Druene til La Rochelierre
Languedoc,  Mat og vin

Fitou-vin

Vinområdet som kalles Fitou, er faktisk delt opp i to områder som ikke grenser til hverandre. Det ene omslutter landsbyen Fitou og det andre ligger rundt landsbyen Tuchan litt lenger inn i landet. Fitou er en egen AOC, altså en appellation d’origine controllé. Det betyr at rødvinene som produseres her, har et eget kvalitetsstempel. De er på et vis garantert. Det betyr i alle fall at de følger reglene til en Fitou-vin.

Scroll down for English

Druene som inngår i Fitou-vinene er Carignan (30%) , Grenache, Syrah og Mourvèdre. Minst to av dem, helst tre, må være til stede for at vinen skal kunne være en Fitou.

I tillegg til en AOC rødvin, har man også rett til å dyrke en søt dessertvin i Fitou-området, nemlig Rivsaltes-viner. Enten kan man velge en naturlig søt vin (vins doux naturels rivesaltes) eller en muscat de Rivesaltes.

Det produseres i tillegg tørre hvitviner og roséviner.

Vignobles de la Rochelierre
Foto: Unni Fladsrud Vold

Historie

Languedoc er Frankrikes største og eldste vinregioner. Det sies at den franske vinens vugge er i Narbonne. Vinen ble brakt hit av romerne rundt år null. Det samme gjaldt oliven og disse to jordbruksproduktene var viktigere enn penger. Man kunne faktisk bytte til seg slaver mot vin eller olivenolje.

Vinproduksjonen i området tok seg kraftig opp på 1800-tallet. Men da kom også de store krisene. Den store vinsykdommen/insektet phylloxéra tok i 1863 knekken på enorme vinområder i Frankrike. Det førte til at vinproduksjonen nesten lå brakk og Frankrike risikerte å miste hegemoniet, fordi amerikanske vinstokker tålte sykdommen bedre.

Det er forresten på grunn av phylloxera at man ofte ser rosebusker i vinåkrene. Mange sykdommer går først på rosene og på den måten oppdager man sykdom tidlig.

Vinåker i Fitou med Chateau de Fitou i bakgrunnen

Størst i Frankrike

Så fort alt var over og vinbøndene begynte å komme seg på fote igjen, ble produksjonen økt i Languedoc-området. De fire departementene Aude, Gard, Hérault og Pyrénées-Orientales produserte 40% av den franske vinen.

Det er fortsatt den største regionen både når det gjelder antall mål med vinranker og antall produserte liter. Regionen har derfor hatt et rykte på seg for å produsere kvantitet framfor kvalitet.

For å beholde det franske hegemoniet på vin etter at de risikerte å bli utkonkurrert av de nye vin-landene, opprettet Frankrike i 1935 sertifiseringsordningen vi kjenner som AOC, altså Appellation d’origine contrôlée.

Men Phylloxera var ikke det eneste som utgjorde problemer for franske vinbønder. Krigen og den tyske okkupasjonen gjorde også at 3/4 av vinstokkene i området forsvant. Det var derfor viktig for vindyrkerne i område å gjøre noe når krigen var over.

I 1947 dro folk fra 9 kommuner i Fitou-området til Paris for å be om å få sin egen AOC og  24. april 1948 fikk de Languedocs første AOC for rødvin.

Fitou ligger i Languedoc som nå er nå en del av regionen Occitanie.

Litt geografi

Regionene i Frankrike er igjen delt inn i départements. Fitou ligger i departementet Aude, som strekker seg fra Middelhavet og opp mot Corbières-fjellene. Fitou er som nevnt den eldste AOC’en i Languedoc.

Vinmarkene preges av den sterke Tramontane-vinden som sveiper over landskapet, blåser vekk skyer og gjør området veldig solrikt.

La Rochelierre

Domaine de la Rochelierre regnes av mange for å være en meget god Fitou-vin. Det nye og moderne bygget midt i vinmarken gir et inntrykk av kvalitet.

Butikken er liten, men full av vin og et gjennomsiktig glassgulv der man kan se ned på vintønnene i etasjen under.

Vinsmaking

Du får smake det du vil inne i butikken med utsikt over vinmarkene og Middelhavet. Vi har ikke blitt kjent med de som driver La Rochelierre ennå, på samme måten som vi har gjort flere andre steder i området. Vi drar imidlertid alltid innom her hvis vi vil kjøpe noe litt spesielt. Ellers drar vi også gjerne innom hos Les Fenals.

Vinområdet i Fitou er annerledes enn for eksempel vinområdet i Médoc utenfor Bordeaux. Der har man store “slott” i vinmarkene, mens i Fitou har de lager og utsalg i kjellere langs hovedgaten.

Jeg vil tippe at folkene bor i helt vanlige hus. Jordbruksområdet brukes til vinranker og ikke til storslåtte boliger.

Skulle du ønske å smake på vinen fra La Rochelierre i Norge, er det bare å ta turen til Elgstua ved Elverum. Der står den på vinkartet!




Fitou wine – a summary in English

The Fitou is the oldest AOC in the Languedoc and Languedoc is in turn the oldes wine district in France. It’s also the region that produces the most wine.

The most popular grapes in Fitou are the Carignan, Grenache, Syrah and Mourvèdre. You have to have at least two of these grapes for your wine to be a Fitou wine.

It is said that the vines and the olive trees came to the area in the first century A.D. Wine and olive oil was an important currency and you could use it to pay for slaves.

A little history

In the mid 1800s, the disease (and bug) Phylloxera distroyed almost all the vines in France. The vines of the “new world” were more resilient against this disease and that threatened the whole French wine industry. As a result, we got the establishment of the Appellation d’origine contrôlée in 1935, to protect French interests. 

The Languedoc region is known for being the largest wine producer in France and covered almost 40% of the total production. They have therefor a rumer to produce quantity over quality. That is something a lot of producers in the region are working hard to change.

Phylloxera was not the only thing that ruined the French wine production. The war and the German occupation devestated 3/4 of the vines.

In 1947, after the war, wine producers from the 9 communes surrounding Fitou went to Paris to apply for their own AOC. On 24 april 1948 the first AOC for red wine in Languedoc was a fact.

La Rochelierre

Domaine de la Rochelierre is percived as one of the best wineries in the Fitou region by the people we have talked to. But there are plenty of other great wine producers as well.

They have a new shop and cellar in a modern building in the middle of their vines and you get the impression of quality before you even enter the building.

We always stop here if we want to get something special as a gift or for a special dinner. We also love to visit Les Fenals for a wine tasting and some shopping.


The vines belonging to La Rochelierre
Foto: Unni Fladsrud Vold

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *