G-YX6P6H2JM6
Languedoc

Vi går i kloster!

Vi har besøkt Abbaye de Fontfroide. Det imponerende, gamle klosteret ble etablert i 1093 og var ganske fattig og ukjent fram til de fikk store landområder av grevinnen av Narbonne i 1157. Det er nå i privat eie. Kunne du tenke deg å eie et kloster?

Scroll down for English.

Lang historie

Munkene i Fontfroide sto på Pave Innocent IIIs side mot katarene i området. På 1600-tallet ble klosteret mer og mer som et slott både arkitektonisk og ikke minst på grunn av oppførselen til de få munkene som var igjen.  

Kirken inne i klosteret i Fontfroide

De skal ha glemt bort alle regler om asketisk oppførsel og skal ha spist både kjøtt og sjokolade! De skal til og med ha spilt biljard!

Slutt på klosterlivet

Den franske revolusjonen satte en stopper for klosterlivet i 1791 og klosteret ble gjort om til et hospice. Det ble imidlertid «gjenåpnet» som kloster i 1858 av munker fra et kloster i Provence. 1901 forlot munkene Frankrike da landet vedtok et skille av stat og kirke.

Bygningene i det store anlegget er av stor arkitektonisk verdi og ble kjøpt av privatpersoner i 1908. Anlegget ble drevet som et kunstnerfellesskap.

Eiendommen er fortsatt eid av den samme familien. De dyrker vin, driver jorda og leier ut lokaler til brylluper og andre typer arrangementer i tillegg til at anlegget er åpent for besøkende.

Arkitektonisk perle

Navnet betyr noe sånt som klosteret med den kalde kilden.

Det er et fantastisk flott anlegg. Etter noen kilometer på motorveien innover i landet fra Narbonne, kjører man på noe som ligner på svingete, norske landeveier. Eiendommen består av en stor samling bygninger som blant annet inneholder butikk og vinutsalg.

Etter en liten rusletur langs en grusvei kommer man fram til selve klosteranlegget. Det ser ganske riktig ut som et slott med en fasjonabel borggård. Det minner ikke veldig mye om et asketisk kloster.

Den staselige "borggården" på Abbaye de Fontfroide

Resten av anlegget består av mange bygninger i tillegg til hageanlegg og turstier i området rundt.

Mye spennende i nærområdet

Vi har som tidligere nevnt utrolig mange flotte severdigheter og utfluktsmuligheter fra huset vårt i Fitou. Katarenes borger og Carcassonne er to av de mer imponerende.

Men det gamle klosteret Abbaye de Fontfroide er ikke langt bak i køen.

Mat og drikke

Vi besøkte ikke restauranten, men den er åpen til lunsj hver dag hele året. Ifølge bildene på nettsiden, ser vi at den ligger i gamle bygninger med hvelvede tak og buer av hvit kalkstein. Man kan føle seg hensatt til middelalderen av mindre! Vi prøver nok restauranten neste gang hvis vi er der ved lunsjtider!

Jeg hadde blitt veldig glad hvis du la igjen en kommentar nederst på siden!
We’re joining the convent – English

The Abbay of Fontfroide dates from 1093 and it was quite a poverished and unknown abbey until it was bequeathed large terrains from the countesse of Narbonne i 1157.

The monks took Pope Innocent IIIs side against the Cathars in the area. During the 15th century the abbay turned more into a palace than an abbey. The architechture changed as did the monks behaviour. They let go of their ascetic lifestyle. They drank and ate both meat and chocolate. And they even played billiards!

The french revolution put an end to the to the religious happenings and in 1908 the abbay was sold privately. It is still in the same familiy.

Abbey of Fontfroide

Big estate

It is very castle or palace like with plenty of buildings you can walk around visiting. There’s also a restaurant and they produce their own wine. We did not check out the restaurant, but from the website, it looks and sounds delicious.

There are areas to hike in, a wonderful garden and generally much to visit in the area.

We will definitly stop for lunch next time.


Abbey Fontfroide

I’d be very happy if you left a comment below!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *