G-YX6P6H2JM6
Mont Blanc
Frankrike

På ski i Les Saisies

Les Saisies ringer kanskje en bjelle for de som husker OL i Albertville i 1992. Da var nemlig langrenn og skiskyting i Les Saisies. Stedet har 120 km langrennsløyper, men er kanskje likevel mest kjent som et alpinsted. Som jo er logisk for et sted som ligger i Alpene.

Scroll down for English

Les Saisies-anlegget

Den lille landsbyen med ca 200 fastboende, ligger ca 2 timers kjøring fra Genève. 90 % av skituristene her er franskmenn, men det dukker opp en og annen belgier, nederlender eller brite. De fleste skituristene kommer tilbake år etter år og tar med seg barn og barnebarn for å nyte stedets tilbud, enten det er sommer eller vinter.  

Bjørn Dæhli fra Les Saisies
Bjørn Dæhlie tok gull i Les Saisies under OL i Albertville i 1992.
Langrennsløyper i Les Saisies
Skianlegg tilrettelagt for både alpint og langrenn.

Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at jeg har vunnet oppholdet her og har fått dekket leilighet og heiskort. Vi har selv betalt for oppgradering til en større leilighet, flybilletter, transport og alt av mat og drikke.

Leilighetshotell med ski in – ski out

Vi har bodd i en leilighet beregnet for 6 personer i Résidence Amaya litt opp i bakken fra selve tettstedet Les Saisies. Der har vi ski in-ski out og skikkelige fasiliteter for oppbevaring og tørking av skiutstyr.

Utsikten fra rommet til bakken og byen

Nøkkelen til skapet er den samme som nøkkelen til leiligheten og derfra er det dør rett ut i bakken. Utrolig deilig å slippe å gå langt med skiutstyr eller å måtte ta buss for å komme i bakken.

Gangen med skiskap
Ski, støvler og hjelmer til tørk i skiskapet

Det er også deilig at alt av skiutstyr, hjelmer og hansker er tørre og varme på morgenen og kjekt å slippe å drasse med det inn i leiligheten.

Flott leilighet

Leiligheten vår hadde to romslige soverom med dobbeltseng. Det ene hadde eget bad, mens det var separat do og dusj som det andre soverommet kunne bruke.

Master bedroom i Residence Amaya i Les Saisies
Bad nummer to

På stua var det en dobbel sovesofa som gjorde at det var plass til to til. Koselig spisebord med 6 stoler og et greit utstyrt kjøkken med vinskap og greier.

En uke før ankomst fikk vi en epost med litt praktiske opplysninger, som at vi kunne bestille mat og annet vi trengte og få det levert i leiligheten før vi kom. I resepsjonen kunne vi hver dag før kl 19 bestille ferske brød og bakervarer til henting morgenen etter og det er også mulig å bestille middag levert, både «vanlig» mat og spesialiteter fra Savoie som raclette, tartiflette og fondue.

Resepsjonen i Residence Amaya i Les Saisies
Residence Amaya i Les Saisies

Det er ingen basisvarer i leiligheten, bortsett fra 4 kaffekapsler og et par teposer som fulgte med. Vi savnet kun salt og pepper. Hvis du skal bestille pålegg, mat og drikke, husk også å bestille dopapir, for det fulgte heller ikke med. Det er kanskje det eneste negative jeg har å melde. Selv om jeg er sikker på at resepsjonen hadde hjulpet hvis det hadde vært krise. De selger også kaffekapsler også, som jo ikke er så greit å vite at man trenger.

Privatsjåfør

Vi valgte å ikke leie bil selv siden vi i utgangspunktet skulle være 5 voksne. Da hadde det blitt veldig dyrt enten vi valgte en stor bil eller to litt mindre for å få med både ski og kofferter. Vi valgte heller å bestille henting på flyplassen. Både tur-retur ble billigere enn leiebil og vi slipper å tenke på kjøring på kvelden. Vi fikk kjempeservice fra Christophe Hofman og Bruno.

Mellom Résidence Amaya og landsbyen går det gratis shuttlebusser fra 8 om morgenen og til halv 8 om kvelden. Det betyr at vi fint kommer oss rundt i byen og til butikken hvis vi trenger det uten bil. På kvelden bestilte vi henting på restauranten av Bruno som også hentet oss på flyplassen i Génève. En månelys kveld gikk vi også hjem fra «byen». Det er gangveier tvers over skibakken så vi slipper å gå rundt. Det gikk overraskende greit.

Lysene i byen fra hotellet

Godt tilrettelagt for fotturister

Hele Les Saisies er i det hele tatt godt tilrettelagt for folk som ikke står på ski. Det er gangveier langs bakkene og i liene rundt, slik at fotgjengerne kan møte skikjørere til lunsj på restaurantene i bakken. Det er jo noe av det hyggeligste med å være på skiferie i Mellom-Europa, god mat og godt drikke i sola.

Rett fra hotellet til bakken
Gangveier krysser bakken

Vi hadde 4 gode skidager og to dager med dårlig vær. Regn og snø var ikke spesielt fristende og flatt lys og snøvær gjorde siste dagen ganske dårlig også. Men med skikort er det mulig å ta en tur ut og teste og bare kjøre tilbake når man fant ut at det ikke var noe morsomt lenger. Heisene har ikke beskyttelse, slik at det blir liggende snø og vann på setene og da blir man fort litt kald i baken etter noen turer.

Herlige vinterdager i bakken i Les Saisies
Flotte langrennsløyper i det samme skianlegget. Praktisk for familier der ikke alle står alpint.

Koselig landsby

Treningsgrunnlaget har også vært litt så som så, så vi har ikke orket helt fulle dager i bakken. Vi har vært flinke og vært ute omtrent ved heisstart kl 9, men har sjelden holdt ut helt til kl 16.45. Såre ben har da fått restituert seg i boblebad, kaldkulper, badstuer og basseng. Det har vært helt herlig etter å ha blitt litt kald, svett og våt og kunne kose seg i boblebadet. Så en dypp i den kalde kulpen før vi svømte noen lengder for å løsne opp i overkroppen også. Og så tilbake igjen i boblebadet. For et hardt liv vi har hatt!

Bassenget i Residence Amaya i Les Saisies
Boblebad og kaldkulp

Noe av det vi har likt best her, er den lille landsbyen som ser ut som om den har vokst fram litt av seg selv heller enn at det har blitt plassert et stort skianlegg her. Det er visst ikke helt riktig, siden det kun var et par gårder her da en østerriker på 60-tallet mente at dette var et perfekt sted å ha et skianlegg.

Tettstedet Les Saisies ligger i en «dalbunn», men ganske høyt, på ca 1640 meter over havet. Fjellene over er bare 300 meter høyere slik at de ikke skygger for sola. Når det først er fint vær her, er det sol nesten over alt. Det er mulig å forflytte seg rundt i bakkene etter sola, enten man vil ha mest mulig sol eller vil ha de skyggelagte bakkene før snøen blir alt for bløt.

Blå bakker

Dette er et snilt anlegg med absolutt flest blå bakker. Vi har stort sett kjørt bare blått, med ett unntak. Det har vært mer en nok for oss utrente. Det er en del røde bakker og en svart en som heter Kamikaze. Den anbefaler jeg faktisk ingen å kjøre. Den så helt forferdelig ut, knall hard og stup bratt!

Godt skiltet til bakkene
Kamikaze-bakken i Les Saisies

Hoveddelen av anlegget vi har stått i, er bakkene ned mot byen, på vestsiden ned fra Mont Bisanne. Her er det lange, brede og fine bakker. Vi tok oss en tur østover i anlegget for å komme oss opp på det høyeste punktet i anlegget. Det er litt tråklete, men under en knall blå, skyfri himmel var det bare å nyte den majestetiske utsikten over Vest-Europas høyeste fjell. Vi har fjell i Norge også, men både Alper og Pyreneer blir likevel imponerende for oss nordboere.

Mont Blanc i det fjerne.

For hele familien

Området er også kjent for langrenn og skiskyting og de to franske skiskytterne Julia Simon og Justine Braisaz-Bouchet er født og oppvokst her. De norske skiskytterne lå på treningsleir her før OL i Torino og likte anlegget veldig godt. Og som sagt var det OL-øvelser her i 1992. I tillegg er det turstier og trugestier over alt og det passer virkelig for hele familien selv om ikke alle står slalom. Franskmenn bruker skiskoler i veldig stor grad og det har vært endeløse rekker med småunger som har fulgt etter instruktørene sine nedover bakken. Mange voksne har også valgt å få litt opplæring enten på ski eller på brett før de setter utfor på egen hånd. Barna har også egne bakker med litt hopp og hindre for å holde dem i ånde.

På områdets høyeste punkt på over 2000 moh
Flott utsikt mot majestetiske fjell.

Skulle det bli dårlig vær som vi hadde, så har sikkert flere hoteller og utleiesteder basseng som vi har hatt på Amaya, hvis ikke er det et stort kommunalt basseng og treningssenter midt i byen. Der er det også bowling og mulighet for å spille biljard.

Les Saisies-anlegget fra Mont Bisanne.

Alpinbakkene ligger på begge sider av byen. På vestsiden er det litt slakere, mens det på østsiden er litt brattere. Det går tre stolheiser på den «slake» siden og to som drar oss opp over byen og til østsiden og videre innover i fjellheimen. Det er litt morsomt å sitte i en stolheis rett over gater og hus. For å komme ned fra fjellet, går det både en bro over og en tunnel under veien som knytter anleggene sammen. Den siste tunnelen ble først bygget for noen få år siden og gjør det nå enda enklere å utnytte det store anlegget.

Skiheis over byen
Hovedgata i Les Saisies sett fra skiheisen.

Mat høyt til himmels

Noe av det vi liker best å gjøre på ferie, er jo å spise. Vi har testet ut mange av restauranten her både på dagtid og på kveldstid.

Mont Bisanne ligger på toppen av vår «favorittheis», 6-seteren som går fra bunnen av bakken i selve Les Saisies. Der har de fantastisk 360-graders panoramautsikt mot Mont Blanc og alle andre fjelltopper i massivene rundt. Det er også utsikt ned de veldig bratte skråningene ned i de snøfattige dalene nedenfor. Det er så bratt at de kaster seg utfor med hangglider. 

Hanggliding ut fra Mont Bisanne
Utsikten mot Les Saisies fra Mont Bisanne

Le Panoramique 2000 (selv om den kun ligger på 1940 meter!) har solstoler ute og en liten luke der man kan kjøpe litt smått å spise som sandwicher og pommes frites. Oppe i annen etasje er det fortsatt kafeteria, men med mye mer å velge i. Her kan man få en gedigen burger, salater og diverse spesialiteter fra Savoie (uttales Savoa…).

Mont Bisanne

Mange valgmuligheter

Det er et par-tre andre steder i bakken vi har testet ut, enten for å spise eller for å drikke. Les Halles de Bisanne ligger midt nede i bakkene på vest-siden av byen. Der er det også bordservering, men her er det trangt om plassen. De har bare 10 bord inne og litt mer ute, men er det vind eller overskyet, blir det fort litt kaldt. Men her er det også mulig å skaffe seg noe å drikke og nyte utsikten til Mont Blanc.

Les Halles de Bisanne midt i bakken
Les Halles de Bisanne

Vi tok en pause på Le Benetton også i sola, der er det slake bakker og skålheiser ganske høyt oppe. Perfekt for nybegynnere og foreldre med barn. Hit kan man også gå opp fra byen og det så vi mange som gjorde.

Le Bennetton i Les Saisies

Vår favoritt i bakken, ble Chalet Mignod. Der er det bordbestilling og nydelig mat. Her er det også en del utebord, men det var såpass mye vind at vi ville sitte inne. Vi kjørte forbi en dag og bestilte bord til dagen etter for å sikre oss.

Mat-mekka

Lars på Chalet Mignoud i Les Saisies
Nydelig mat hos Chalet Mignoud i Les Saisies

Vi spiste lunsj et par dager i landsbyen som også er mulig å nå på ski. Her tilbys det stort sett Savoie-spesialiteter som inneholder smeltet ost for det meste. Men burgere, supper og salater er det også mulig å få tak i. Jeg ser for meg at veganere vil ha litt problemer her. Vi kan anbefale både Lé Dava og restauranten på hotell Le Calgary når man kommer med ski på bena. Disse kan selvsagt også besøkes på kveldstid.

Ostesalat hos Le Dava
Restaurant Lé Dava i Les Saisies

Vi har fått nydelig mat og god service over alt. En klunk med det lokale brennevinet Ginépi har det også vanket på oss. Det er laget av en lokal urt som bare vokser over 2000 meter naturlig, og som de nå har begynt å dyrke for å få nok. Urten er i familie med malurt, men den er helt unik for dette området eller høyfjellsområder i Alpene og Pyreneene.

Ostehimmelen

Vi har testet ut mange lokal retter som tartiflette, ostefondue og «boite chaude», som er en boks med ost som er varmet opp til den smeltet. Alt dette serveres veldig ofte med litt diverse spekemat, som skinke og pølser, kokte poteter og litt salat. Det siste mest for syns skyld.

Boite Chaude from Chalet Mignoud
Boite Chaude, en boks smeltet ost!
Kraftig kost
Risotto “savoyard” med ekstra ost.

Selv pizzaene, burgerne og risottoene er «savoyard» som betyr med masse ekstra ost på. Dette er som dere skjønner heller ikke stedet for de med laktoseintoleranse.

Vi koste oss på terrassen selv på en litt overskyet dag.

På veien fra flyplassen og til hotellet, kjørte vi gjennom byen og Bruno anbefalte Le Chavan. Så vi dro dit første kvelden og ble ikke skuffet. Koselig tradisjonelt interiør og veldig løsslupne og trivelige servitører. Naborestaurantene La Maison og l’Ecoelle hadde også veldig god mat. Vi ble påspandert kaffen og en liten likør på vei ut hos La Maison siden det kom et et stort selskap som laget litt bråk.

Ost, ost og mere ost på La Maison i Les Saisies
Lars drikker øl på Le Chavan

Familiested

Dette er absolutt ikke byen for ungdom, festing og natteliv. Det er noen barer og jeg har sett et skilt med Afterski, men det er ingen nattklubber og ikke noe utstrakt natteliv. Det er godt voksne og barnefamilier som kommer hit.

La Cavale i Les Saisies
Typisk “fjellstil” på mange av husene i byen.
Lammeskank hos La Cavale i Les Saisies
Brennende urter gir maten en ekstra piff.

La Cavale ligger rett ved både veien og bakken og er åpen til både lunsj og middag. Den kan nås med ski på bena, men vi tok en middag der og fikk nydelig mat her også. Og ikke la deg lure av det tilsynelatende sveitsiske eller danske flagget som vaier over alt, det er flagget til Savoie.

La Table des Armaillis i Les Saisies
Nydelig mat både for øyet og ganen hos La Table des Armaillis i Les Saisies

Og selv et turiststed som dette har en restaurant som er nevnt i Michelin-guiden. La Table des Armaillis ble siste middag fredag kveld og det ble ingen skuffelse.

Hjemmemiddag med steinplate med kjøtt
Kaker til dessert fra Le Chocolatine

Siden vi bodde et stykke fra byen langs veien, valgte vi å spise ett måltid i leiligheten for å slippe å gå ut i det verste regnet og vi spiste også to ganger på en restaurant 5 minutter borte i gata. Selv på et 2-stjerners hotell som Le Caribou har de gourmetmat og hyggelige lokaler og trivelig betjening. Det er praktisk å slippe å måtte dra inn til «byen» noen kvelder. Ellers kunne vi selvsagt ordnet enda mer mat i leiligheten.  

Nydelig risotto hos Le Caribou i Les Saisies
Tunfisk-forrett hos Le Caribou i Les Saisies

Privatsjåfør

Det kostet oss 35 euro for å bli hentet av sjåføren vår og bli kjørt hjem. Vi hadde en grei avtale om at vi bare tekstet Bruno når vi ba om regningen og så var han klar til å hente oss noen minutter senere. Det kan være at dette fungerer veldig mye bedre siden jeg snakker fransk, men de er flinkere og flinkere til å snakke engelsk i dette landet og veldig mange av servitører og andre har snakket til mine venner på engelsk når de har skjønt at de ikke forsto fransk. Så jeg er 100% overbevist om at selv ikke-fransktalende vil klare seg fint her. Men les gjerne mine språktips før du tar turen.

Fantastisk utsikt mot Mont Blanc

Alt i alt var dette en veldig deilig og avslappende skiferie. Vi fikk deilig skikjøring, utepils i sola og masse god mat. Stedet passer veldig bra for familier og de som ikke ønsker de mest krevende bakkene. Det er stille og rolig, ikke masse party-steder, så kan være et godt alternativ til de litt mer «bråkete» stedene andre steder i Alpene. Vi har blitt fristet av sommerbilder og tar gjerne turen tilbake når fjellene er grønne.

Plakat fra Les Saisies hos Le Caribou
Tromsø-plakat på Chalet MigoudLes Saisies – the gentle mountains

The name Les Saisies may ring a bell for those who remember the Winter Olympics in Albertville in 1992. The small village of Les Saisies was the host of the cross-country skiing and biathlon events. The area has 120 km of cross-country skiing trails but is perhaps still best known as an alpine resort. Which is logical for a place located in the Alps.

Cross country skiing area in Les Saisies

The small village with about 200 permanent residents is about 2 hours’ drive from Geneva. 90% of the ski tourists here are French, but they also get visits from Belgium, The Netherlands, and the UK. Most tourists return year after year and bring their children and grandchildren with them to enjoy everything the area has to offer, whether it’s summer or winter.

Luge on rails area in Les Saisies
The top of Mont Bisanne in Les Saisies

For the record, I would like to point out that I won the stay here, which included the apartment and ski card. We have paid for the upgrade to a larger apartment, plane tickets, transport and all food and drink.

We stayed in an apartment intended for 6 people in Résidence Amaya a little bit up the hill from the village of Les Saisies itself. I loved the ski in-ski out and the great facilities for storing and drying ski equipment. We went straight from the ski storage area to the slopes. It’s a great luxury not having to walk far with ski boots or having to use a bus to get to the slopes.

Apartment hotel with ski in – ski out

Residence Amaya in Les Saisies

An added bonus is that helmets, gloves and boots are dry and warm in the morning.

Our apartment had two spacious bedrooms with double beds. One en-suite, while there was a separate toilet and shower in the hall for the other bedroom to use. In the living room there was a double sofa bed too. Nice dining table with 6 chairs and a well-equipped kitchen with wine cabinet and utensils.

One of the bedrooms in the apartment at amaya
View from the room at Residence Amaya

A week before arrival, we received an email with some practical information, with information on how to contact the local grocery store to place and order. Everything was brought to our apartment and ready for our arrival. At the reception we could order fresh bread and baked goods for collection in the morning. It is also possible to get dinner delivered, both “regular” food and specialties from Savoie such as raclette, tartiflette and fondue.

Nice pool in the apartmenet complex

There are no basic goods in the apartment, apart from 4 coffee capsules and a couple of tea bags. If you are going to order anything from the shop, remember to also order toilet paper, because that is not included in the “rent”. That is perhaps the only negative thing I can put my finger on. Although I am sure that the reception would have helped if there had been a crisis. The reception also sells coffee capsules, which is good, because that was not on our shopping list.

Private driver

We chose not to rent a car since we were originally going to be 5 adults. Big cars are expensive. We booked airport transfer instead. All in all, I think we came out with less car expenses and less hassel, as none of us had to drive.

There are free shuttle buses in Les Saisies from 8 in the morning until half past 8 in the evening. This means that we can get around town and to the shops if we need to. In the evening, we ordered pick-up at the restaurant by Bruno, who also picked us up at the airport in Geneva. One moonlit evening we even walked home from town. There are walking trails straight across the ski slopes, so we didn’t have to walk the much longer and darker road. It went surprisingly well.

The walking path across the slopes from the village
Hiking up to Mont Bisanne

The whole ski area seems extremely well adapted for people who do not ski. There are footpaths along the slopes and in the surrounding meadows, so that pedestrians can meet skiers for lunch at the restaurants on the slopes. That is of course one of the nicest things about being on a ski holiday in Central Europe, enjoying a break in the sun.

Les Halles de Bisanne

We had 4 good skiing days and two days of bad weather. Rain and snow were not particularly tempting, and the missing sun made it impossible to distinguish the contours in the snow. The lifts do not have protection, so snow and water on the seats make for a wet and cold bum.

Cozy village

Since we had not done much skiing prior to this trip, we lacked the stamina to stay out until the lifts closed. We were up quite earely and almost made the first lift at 9 am, but we rarely lasted until 4.45pm.

It was more tempting to soke our sore legs in the jacuzzi, with the alternate dip in the cold pond followed by a trip in the sauna and then finishing off with a swim. It was absolutely wonderful after getting a little cold, sweaty and wet being able to enjoy yourself in the jacuzzi. Then a dip in the icy waters before we did a few lengths to loosen the upper body as well. And then back again in the hot tub. What a hard life we ​​have had!

Jacuzzi in the wellness area in Residence Amaya
Gym at the Residence Amaya in Les Saisies

One of the things we have enjoyed about Les Saisies, is the size of the village. It looks as if it has developed organically rather than being a constructed resort. The image is lying a bit, since there were only a couple of farms here when an Austrian in the 60s thought that this was a perfect place for a ski resort.

Les Saisies ski area in France

The village of Les Saisies is located in a small valley, but quite high, at about 1,640 meters above sea level. The mountains above are only 300 meters higher so they do not give a lot of shade. The village is flooded with sun when the weather is nice.

Blue slopes

This is not the ski resort for the most experienced skiers. The slopes are mostly blue, which means the second easiest category. There are a few red hills and at least one black trail called Kamikaze. It looked absolutely deadly!

Røde og svarte bakker
Good signage on the slopes

We spent most of our time in the main part of the facility, facing the town. This is the western slopes downhill from Mont Bisanne. The slopes are long and wide. We ventured on an exploration trip eastward in order to hit the highest point in the ski area. It’s a bit of a puzzle to find the right slopes and lifts, but under a bright blue, cloudless sky, it was a delight. And when you can see the Mont Blanc from almost everywhere, you cannot help but be in awe. We have mountains in Norway too, but both the Alps and the Pyrenees are a bit more majestic.

Family resort

The area of Les Saisies is as mentioned known for cross-country skiing and biathlon. The two French biathletes Julia Simon and Justine Braisaz-Bouchet were born and raised here. The Norwegian biathletes stayed here before the Olympics in Turin and liked the facilities very much.

There are hiking trails and snowshoe trails everywhere and it really is suitable for the whole family, even for the non-skiers. The French use ski schools a lot it seems and there have been endless lines of toddlers following their instructors down the slopes. Many adults have also chosen to get some instructions before they set off on their own. The children also have their own slopes with a few jumps and obstacles to keep them entertained.

Les Saisies

Should the weather be bad, several hotels and rental places probably have pools like we had at Amaya. If not, there is a large municipal pool and fitness center in the middle of town next to the slopes. There are also bowling facilities and pool tables.

The ski slopes are located on both sides of the town. The eastern slopes are a bit steeper than the others. There are three chairlifts on the “blue” side and two that take over the main street and further into the mountain area. It’s kind of funny to sit in a chair lift above a busy town street.

Skiheis over byen
View of the biathlon and cross country skiing area in les Saisies

Cheese heaven

One of our favourite things to do while on holiday is eat. We have tested many of the restaurants here both for lunch and dinner.

Mont Bisanne is located at the top of our “favourite lift”, the 6-seater that runs from the bottom of the hill in Les Saisies. The cafeteria boasts a fantastic 360-degree panoramic view of Mont Blanc and all the other surrounding mountains. Le Panoramique 2000 (even though it is only at 1940 metres!) has sunbeds outside and two ways of serving food.

Panorama view from Mont Bisanne

One is a small hatch where you can buy sandwiches and fries to eat outside. Upstairs there is a cafeteria with a bit more to offer. Here you can get a decent burger, salads and various specialities from Savoie (pronounced Savoa…) And don’t be fooled by the apparently Swiss flag flying everywhere, it is the flag of Savoie.

Lunch with a view from Mont Bisanne
Burger and fries at Mont Bisanne

There are a few other alternatives for lunch or a drink on the slopes. Les Halles de Bisanne is a small chalet in the middle of the slopes on the west side of the town. They have sunbeds and tables both outside and inside. They can also offer spectacular views of Mont Blanc.

We took a short break at Le Benetton on the other side of the mountain. This is in an area with very genle slopes and platter lifts. Perfect for beginners and parents with children. You can also hike here from the city.

Le Benetton in Les Saisies
Le Benetton in Les Saisies
Les Halles de Bisanne
Enjoying the sun at Les Halles de Bisanne

Local liquor

Our favorite restaurant on the slopes was Chalet Mignod. Here food orders are taken at the table. But it’s quite busy and popular, so you should reserve ahead especially when it’s too cold to sit outside. We tried getting a table one day, and when it was full, we reserved a table for the next day to make sure we got to try it.

We also had a couple of lunches in the village. Many restaurants (if not all) are easly accessible on skis. Mostly Savoie specialties are offered, which by default contain melted cheese. But burgers, soups and salads are also available. I imagine vegans will have a bit of a problem here. We can recommend both Lé Dava and the restaurant at Hotel Calgary. These are of course also available for evening meals.

Le Dava in Les Saisies
Beer in the sun at Les Halles de Bisanne

We tried a lot of delicious food and met really nice people everywhere. A sip of the local liquour Ginépi also won us over. It is made from a local herb that only grows above 2000 meters naturally. The herb is related to wormwood, but it is completely unique to this area and other high mountain areas in the Alps and Pyrenees.

We have tried out many local dishes such as tartiflette, cheese fondue and “boite chaude”, which is a box of cheese that has been heated until it melts. All this is very often served with various cured meats, such as ham and sausages, boiled potatoes, and some salad.

Even the pizzas, burgers and risottos are “savoyard”, which means with lots of extra cheese. As you can tell, this is not the perfect place for the lactose intolerant.

Dinner recommendations

Upon arrival in Les Saisies, our driver Bruno recommended Le Chavan. We took him up on his recommendation and went there the first evening. We were not disappointed. Cozy traditional interior and very relaxed and pleasant waiters.

The neighboring restaurants La Maison and l’Ecoelle also had very good food. We had more Savoie food at one and pizza at the other. La Cavale is located right next to the slopes, but also next to the shuttle stop, so very accessible for both lunch and dinner.

Tartiflette pizza
Pizza from l’Ecoelle
Onion soup with bacon
Onion soup from Chalet Migoud

Michelin food

This is France, so of course they have a restaurant that is mentioned in the Michelin guide. La Table des Armaillis was the place we chose for our last dinner and we were not disappointed.

La Table des Armaillis
Amouse bouche

Since we lived a bit out of town, we chose to eat one meal in the apartment to avoid going out in the worst rain. We tried a slightly less cheese-filled version with different types of meat, which we cooked on a hot stone plate which is delivered with the meat, sauces and ready-boiled potatoes. Luckily we had some bread ourselves, because that wasn’t included and the only thing we missed was salt and pepper.

We also had two dinners at a restaurant 5 minutes away from the “hotel”. And even in a 2-star hotel like Le Caribou, we get gourmet food, pleasant premises and great service. It was nice not having to og into town every evening. And we could easily have prepared lighter meals at home too if we weren’t so fond of eating out.

Le Caribou restaurant
Local pub at Le Caribou

There are a few bars around the city center, but this is certainly not the place for party animals. I did see an Afterski sign, but there are no nightclubs and no extensive nightlife. This is the destination for adults and families with children.

Designated driver

It cost us 35 euros to be picked up by our driver and driven home. We had made a deal with Bruno. I told him early that we needed him to pick us up after dinner and a what restaurant. When we were ready to leave, I just texted him that we were ready and he was there within 5-10 minutes.

It may be that this works so well since I speak French, but French people do speak English. Maybe not with great plesure, but they do. I am 100% convinced that even non-French speakers will do fine here. But feel free to read my language tips before you take the trip.

Lift from the top of Mont Bisanne in Les Saisies

All in all, this was a very nice and relaxing skiing holiday. We had great skiing, the year’s first beer out in the sun and lots of good food. Les Saisies is perfect for families and skiers who want the “Alpine” experience without fearing to be stuck on black slopes. It is quiet and calm, not too many party places, so it is a good alternative to the slightly «noisier» places elsewhere in the Alps. We have been tempted by summer pictures and would like to return when the mountains are green for both hiking, cycling and magnificent vistas.

The Mont Blanc mountains

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *