Hovedbygningen en vinternatt
Anbefalinger,  Hoteller,  Norge

Winter wonderland hos Søstrene Storaas

Man tror man har ankommet et virkelig vinter-vidunderland når man etter en drøy halvtimes kjøring fra Kongsberg langs høye brøytekanter og snøtunge trær ankommer hotellet som heter Søstrene Storaas. Mange bygninger ligger rundt på tunet, de fleste malt i en tradisjonell okergul farge.

Søstrene Storaas hotell
Hovedbygningen på Søstrene Storaas hotell
Stabburet på Søstrene Storaas hotell
Stabburet som nå er pølsemakeri for kortreist spekemat

Jeg skal være med på et arrangement for kundene av hotellet og reise- og eventbyrået som drives av familien. Det betyr at jeg skal få se litt av området rundt, aktiviteter de kan tilby grupper.

Søstrene Storaas er en del av min favoritt-hotellkjede De historiske hoteller og spisesteder. Eller, det er egentlig ikke en kjede, men en samling av unike hoteller. De kjennetegnes av at hotellene og spisestedene er gamle og historiske, som det ligger i navnet. Noen av hotellene i kjedene er ikke nødvendigvis veldig gamle, men ligger på på historiske steder som Røros eller har mye historie bakt inn i selve hotellet som er tilfellet for Søstrene Storaas.

Kveldsstemning hos Søstrene Storaas
Fin vinterstemning hos Søstrene Storaas
Snørikt og idyllisk på veien mellom hotellet og låven
Idyllisk vei fra hotellet til låven

Søstrenes historie(r)

Hotellet eies som navnet sier av 4 søstre Storaas og deres foreldre. 3 av søstrene tok over driften etter sine foreldre midt under pandemien. En av søstrene er daglig leder på hotellet, en driver et markedsføringsbyrå og den tredje driver Brave, et event- og reisebyrå. Alle tre ser ut til å samarbeide om hotelldriften, markedsføringen og bruken av det til eventer og arrangementer. Den siste søsteren er ikke involvert i driften av hotellet.

Familietreet til Storaasfamilien
Historiene til den eventyrlystne familien gjennomsyrer hele hotellet

Far er litt som fedre skal være når de har trukket seg ut av den daglige driften. Litt her og der, fikser og ordner det som må ordnes og har litt kontroll i kulissene. Det er jo fordelen med et familieselskap, at man har mange å spille på.

Historien til søstrene
Jarle og Dea med de 4 døtrene
Krokodillen i resepsjonen
Krokodillen vokter nøklene i resepsjonen

Dette hotellet er mer moderne enn mange av de klassiske historiske hotellene, men det mangler likevel ikke på historie i veggene. Gården som hotellet ligger ved, er gammel nok og er på en måte innlemmet i hotellet.

Låvebryllup

Her er det en låve som er perfekt til brylluper og det gamle hovedhuset som var bebodd av foreldrene til søstrene inntil nylig, skal snart bli et hus med flere soverom, kjøkken og fellesrom som kan leies til mindre grupper som vil være litt for seg selv.

Låven er pyntet på Storaas
Låve med lysekroner
Låven på Storaas har gamle redskaper utstilt
Gamle redskaper pynter også opp låven

Selve hotellet har også flere større og mindre rom både i hovedhuset og spredd rundt på området. Her er det mulig å finne plass til alle, enten man bare trenger en overnatting og frokost på veien eller man vil ha et større arrangement som bryllup eller teambuilding for bedriften man jobber i.

Fellesrom eller små møterom
Et koselig “chambre separée” hos Søstrene Storaas
Møterom eller spiserom hos Søstrene Storaas
Det er flere slike rom til ulike formål.

Historien om krokodillen

Siden bygningene på hotellet er fra 90-tallet og ikke kan sammenlignes med det man forbinder med virkelig historiske hoteller som Utne, Walaker eller Engø, må det være noe annet som gjør at de er med i samarbeidet med De Historiske. Og det er historiene. Familien Storaas har vært utrolig flinke til å grave fram familiehistorien sin og til å bruke den på hotellet.

Holgers bar
Holgers bar inspirert av Raffles i Singapore.
Holgers bar
Holger var plantasjeeier i Malaysia.

Noe av det første man legger merke til når man sjekker inn, er den utstoppede krokodillen som henger over romnøklene. Pappa Jarle forteller mer enn gjerne historien om hans danske oldefar Holger som var plantasjebestyrer i Malaysia. Det var hans krokodille og den ble skutt og stoppet ut etter at den hadde spist en av hundene til Holger.

Krokodillen

Krokodillen kom til Storaas via de danske slektningene til Jarle. Han kunne selvsagt ikke takke nei til spørsmålet om han ville ha krokodillen. Bak resepsjonen ligger Holgers bar, som er laget med inspirasjon fra Raffles i Singapore til minne om Holgers tid som plantasjeeier.

Leopard-rommet hos Søstrene Storaas
Leopard-rommet
Leopardrommet har leopard-tapet
Leopard-tapet på leopard-rommet.

Rommene på hotellet har navn og er innredet etter mange andre historier fra familien. Jeg bodde på Leoparden med leopardmønstret tapet og historien om navnet opprinnelse innrammet på veggen. Hele slektshistorien eller skal vi si slektshistoriene er det laget en bok om som man kan bla i for å få et innblikk i alt det eksotiske.

Sidersamarbeid

Rett etter ankomst, ble vi servert et glass sider fra Telemark der hotellet har flere siderprodusenter de samarbeider med. Til det fikk vi servert hjemmelaget spekemat. Hotellet har laget sitt eget pølsemakeri i det gamle stabburet og til det bruker de gårdens egne griser og urter fra hagen og hydrohagen som de har i låvens underetasje. Mer kortreist går det ikke an å få det!

NeRø og Lien gård med sine siderprodukter
Mye god sider fra Telemark

Under vårt arrangement, fikk vi en liten rusletur rundt på gårdsplassen.  Vi startet med husets egen gløgg rundt bålpanna, en liten huske- og observasjonslek som Brave har med sine grupper før vi fikk vite litt mer om deres samarbeidspartnere i Portugal og ved snøhotellet i Kirkenes. Litt godt drikke i et isglass og joik i en gamme funker i Buskerud også.

Kos rundt bålpanna
Kaffe og gløgg rundt bålpanna
Gamme og samer fra ishotellet i Kirkenes
Representanter for snøhotellet i Kirkenes

Så fikk vi se låven som er blitt en yndet bryllups-lokasjon de senere årene. Og når vi ser hvordan de kan pynte opp den gamle låven når vi i tillegg vet at hagene rundt bugner av markblomster som gir de vakreste bilder, så er ikke det rart.

Låven pyntet til bryllup
Her får man et lite inntrykk av hvordan en bryllupspyntet låve kan se ut

Sidermeny og kortreist mat

Noe av det de virkelig skiller seg ut på hos Søstrene Storaas, er den lokale maten. De har som nevnt griser og eget pølsemakeri og dyrker mye grønnsaker og urter på gården. I tillegg har de et godt samarbeid med andre lokale produsenter.

Sidermeny hos Søstrene Storaas
Sider hos Storaas

Spesielt spennende er det med sider-samarbeidet med en rekke gårder i Telemark, som NeRø og Lien gård. De produserer en rekke ulike sider-typer både med og uten alkohol som kjøkkenet på Storaas er flinke til å bruke som inspirasjon til maten.

Fiskeretten basert på sider hos Søstrene Storaas
Pai med kveite var nydelig til de to sidertypene fra NeRø.
Sider-rett hos Søstrene Storaas
Tartar av fjellørret med Livlig fra Lien gård.

Etter en fantastisk 4-retters middag i spisesalen inspirert av sider, med eple i nesten alle rettene og med sider til, var vi alle gode og mette. Det var koselig å slappe av i baren med enda et glass med sider før jeg ruslet opp trappa for å teste ut leopardrommet.

Resepsjonen og bar-området hos Søstrene Storaas
Resepsjonsområdet og baren

Dagen etter er det en nydelig frokost med hjemmebakt brød, hjemmelaget syltetøy og pølser og siden det er fredag (?), ferdig vaffelrøre og et varmt vaffeljern!

Frokostbordet hos Søstrene Storaas
Stor og omfattende frokostbuffet med mye hjemmelaget og lokal mat

Jeg er veldig glad for at jeg fikk krysset av nok et historisk hotell fra lista mi og håper på et sommerbesøk også så jeg får hilst på grisene og sett de frodige blomsterengene.

Koselig barområde
Koselig barområde bak resepsjonen
Hyggelig oppmerksomhet på rommet
Hyggelig oppmerksomhet på rommetOne Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *