G-YX6P6H2JM6
Languedoc,  Vin

Vinhøst hos Les Fenals

Vi ramlet midt oppi innhøstingen og druepressingen da vi besøkte vår favoritt-vingård i Fitou, Les Fenals og fikk spesialbehandling!

Scroll down for English.

Midt i innhøstingen

De var midt i innhøstingen og det piplet av rød druesaft i tanker og pressekar og det sto tilhengere fulle av graps på gårdsplassen. Vi avbrøt dem litt i arbeidet og fikk høre litt mer om prosessen, hva de drev med og hvor langt de var kommet.

Vi fikk smake på den røde druejuicen og ble fortalt at de allerede på bakgrunn av den, kunne gjøre seg opp en mening om hvordan årets vin ville bli.

Marion tok oss også med bort for å se på hvitvinstankene som allerede var fylt med årets hvite druesaft. De store fatene ble kjølt ned og de ventet på at vinen skulle “synke” og bli klar.

Smaking

Etterpå tok vi turen inn i vinsmakerommet og fikk den sedvanlige oppvartningen, med vinsmaking av flere typer vin, både hvite, rosa og røde.

Ny og gammel hvitvin

Som en ekstra bonus, gikk Marion ut for å hente den helt ferske hvitvinen, som ennå ikke var ferdig, slik at vi fikk sammenlignet den med den som var tappet på flaske! Så fersk hvitvin (hvis den offisielt var vin) har jeg aldri smakt før.

Vin til venstre, årets tapping til høyre.

En ekte vingård

Grunnen til at jeg trives så godt her, er fordi dette er en ordentlig “gård”. De fleste andre vinutsalgene i Fitou er vinkjellere langs hovedgata i byen. De er trivelige de også, for all del, men det er noe med å komme inn på en rustikk, autentisk gårdsplass! Det er liksom det man forventer.

I tillegg er de som driver den, veldig trivelige! Det er jo også viktig for opplevelsen syns jeg.

Unik opplevelse

Det er slike unike, uventede opplevelser som utgjør de mest minnerike opplevelsene og som er de vi husker. Og hver gang vi er i Fitou, må vi alltid innom Les Fenals.

Så får vi bare håpe at årets vinhøst har blitt like bra slik at det blir gode viner i årene som kommer også!

Dette besøket var i høstferien 2019, som var vår foreløpig siste tur til huset vårt. Det at vi ramlet midt oppi druepressingen gjorde at dette ble en ekstra hyggelig og spesiell opplevelse.

Bo på en vingård

Jeg er ikke god nok på vin til å si noe om denne vinen er bedre eller dårligere enn annen Fitou-vin eller de andre rosé- eller hvitvinene vi handler i området. Vi drar uansett alltid innom hos Les Fenals når vi er i Fitou.

De driver forresten også utleie av feriehus. Tenk å bo på en vingård, da! Kanskje passer det seg sånn at du kan få være med på litt innhøsting også? De høster alle druene for hånd og sliter med å skaffe folk.

Første gang vi møtte Marion fra Les Fenals, var på vinfesten i Fitou. Det er virkelig en kul opplevelse for folk som er glad i vin!

Du kan også lese litt mer om AOC Fitou og La Rochelliere her.


English: A visit to Château les Fenals

The harvest

I really like coming to Les Fenals. And our last visit was really special. We came right in the middle of the harvest. The grapes were being pressed when we were there and the red grape juice was dripping into large containers. We were given a taste by Marion and she told us what they were doing. She told me that they already, based on the juice, could tell what kind of wine it would be!

Then we were showed the white wine already in large metal vats. Not quite wine yet, but getting there.

A special white wine tasting

We went into the tasting room and got our usual tastings, but this time with a twist! As you can see from the picture of me above, I was very happy about it! Marion went out to the barn and got us a taste of the not yet finished white wine together with the real deal! Very interesting!

Les Fenals i Fitou

Our favourite vinyard

We always stop by Les Fenals. The château is an actual farm, contrary to a lot of the other wineries in Fitou. The buildings are old stone, there’s old machinery about and you get that working farm feeling.

And the people are really nice and friendly and recognize me! That makes me feel like I belong there and that’s what I was looking for when we got our house there.

Last visit

We bought quite a lot of wine, but unfortunately we cannot bring much back to Norway due to customs restrictions. But there’s always need for wine at the house. Luckily we did not know that it was our last visit in over a year… We have missed a whole year of wine! I hope there will still be some of the wine we tasted left for us next time!


Les Fenals i Fitou

You can read more about the AOC Fitou and another fabolous wine producer in Fitou, La Rochelliere here.

And why not check out some of the film clips from the Fitou wine festival.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *