G-YX6P6H2JM6
Stua i annen etasje
Hoteller,  Norge

Historisk sus på Losby gods

“Velkommen til Losby, du må være Catrine! De andre i selskapet ditt har kommet allerede og de venter på dere i salongen.” Det var det første jeg hørte da jeg gikk inn dørene på fasjonable Losby gods. Det var riktignok ikke mange gjester på huset den dagen vi var der, men for en utrolig hyggelig velkomst! Og denne varmen, servicen og den personlige touchen fant vi igjen hos alle vi var i kontakt med på hotellet. Virkelig service i stjerneklasse.

Fantastisk hyggelig service på Losby
Koselige detaljer på Losby

Nytt og gammelt

Losby er en sammensatt opplevelse hva gjelder interiør. Inngangspartiet og rommene er det man kanskje vil kalle “tidløst moderne”, med klassisk eleganse og et typisk fint hotell.

Den gamle delen, min favoritt selvsagt, er alt man forventer av et historisk hotell og mer til.

Jeg elsker jo historiske hotell og har besøkt blant andre Walaker, Engø, Utne og Søstrene Storaas og ikke å forglemme perlen, Britannia.

Losby har en twist på det historiske. I underetasjen finner man nemlig både vinkjeller og en moderne bar med både shuflle board og en overraskelse. Her trenger man ikke kjede seg.

Stua i annen etasje på Losby
Koselig gang med gamle møbler

Julegave

Her er et «hot» gavetips fra meg. Gi bort en opplevelse du selv kan tenke deg! Da får noen du er glad i en hyggelig aktivitet og du får gjort noe du lenge har drømt om også!

Afternoon tea fat
Menyen til afternoon tea

Vi startet oppholdet vårt med en herlig Afternoon tea i det gamle jaktslottet fra begynnelsen av 1900-tallet. I dype, røde fløyelssofaer foran peisen følte vi oss som gamle slottsherrer og ble oppvartet at dyktige servitører og ansatte fra det øyeblikket vi gikk gjennom dørene.

De røde sofaene i jakthallen på Losby

Som seg hør og bør med Afternoon tea, kommer godsakene i tre etasjer. Man starter med «saltmat» nederst.  Vi fikk tre ulike sandwicher som alle var veldig gode. Agurk er jo det klassiske, her fikk vi den kombinert med snøfrisk. Så var det en med røkelaks og eggesalat og en med røkt skinke og honning-sennep.

Hyggelige servitører med afternoon tea-fat
Bobler til afternoon tea

Vi fikk to ulike tetyper å velge mellom. Det var kun de to de brygget på ferske teblader, men de kunne tilby andre typer te i form av teposter. Vi valgte i tillegg til teen å gå for litt prosecco for å gjøre lunsjen enda mer sprudlende.

Bobler hører med

Prosecco passer jo også veldig godt til de søte i etasjene oppover på fatet. Sconesene er laget etter Gunvor Kolstads oppskrift. Hun jobbet på godset i over 20 år og etterlot kokebøkene sine til dagens eiere. Sconesene var kanskje mer boller enn ekte engelske scones, men de smakte nydelig med rørosrømme og hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Bobler og afternoon tea
Tesett på Losby

Øverst på fatet finner vi små, søte fristelser. Franske makroner i ulike smaker, pasjonsfruktmousse på sjokoladebunn, en liten sitronterte og erkefranske madeleines. Mer enn nok mat til å duge som lunsj.

Jakthallen på Losby
Skål på afternoon tea på Losby

Vi koser oss med te, så mye vi vil ha, bobler i glasset og nydelig mat mens vi nyter omgivelsene. Rommet ligger et par trappetrinn ned fra det som ser ut som en ballsal. Veggene har mørkebrune paneler og bokhyller og en enorm peis. Store vinduer ut mot hagen gjør rommet lyst til tross for alt det mørke treverket. De røde fløyelssofaene og de orientalske teppene gjør rommet varmt og lunt.

Utsikt mot ballsalen

Dypdykk i historien

Siden vi først var på dette flotte historiske hotellet og jeg samler på historiske hotell, så benyttet vi sjansen til å tilbringe natten på hotellet. Etter den teen, ruslet jeg litt rundt på huset for å ta inn alle detaljene. Det oser av historie i den gamle delen av hotellet.

Det gamle inngangspartiet på Losby

Historien til Losby strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet. Meyer-familien eide godset og oppførte et gods, kalt jaktslott, på eiendommen. Dit inviterte de fasjonable gjester, helt opp til kongelige kretser, til jakt og festligheter. Det sies at selskapene på godset var viden kjent. Vi kan lett se for oss hvordan fasjonable gjester koste seg på Losby.

Annen etasjes blå stue på Losby
Trappen opp til annen etasje på Losby

Eieren var Jacob Mayer, men nå i moderne tider er det kanskje sønnen hans som er mest kjent, nemlig Thorvald Meyer. Han har en kjent en gate oppkalt etter seg i Oslo. Godset ble kun brukt som fritidsbolig fram til 1893 da Thorvalds nevø Lorentz Meyer flyttet inn på godset sammen med sin kone Kathrine i eiendommen de fikk i bryllupspresang.

Det gamle inngangspartiet på Losby

De hadde ingen arvinger og da Kathrine døde i 1958, ble huset tømt av de 18 arvingene og sto låst og tomt fram til 1985. Det er jo nesten utrolig at ingen ønsket eller kunne ta tak i den enorme eiendommen før etter 40 år. Men selv med nye eiere i 1985 tok det nesten 15 år med venting på tillatelser og et enormt arbeid for å gjøre Losby gods til det hotellet det er i dag.

Mer interiør på Losby
Bord med strutsefjær

Kjeller full av overraskelser

Heldigvis er det mulig for oss å flotte oss på Losby nå. Godset ligger kun 20 minutter fra Oslo sentrum og er tilknyttet et stort golfanlegg i tillegg til å være omringet av flott turterreng både sommer og vinter. Hotellet brukes mye til kurs og konferanser og har mye å tilby gjestene sine.

Baren i kjelleren på Losby
Shuffle board i baren på Losby

Vi tok en tur ned i kjelleren mens vi ventet på middag. Der traff vi bartender Jack fra England som var glad for litt selskap. Det var ikke mange gjester der i vinterferien. Han tilbød oss å smake på hans egen signatur cocktail mens vi testet ut shuffle board-banene.

Hemmelig rom

Men Jack hadde mer på hjertet. «Vil dere se noe spennende?», spurte han? Og vi lot oss ikke be to ganger. Han gikk bort til den store bokhylla som går langs hele rommet og med ett åpnet det seg en hemmelig dør. Der bak, var det et stort, mørkt rom som nesten var fylt av et enormt bord. På veggene hang det speil og mange gamle bilder på en vegg av mørk tapet. Rommet tar ca 20 personer og kan brukes både til «hemmelige» styremøter og til mindre selskaper som en konfirmasjon eller en storfamiliemiddag.

Døra til det hemmelige rommet
Jack viser oss "det hemmelige rommet"

Men underetasjen rommer mer. «Vinkjelleren» ligger innenfor et stort lokale som ser ut som en gammel hagestue på den ene siden med tapeter som illuderer landskap, mens det på den andre siden av rommet er moderne fløyelssofaer og blomstrete puter. Nok et sted for store familieselskaper eller jobbsamlinger.

Gammeldags hagestue i underetasjen på Losby
Rom i kjelleren på Losby
Kjelleren på Losby

Herfra går man inn i selve vinkjelleren. Her er det nok et stort langbord hvor man kan ha vin- og ølsmakinger omringet av hyller med mange av husets vinflasker. Jeg kan gjerne se for meg en kveld her med god mat og vin.

Vinkjelleren på Losby
Vin på utstilling i vinkjelleren

Golfanlegg

Losby er knyttet til et golfanlegg og har innendørs golfanlegg om vinteren. Nå er planen om å utvide området i kjelleren slik at de får en spa- og velværeavdeling. Det blir ikke basseng, men jeg tviler ikke på at folkene på Losby klarer å lage et innbydende og flott anlegg der man kan slappe av etter en runde golf eller en tur på ski.

Losby sett fra hagen

Vi skulle ha kveldens middag i restauranten. Her ble vi også møtt av dyktige servitører og flott service som vi hadde fått hele oppholdet. Nydelig tre-retters meny mens vi så ut på faklene som var plassert ute på den snødekte terrassen.

Staselig oppdekking på Losby
Kamskjell på Losby

Etter en god natt i nydelig senger nøt vi en deilig frokost i et veldig hjemmekoselig «kjøkken» før vi ruslet en tur rundt gården i det fine vinterværet.

Frokostsalen på Losby
Gammelt porselen i frokostrommet på Losby
"Kjøkkenet" på Losby Gods

Vi takker for et flott opphold på Losby gods og nok et historisk hotell krysset av på lista!


Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *