G-YX6P6H2JM6
Villefranche de Conflet - Vauban
Frankrike

Vauban – Frankrikes store militærarkitekt

Scroll down for a summary in English

Mulitalentet Sébastien Le Prestre, senere marquis de Vauban (1633 – 1707) er kjent som en av de største militæringeniøren gjennom tidene.
Vauban har forsterket festningen i Collioure.

Han var særlig kjent for bygging av festninger og regnes som den viktigste i på 1600-tallet. I tillegg utviklet han angrepsteknikk ved beleiring.

Det het seg i samtiden at en festning Vauban hadde planlagt, kunne motstå enhver beleiring, mens en beleiring som ble ledet av Vauban, overvant enhver festning.

Citadelle de Mont-Louis i Pyreneene
Citadelle de Mont-Louis i Pyreneene har vi kjørt forbi flere ganger, men aldri stoppet. Det blir nok en stopp neste gang

Spor over hele Frankrike

Hvis man er glad i gammel stein og reiser litt rundt i Frankrike, ser man veldig ofte spor av Vauban.

De røde prikkene er fort konstruert eller forsterket av Vauban. De i blått finnes ikke lenger. Grensene er Frankrikes grenser ved slutten av Ludvig IXVs regjeringstid.
Kartet er hentet fra nettsiden Histoire.

Totalt anla han 33 festninger og forbedret rundt 300.

Det sies at Vauban omstrukturerte det franske forsvarssystemet så grundig at Frankrike ble nesten ugjennomtrengelig store deler av 1600- og 1700-tallet. Han bygget en «jernring» rundt Frankrike, med et belte av citadeller. Noen nybygde og mange utbedret og forsterket.

Chateau de Salses
Vauban har hatt en finger med i restaureringen av Chateau de Salses også, selv etter at den militære viktigheten forsvant ved at grensen til Spania ble flyttet sørover

Målet hans var ikke nødvendigvis å bygge ugjennomtrengelige borger og festninger, men å hale ut tiden. Det ville gjøre at angriperne måtte bruke 10 ganger mer kraft enn de som ble beleiret.

Citadelle de Blaye, nord for Bordeaux. Dette citadellet samt to til ble bygget av Vauban for å forsvare Bordeaux.
©David Remazeilles ©Jean-Bernard Nadeau

Militær erfaring

Vauban kom som 17-årig til den spanske armé under Condés befaling. På grunn av sine matematiske kunnskaper tiltrakk han seg snart oppmerksomhet fra sine overordnede. Han ble offiser i det franske ingeniørkorpset i 1655.

I 1658 ledet han beleiringene av Gravelines, Ypern og Oudenarde. I freden som fulgte, var Vauban festningskonstruktør. Han laget blant annet utkast til planen for befestningsanleggene ved Dunkerque.

Citadelle de Blaye
Bildet er fra l’Express og viser Saint-martin-de-Re
©DR

Under Ludvig XIVs kriger fikk han krigserfaring. Han deltok i 140 slag og trefninger og ledet til dels selv 53 beleiringer, men aldri et forsvar.

Vauban var i sin tid den fremste ekspert innen fortifikasjon. Han hadde et praktisk blikk kombinert med bred erfaring fra både bygging av festninger og beleiring av disse. I tillegg hadde han erfaring fra åpen strid.

UNESCO

På kartet nedenfor ser man de 12 konstruksjonene som står på Unescos verdensarvliste.

Han hadde ikke noe fast system som han fulgte, men tok hensyn til terrenget i hvert enkelt tilfelle. Men mange av festningsverkene hans har en eller annen stjerneform.

Kart over de 12 Vauban-fortene på UNESCOs verdensarvliste_Wikipedia
Bilde lånt fra Wikipedia

Hotell i Vauban-festning

En av de som IKKE kom med på Unesco-listen, er nå delvis et hotell på Belle-Île utenfor vestkysten av Bretagne.

Citadelle Vauban Belle-Île
Bilde hentet fra nettsiden til hotellet Citadelle Vauban

Dette er jo en drøm for folk som er interessert i historie generelt og militærhistorie spesielt. Eller har en forkjærlighet for Vauban! Jeg er sikker på at de finnes.

Jeg har ikke vært der selv, så jeg går ikke god for kvaliteten på hotellet. Men vi kan vel være enige i at lokasjonen ser helt fantastisk ut!

Hotellet står nå offisielt på lista mi over reisemål. Belle-Île-en-Mer er allerede en kjent turistdestinasjon for franskmenn og er til og med nevnt i en sang av Laurent Voulzy.

Citadelle Vauban på Belle-Ile utenfor Bretagne-kysten
Bilde lånt fra hotellets nettside
Citadelle Vauban på Belle-Ile utenfor Bretagne-kysten
Bilde lånt fra hotellest nettside. Citadelle Vauban

Jeg har hentet informasjon til dette innlegget på både fransk, norsk og engelsk Wikipedia, samt i Store norske leksikon.

Legg gjerne igjen en kommentar nederst på siden hvis du likte det du leste!

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.
Vauban – Military engineer genius

If you are the least bit interested in old stone and have travelled a bit around France, you have most likely tumbled across the name Vauban.

He’s the military engineering genious who designed 33 fortresses or citadelles around France and fortified another 300.

12 of them are now placed together on the UNESCO world heritage list.

See the maps higher up for the 12 now on UNESCO and the other map to see where some of the 300 fortresses were.

I have visited a few, and it can be quite easy to spot Vauban, based on the star shaped walls. (Or I think that’s typical Vauban.. might not be!)

The last three photos are from a hotel that’s now on a Vauban site that’s not on the UNESCO list. It’s located on Belle-Île outside Brittany. I have not been there, so I cannot say anything about the quality of the hotel. I know just from the photos that I’d love to stay there and to visit.

I would be very happy if you left a comment at the bottom of the page!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *