G-YX6P6H2JM6
Languedoc

Salses – vår nærmeste turistattraksjon

Forteresse de Salses, altså fortet eller festningen i Salses, kan dateres tilbake til slutten av 1400-tallet. Borgen ligger i Catalonia. Her har grensen mellom Frankrike og Spania blitt flyttet både sør og nord for der borgen ligger. Derfor har den også vært viktig å erobre.

Scroll down for English

Over 500 år gammel

Byggeperioden tok 6 år, fra 1497 til 1503 og kostet ca 20% av det årlige budsjettet til den spanske kronen. Hele byggverket dekker et område på nesten et mål.

Unikt byggverk

Byggverket er unikt i og med at det både er et middelalderslott og en militær festning. Den har ulike byggverk, kongelige gemakker og 12 meter tykke vegger for å hindre inntrenging.

Festningen er bygget for å huse opp til 1500 soldater. De skulle kunne holde ut en 30 dagers lang beleiring, takket være brønner, bakerier, meierier og plass til hester og mat.

Fortet har vært beleiret, overtatt og tatt tilbake flere ganger. Både i 1503, 1639 og 1640 gikk den fram og tilbake før den til slutt og endelig ble erobret av franskmennene i 1642.

Nye grenser

Pyrénées-traktaten fra 1659 tegnet nåværende grense ca 60 km sør for Salses. Den nye grensen går langs fjelltoppene og borgen mistet dermed noe av sin viktighet. Bygningene har imidlertid blitt holdt ved like hele tiden.

Den kjente militærarkitekten Vauban restaurerte den fra 1691 og senere ble den brukt som fengsel og deretter lager for ammunisjon. Bygningen ble fredet som et historisk monument i 1886 og ble derfor reddet fra ødeleggelse.

Les mer om andre Vauban-stededer som f.eks Villefranche-de-Conflent.

Byggverket er nå underlagt det franske kunstministeriet.

En gang i året arrangerer de middelalderleker. Ansatte og guider kler seg ut som riddere og det er leker og teaterforestillinger og moro for store og små.

Salses ligger et kvarters kjøretur sør for huset vårt og den er altså en av områdets største turistattraksjoner. Vi besøkte den faktisk for 12 år også, siden da vi var på ferie i området. Det viser jo at vi var kjent i området før vi kjøpte hus!


Our closest attraction – English

Forteresse de Salses dates from 1497 and it’s construction dates back to the many french-spanish wars. The border was not always where it is now, so the fort’s location was more relevant at the time it was built.

Salses

France and Spain have been back and forth about the possesion of the fort. In 1659 however, the border was fixed at it’s current location and Salses fell into disuse.

Vauban, the famous french military architect started the restaurations in 1691 and the French used it both as prison and arsenal.

I have written about Villefranche-de-Conflent too, where Vauban also was involved.

In 1886 it was declared a historic monument.

If you pass, stop and make sure you get a guided tour. You’ll learn a lot more about the fortress.

This is the attraction that is closest to our house in Fitou. Only 15 minutes south. We actually stopped there in 2007, proving that we were in fact familiar with the area before we bought the house!


Forteresse de Salses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *