G-YX6P6H2JM6
Frankrike,  Languedoc

Med hjerte for Collioure

Collioure er en veldig idyllisk liten småby ved kysten. Den har strand midt i byen, smale gater og fargerike hus. Når du i tillegg får gode restauranter, unike småbutikker og en gammel borg, så har den alt en ferieby trenger spør du meg!

Scroll down for a summary in English.

Idyllisk småby

De trange, smale gatene er fulle av koselige butikker og restauranter. Her finner man mye turist-greier, selvsagt, men også unike, håndlagde produkter fra lokalområdet.

Langs havna er det også flust opp med restauranter. Det er sikkert mange turistfeller, men det er mulig å finne god mat i alle franske byer. Er du glad i mat, er det aldri feil å skaffe seg en Michelin-guide for området du skal reise i!

Det er er god blanding av åpne plasser og trange, små gater fylt opp av utallige interessante og spennende butikker. Her får du kjøpt typiske sør-franske produkter som såper og lavendel og tekstiler.

Byen er også kjent som en kunstby og det er gallerier og kunstutsalg over alt.

Ikke minst er byen full av foto-muligheter og det er en drøm å vandre rundt med et skuddklart kamera eller mobiltelefon. Jeg klarer i alle fall ikke å la være å ta bilder når jeg er i Collioure.

Borg fra 1200-tallet

Vi besøkte borgen i høstferien 2019. Det er et stort område der man kan vandre rundt på egenhånd med en liten guidebrosjyre. Det er også mulig å få guidede turer.

Området byr på flotte utsiktspunkter over byen og det klassiske runde tårnet ytterst på odden.

Det var den kjente krigsarkitekten Vauban som forsterket byggverket på 1700-tallet, men byen ble like fullt inntatt av spanske tropper i 1793. Det var det siste forsøket fra spansk side på å ta byen. Selv om blokaden varte et års tid, endte byen til slutt tilbake på franske hender.

Byen er full av turister i sommersesongen, så det kan være vanskelig å finne parkering, men det er flere parkeringsplasser i gangavstand til sentrum, både oppe ved borgen og ved jernbanestasjonen. De har altså tog, så benytt gjerne toget for en dagstur til Collioure.

Vin

Collioure har også en egen AOC for vinen som dyrkes i de terrasserte skråningene rundt byen. De produserer både rød, hvit og rosa vin.

Det kanskje likevel nabobyen som har den mest kjente vinen av de to, nemlig Banyuls. Banyuls-vinene følger samme geografiske område som Collioure-vinene.

Banyuls

Byen med samme navn ligger tre «bukter» sør for Collioure i retning Spania. Derfra er det vel gangavstand til spanskegrensen. I luftlinje er det i alle fall ikke mer enn noen få kilometer, mens bilveien snirkler seg opp og ned over klipper og bukter.

Byen Banyuls ligger som Collioure i en bukt mellom to odder og stranda ligger midt i byen. Den er imidlertid ikke like pastellfarget og pittoresk, men hvis man er interessert i dessertvin, er byen absolutt verdt et besøk!

Ligner litt på portvin

Banyuls-vinene kan ligne litt på portvin og lages på samme måte. Man tilsetter sprit til vinen mens sukkermengden ennå ikke har gjæret ferdig. Slik beholder man sødmen mens man samtidig får en hetvin.

Etter at man har tilsatt spriten, ligger vinen i på eikefat for å få en fyldigere smak.

…eller sherry

Flere steder ligger disse tønnene på takene av hus, under presenninger, for at de skal bli varme og gode. Vinen oksiderer raskere når den utsettes for sol og varme. Da blir den mørkere i fargen og litt mer sherry eller madeira-aktig. Prosessen kalles «madeirisering» og er mest kjent fra Madeira-viner.

Grenache noir-druer

De lager flest røde Banyuls-viner, men også noen få hvite, som da blir gyldne i fargen.

Druene som brukes, er førs tog fremst Grenache noir. Det må være minst 50% Grenache noir-druer for at vinen skal være en AOC. I tillegg brukes andre grenache-druer og noe carignan.

Er du i området, er i alle fall både byen Collioure og vinen fra Banyuls verdt et besøk!


Collioure – English

The narrow streets of Collioure have earthy pastel colored buildings. The picturesque settings makes you want to stop and take pictures all the time. Plenty of interesting shops too, with arts and crafts of good quality.

The extremely charming town is packed with tourists in the summer. And rightly so! It’s location on the Mediterranean shores, with a beach right in the town center, castles and towers and narrow streets makes it a perfect tourist destination.

The castle is interesting, and it’s very accessible. If you can find a spot to park your car! The parking lot up by the castle is close to the city center, otherwise there’s parking by the train station. But why not hop on a train to get here? Might save you from some frustration.

It’s possible to find nice restaurants as well despite this being a tourist attraction. Or just enjoy a coffee or a glass of wine right on the beach.

Or go for a swim.

A few minutes drive further south, before you hit Spain, you arrive in Banyuls, where a sherry type fortified wine is produced. Try it out!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *