Stranden i Cancun i Mexico
Mexico

Luksusliv i Cancun

Scroll down for English

Jeg har vært heldig her i livet. Mye har jeg fått og oppnådd fordi andre har jobbet hardt. Jeg har selvsagt jobbet litt for å oppnå noe av det jeg har her i livet, men i det store og det hele har jeg hatt flaks. Med å bli født i Norge først og fremst. Og med foreldrene mine og resten av familien min.

Catrine på en sandstrand i Cancun i Mexico

Av det som er meg, må jeg jo si at jeg har turt å følge magefølelser og impulsiviteten som har brakt meg både hit og dit. Til Frankrike først, deretter til Irland og Nederland og til diverse steder i Norge.

Stranda i Cancun i Mexico

Ikke har jeg vært redd for å be om ting jeg hadde lyst på heller. Jeg sendte postkort (!) til min tante i Colorado da jeg hadde et halvt år ledig mellom fransk mellomfagseksamen og fagoversetterstudiet i Kristiansand. Jeg spurte om jeg kunne komme å bo hos henne og familien i et halvt år. Og det fikk jeg selvsagt! Men igjen, jeg er heldig som har en tante i USA.

The Royal Islander i Cancun

Ferieleilighet

Min tante Turid har også en ferieleilighet på Royal Islander i Cancún i Mexico. Det er jo ikke min fortjeneste på noe som helst vis, men vi var heldige og fikk muligheten til å være der sammen med henne der i 10 dager i desember i 2017. Når det i tillegg var en mulighet for å treffe fettere og andre slektninger, blir det jo bare enda bedre.

Snack i bassenget på The Royal Islander i Cancun

En «condo» i en stor resort er ikke det hardbarka globetrottere snakker høyest om. Mange vil bo tettest mulig på innfødte og gå ut og spise der lokalbefolkningen spiser. Det er jo spennende det, og det er selvsagt den beste måten å komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Men noen ganger ønsker man seg bare en solseng på en varm sandstrand med en margarita i hånda. Og da er et sånt sted helt perfekt!

Stranda på The Royal Islander i Cancun

Det er kanskje urettferdig å sammenligne dette med vår “lokale” strand i Frankrike, men den er i alle fall veldig mye mer tilgjengelig (sånn utenfor pandemi-sesongen altså).

Rastløshet

Vi ble som vanlig litt rastløse etter noen dager. Vi er jo vant med å farte mye rundt når vi er på ferie. Det er jo også dumt å reise helt til Mexico uten å se noen av de store severdighetene på Yucatán-halvøya. En guidet tur til Chichen Itza måtte vi få med oss.

Pyramide i Chichen Itza i Mexico

Mayaer og Totekere

Det finnes spor av to forskjellige kulturepoker i området. Byen ble bygd av mayaene rundt år 525. Mange av byggverkene på stedet er imidlertid flere hundre år yngre, og ble oppført av itzaene, et maya-toltekisk folk som kom vestfra på slutten av 1100-tallet.

Toltekerne hadde vært det dominerende folkeslaget i det sentrale Mexico, men var nå på viktende front for nye innvandrende folkeslag. Toltekerne fant tilflukt på Yucatán og utvidet Chichen Itza med de byggverkene som dominerer ruinbyen i dag. Men toltekerne var få, og blandet seg med den lokale maya-adelen. Chichen Itza ble forlatt av ukjente årsaker på 1300-tallet, muligens på grunn av opprør fra mayaene mot den maya-toltekiske overklassen.

Pyramide i Chichen Itza i Mexico

Ruinene av Chichen Itza ble funnet på 1800-tallet. I 1913 begynte arbeidet med kartlegging og gjenoppretting av ruinene i Chichen Itza. Motorveien til ruinparken ble åpnet i 1923. I dag er nasjonalparken blitt en av Mexicos mest kjente turistattraksjoner.

Spennende byggverk

Hovedbygget i Chichen Itza er Kukulkanpyramiden. Tempelet ble bygd i det tolvte århundre av Itzáene. Pyramiden har ni nivåer. Hver vegg har en sentral trapp opp til en øvre plattform. På toppen er det et tempel. I denne øverste tempelkonstruksjonen tilba mayaene guden Kukulkan.

Chichen Itza i nærheten av Cancun i Mexico

Rundt vår- og høstjevndøgn lager templet en skygge som gjør at det ser ut som om en slange slynger seg nedover trappene. Det skjer over en tidsperiode og kan således ikke nøyaktiv vise datoene for vår og høstjevndøgn.

Et stykke fra Kukulkanpyramiden står det en rekke kolonner som symboliserer de tusen krigere. Her er det en plattform med Chac Mool på toppen.

Chichen Itza i Mexico

Dette er en bane for mesoamerikansk ballspill. Det ble sagt at de som tapte, måtte bøte med livet.

Og hele dette området står selvfølgelig på Unescos verdensarvliste.

Chichen Itza i Mexico

Vann på mange vis

Vi kjørte også ut til en cenote, et «vannhull» i bakken som tidligere ble brukt til offersteder, men som nå er bademuligheter for turister. Deilig, forfriskende, men jeg foretrekker nok stranda!

Cenote på Yucatan-halvøya

Vi dro på en padletur også, i mangroveskogen som vokser langs lagunen mellom den lille landstripa som hotellene ligger på og fastlandet. Det var en deilig tur, selv om det blåste opp ganske heftig motvind da vi var på vei inn igjen.

Kajakkpadling i Cancun Mexico

Det er andre aktiviteter og severdigheter i nærheten, som for eksempel Isla Mujeres. Men vi koste oss med familie og strandliv. Så får vi heller ta det en neste gang.

Søskenbarn på tur til Chichen Itza

Sunset over The Royal Islander i Cancun

Hvis du likte dette, kan du følge siden min på Facebook slik at du får med deg nye innlegg.
Luxury holiday in Cancun – English

I’m lucky to have had so many opportunities in my life. I have worked a little for some of the things I have accomplished, but mostly I have been lucky. Lucky being born in Norway, lucky with my parents and the rest of my family. I have had the strenght to go for what I have wanted as well as the guts to be impulsive.

The beach at The Royal Islander in Cancun in Mexico

Condo in Cancun

I am lucky to have an aunt with a condo in Cancun in Mexico and lucky to have had the opportunity to visit her here in December in 2017.

Turquoise water in Cancun Mexico

The beaches are amazing, the color of the ocean something out of this world and just the fact that you’re on the beach and swimming in the Caribbean when people at home are showeling snow is priceless.

It’s not really comparable with our “local” beach in France, but a little less accessible!

The beach at The Royal Islander in Cancun in Mexico

Chichen Itza

We got a bit restless after a few days and wanted to check out the spectacular Maya ruins of Chichen Itza.

The Mayas were there around 525, but some of the current buildings are newer, dating from a Mayan-Toltekian people arriving at the end of the 10th century.

Chichen Itza

They extended the already existing city of Chichen Itza. Then they abandoned the place in the 14th century for unknown reasons. The ruins were rediscovered in the 19th century and the excavations and reconstructions started in 1913.

Chichen Itza

Temple of Kukulcán

The main construction of Chichen Itza is the Temple of Kukulcán. This step pyramid stands about 30 metres (98 ft) high and consists of a series of nine square terraces, each approximately 2.57 metres (8.4 ft) high, with a 6-metre (20 ft) high temple upon the summit.

Around the Spring and Autumn equinoxes, in the late afternoon, the northwest corner of the pyramid casts a series of triangular shadows that evokes the appearance of a serpent wriggling down the staircase.

Chichen Itza

It is a widespread belief that this light-and-shadow effect was achieved on purpose to record the equinoxes, but the idea is highly unlikely. It has been shown that the phenomenon can be observed, without major changes, during several weeks around the equinoxes, making it impossible to determine any date by observing this effect alone.

This whole area is of course placed on the Unesco world heritage list.

Different categories of water

After visiting the grounds of Chichen Itza, we went for a swim in a cenote. Cenotes are natural sink holes filled with water. The ancient Mayas used it as a place of sacrifice during draughts.

Cenote on the Yucatan in Mexico

We also tried out cayaking in the lagoon between the hotel strip and the mainland. That was a wonderful experience, even if we did not see huge fish or anything. It was just a bit of a change from the beach.

Kayaking in Cancun

There are plenty of other places to visit in the area, like the Isla Mujeres. But we hung out with familiy and enjoyed the beach. So maybe next time!

A drink on the beach at Royal Islanders Cancun
Sunset over The Royal Islander i Cancun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *