Blanquette de Limoux
Languedoc,  Vin

Boblenes historie

Scroll down for a resume in English.

Trodde du at sprudlevin ble oppfunnet i Champagne i Frankrike? Det trodde vi også, helt til vi stoppet i den lille byen Limoux, sør for Carcassonne og møtte en hyggelig danske i en vinbutikk.

Blanquette de Limoux

Elva Aude renner gjennom byen og det går an å rusle (og kjøre) langs elva. Midt i byen ligger det en koselig plass kalt Place de la Republique, som i de fleste franske byer. Det er en stor plass omringet av bueganger av stein og flere tømmerhus. Rundt plassen er det flere kafeer og restauranter, som også er vanlig i franske byer.

Vi hadde stoppet der for å smake på den lokale spesialiteten Blanquette de Limoux. Det er en musserende hvit vin av champagne-typen.

Etter å ha drukket et glass på en fortausrestaurant, så vi at det lå en vinbutikk på plassen og vi tenkte vi kunne kjøpe med oss noe hjem til huset. De hadde mange ulike typer Limoux-vin, naturlig nok, i tillegg til veldig mye annet spennende.

Limoux

Danske til unnsetning

Vi snakket jo norsk uten tanke på å bli forstått, så heldigvis ble vi raskt snakket til av den hyggelige dansken Peter som jobbet i vinbutikken. Han fortalte oss at historien om at det var i Champagne musserende vin ble «funnet opp» kanskje ikke helt stemmer. Den lokale legenden sier at munken Dom Perignon, som regnes som champagnens far, lærte om prosessen i Limoux! At det er Limoux som er «champagnens» rette arnested!

Verdens eldste bobler?

Helt siden middelalderen er det dokumentert at vin «plutselig» ble sprudlende. Dette finnes det bevis for i både Frankrike og Italia. I 1531 ble dette første gang sett i Limoux av benediktiner-munkene i Ste. Hilaire-klosteret, rett utenfor Limoux. Der var Dom Perignon på pilegrimsreise, visstnok. Det betyr at Blanquette de Limoux er verdens eldste musserende vin.

Den første dokumenterte forekomsten av det som kalles «blanquette» stammer fra 1544 der «flasques» med vin ble gitt til slottsherren i Arques, rett sør for Limoux. Man kan imidlertid ikke bevise at denne vinen faktisk var sprudlende.

Det sies også at engelske glassprodusenter har æren for at det ble laget glass som var tykt nok til å tåle presset som oppstår inne i flaskene når vinen gjærer. Det skjedde under 100-årskrigen da engelskmennene sto i fare for å gå tomme for vin på grunn av en handelsblokkade.

Da bygde Kenelm Digby en glassovn som ga høyere temperatur enn tidligere og brukte en annen type sand i glassproduksjonen. Han laget også flasker med annen form en tidligere. Dette for å kunne gjære eplesaft på flasker for å lage sider, som skulle erstatte vinen de ikke lenger fikk. Så selv om franskmennene fikk vin til å gjære til boblevin, trengte de en engelskmann for å kunne lagre vinen på holdbare flasker.

Vinbutikk i Limoux

AOC

Nå er Blanquette de Limoux blitt en egen AOC, altså en beskyttet beskrivelse som indikerer opprinnelsessted. Den er faktisk en av de eldste AOC’ene i Frankrike.

For vin-nerder som vil vite druer og slikt, kan jeg fortelle at blanquette de Limoux méthode ancestrale, altså den som lages på «gamlemåten», kun bruker Mauzac B. Den som heter «blanquette brute» har en blanding av tre ulike druesorter: chenin blanc, mauzac og chardonnay. Men også her brukes det 90 % mauzac.

Fra 1600-tallet og fram til midten av 1800-tallet fikk blanquette de Limoux et godt rykte. Fra 1850 og utover finner man Limoux-vinen på de mest fasjonable bordene i Paris. Der blir den brukt som digestif, og regnes som en søt dessertvin. Det finnes dokumentasjon på at den tredje presidenten i USA, Thomas Jefferson, bestilte omtrent 600 flasker blanquette de Limoux mellom 1819 og 1826.

Blanquette de Limoux i Limoux

Dom Perignon

Dom Perignon tok med seg den lærdommen han fikk etter pilegrimsreisen til St. Hilaire-klosteret tilbake til sitt eget kloster i Champagne. Der jobbet han videre med kork-problemet (kanskje var det bivoks og honningen fra den som startet en andre fermentering?) og eksploderende flasker osv. Glasset var i utgangspunktet ikke tykt nok til å tåle gjæringen.

Ordentlig kontroll på boblene fikk man ikke før man begynte med glassproduksjon på slutten av 1700-tallet.

Uansett om legenden fra Limoux stemmer eller ikke, så har de i alle fall laget Blanquette i dette området i mange hundre år.

Nå når crémant blir et mer og mer anerkjent alternativ til champagne, har produsentene i Limoux også begynt å produsere crémant. Jeg syns det er synd at man ikke heller kjører på med historien om at blanquette er den opprinnelige champagnen og holder på tradisjonen og historien.

Men godt sprudlevann blir det uansett!

Limoux på Fete du vin i Fitou
Vi fikk smake på Blanquette under Vin-festen i Fitou også.

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.


The history of bubbles – English

We stopped in the small town of Limoux, just a 30 min drive south of Carcassonne. We wanted to sample the local speciality, the sparkling wine called Blanquette.

After a taste at a cafe, we ventured into a wine store and came across the dane Peter who worked there. He told us the fascinating story that what the world know as the “champagne method” might actually be from Limoux!

There’s records of sparkling wine from Limoux as far back as 1531 at the abbey of St. Hilaire. That makes it the worlds oldest sparkling wine.

Dom Perignon

It is said that Dom Perignon, known as the father of champagne, went to this abbey on a pilgrimage and that’s how he learned about the sparking wine.

There were a lot of problems of keeping the cork on the bottle and stopping the bottles or “flasques” from exploding, but this was later perfected when they learned how to make glass bottles.

The Blanquette was known all over the world and it was also on Thomas Jefferson, the third president of the United states table. He ordered around 600 bottles of blanquette de Limoux between 1819 and 1826.

The story about Limoux being the first known sparkling wine in the world, is quite intriguing! And it’s definitely worth the trip just to try it out where it originated.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *