G-YX6P6H2JM6
Dijon
Frankrike

Dijon – Ikke bare sennep

Når man hører ordet Dijon, tenker kanskje de fleste kun på sennep. Og ikke byen den har navnet sitt etter.
Men byen er utrolig koselig og hele sentrum står faktisk på Unescos verdensarvliste. Byen er en del av det kjente vinområdet Bourgogne, eller Burgund som det heter på norsk.

Dijon

Veldig koselig by

Vi stoppet i Dijon kun for å spise lunsj på turen fra Norge til huset vårt i Frankrike i 2018. Jeg hadde ikke gjort noe research på forhånd og ble veldig overrasket over hvor koselig byen var.

Moutarde Maille i Dijon

Første stopp ble selvsagt en sennepsbutikk. Samboeren elsker sennep! Den vi kanskje kjenner best her i Norge, Maille, var dessverre stengt siden det var søndag. Hos Edmond Fallot var det heldigvis åpent og vi fikk kjøpt sennep i både metervis og kilovis!

Lars foran sennepsbutikk i Dijon

Vi fant en koselig restaurant ved hallene, spiste god lunsj og ruslet deretter rundt i en søndagsstengt by. Jeg ble overrasket over alle bindingsverkshusene som jeg forbinder med Tyskland. Takene er også spesielle. De har ofte flerfarget glaserte murstein i intrikate mønstre.

Sennep Mustard Moutarde hos Edmont Fallot i Dijon

Litt historie

Dijon ligger sentralt plassert på veien fra Middelhavet via Lyon og til Paris. Hertugene av Bourgogne holdt til her og byen var et enormt velstående maktsentrum fra ca. 1000-tallet og inn på 1400-tallet. Den var rett og slett et europeisk senter for kunst, kultur, læring og vitenskap. På 1700- og 1800-tallet vokste Dijon til en storby.

I 1722 ble en universitet grunnlagt. Det var ekstra hyggelig for meg å stoppe her, siden min bestefar studerte ved universitetet i byen da han var ung.

Dijon

Sennepen som byen er så kjent for, er ikke lenger nødvendigvis produsert i Dijon. Merkenavnet har derimot blitt en generisk betegnelse på denne typen sterk sennep og er ikke knyttet til geografisk tilhørighet.

Dijon

Byen er også kjent for å produsere likør, for eksempel den kjente Crème de Cassis (solbærlikør) som brukes i hvitvin eller musserende vin for å lage aperitiffen kir eller kir royal.

Følg Catrines reiser på Facebook for å få med deg nye innlegg.

DijonDijon – More than mustard

Dijon is actually a french town and not only mustard!

I was surprised at how pretty the town was when we stopped for lunch on our drive from Norway to France in 2018. The old buildings remind me of Germany.

We did manage to buy a lot of mustard from Edouard Fallot. After a good lunch near Les Halles, we took a stroll through the town center.

Bindingsverkshus i Dijon

The town of Dijon was the home town of the Dukes of Burgundy. It was a very powerful city from the 11th to the 15th century. The University was founded in 1722 and the current town emerged.

It was especially interesting for me to visit Dijon, as my grandfather studied French here in his youth.

The town is located in the middle of the Burgundy wine district. The famous Crème de Cassis blackcurrent liqueur used for the aperitif kir is from Dijon.

Katedralen i Dijon

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *