent for de massive statuene og monumentene. Først møter vi den enorme fontenen som heter “Olympia – Mother of Alexander III of Macedonia”. Som er litt rart siden det er faren, Filip II som står på sokkelen.

Statue på sokkel av Filip II
Nærbilde av en fontene

På den andre siden av broen, på den majestetiske plassen som bare heter “Macedonia Square” finner vi nasjonalhelten Aleksander den store på en annen imponerende sokkel. Aleksander den store var makedoner, men han var faktisk var født i det som nå er Hellas. Det forhindrer ikke makedonerne i å omfavne ham som sin store helt.

Aleksander den store på sokkel
Aleksander den store, Makedonias nasjonalhelt på sokkel

Historien blir litt mer levende når man vet at Aleksander gikk i lære hos Aristoteles. Da får plassen og byen et enda mer historisk sus. Selv om byen Skopje ble grunnlagt et par hundre år etter Aleksanders død og han har etter all sannsynlighet aldri satt sine ben her.

Gammelt møter nytt

Rundt plassen finner man det mer moderne Skopje. Luksushoteller som Merriott og store shoppingsenter.

Litt oppe i bakken finner man luksushotellet Panoramika med en fantastisk bar og restaurant på toppen.

Utsikt fra Hotel Panoramika over Skopje

Herfra kan man nyte deilige cocktails og mat mens man skuer utover hele byen. Et deilig sted å slappe av etter å ha vandret rundt i byen en hel dag. Vi ble kjørt og jeg tror det er lurt, for det er bratt opp bakkene og google sier det tar ca 40 minutter å gå hit fra Stenbroen. For oss ble det bare en drink, men kan godt tenke meg å nyte en middag her mens mørket faller på og lysene i byen slår seg på.

Rød jobrdbærdrink
Flere kvinner rundt et bord på en rooftop bar

Livlig nabolag

Vi måtte videre til siste stopp på veien. Vi skulle tilbringe kvelden og natta i det litt mer “bohemske” og unge strøket av byen på Hotel Tims. Det hotellet ligger litt mer sentralt enn luksushotellet Panoramika. Det tar ca 20 minutter å gå til Stenbroen fra området.

Hotellrom med grønt teppe og to senger
Bar på kveldstid

Men fordelen her er at det ligger en haug med restauranter og barer bare noen minutter unna. Det ligger også en stor park mellom hotellet og elva. Her kan man rusle rundt eller ta seg en joggetur hvis man er av den typen. Langs elva går det også fine turveier som kan være koselig å rusle på inn til «gamlebyen».

Vi fikk ikke mye tid på hotellet, for rett etter at vi sjekket inn på Tims, skulle vi ut igjen for vårt siste måltid i Nord-Makedonia.

Uteliv og pub

Vi kom til et område med mange barer og restauranter, mye lys, bord og stoler, musikk og liv til tross for at dette var tidlig i mai. Men folk satt ute og koste seg under varmelamper og med noe varmende drikke i glasset.

Et siste måltid

Vi slo oss ned på Chardak og som ellers på turen fikk vi virkelig servert et herremåltid. Det skal de ha, makedonerne, de vet å servere nok mat!

Matbord sett ovenfra

Det serveres mye småretter til forrett, slik at man kan prøve litt forskjellig og smake på mange ulike ting. Ost, kjøtt, pateer, den tradisjonelle ajvar, som er en paprika-puré som er utrolig godt å bare smøre på brødet, tradisjonelle “paier” som er filodeig-aktig med spinat og ostefyll og en masse annet godt.

Makedonsk mat

Problemet er at man spiser seg mett på all forretten og ikke har så mye plass igjen når hovedretten kommer på bordet! Gryter med kylling eller kjøtt, langtidskokt med grønnsaker og bønner og så full av gode smaker at man bare gir seg ende over. Alt dette skylles selvsagt ned med rikelige mengder lokal vin.

mer mat

Mengder av mat

Og som om ikke det var nok, kommer det nok en ladning med søtsaker til dessert.

Søtsaker
Parasoller og trær og lys

I Makedonia er de ekstremt stolte av mattradisjonene sine og du finner ikke bråter med sushi-, burger- og taco-sjapper i byen. Her serverer de fleste restaurantene tradisjonsrik mat. Og når man først reiser til et land som Nord-Makedonia, er det jo for å oppleve kulturen her og nye, spennende ting og da er det jo ikke noe poeng i å spise burgere eller sushi.

Grafitti i gamlebyen i Skopje

Vi hadde dessverre alt for kort tid i Skopje og jeg tar gjerne turen på nytt. Jeg vil utforske butikker i basarene, museer for å lære mer om denne smeltedigelen som er påvirket av så mange ulike kulturer, både den greske, romerske og slaviske og som deler språkopprinnelse med noen av sine naboer, alfabetet med noen andre, og igjen religion med noen. Historien deler de med hele Balkan, selv om de på mange måter er mye tettere knyttet til Hellas.

Moderne pub i gamlebyen i Skopje
Fargerik bar i basaren

Vurderer du en langhelg til et nytt sted, syns jeg du skal tenke på Skopje og Nord-Makedonia. Og skulle du ønske å se mer av dette landet og vil ha en spesialtilpasset reise for deg og venner eller familie, kan jeg varmt anbefale Macedonia Experience som kan sette sammen en fantastisk rundreise til deg som du ikke kan få til på egen hånd. De snakker superbra engelsk og kan masse nyttig historie om landet og stedene de tar dere med til. En uforglemmelig opplevelse.

Bar med blomster og lys om kvelden
Mange vinglass som skåler

Har du spørsmål, kan jeg hjelpe deg så godt jeg kan! Tusen takk for meg, Skopje!

Vil du få med deg mer av reisene mine, kan du følge catrines.reiser på Instagram eller like og følge Facebooksiden Catrines reiser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *