Undredal kirke ved Nærøyfjorden
Norge

Den vesle geitebygda Undredal

Nærøyfjorden
Nærøyfjorden

I Undredal bor det 112 personer. Det gjorde i alle fall det i 2001. Det er vel ingen grunn til å tro at befolkningstallet har vokst veldig i denne bittelille bygda ved idylliske Nærøyfjorden. Fjorden står på Unescos verdensarvliste og turistfergene fra “Norge i et Nøtteskall” glir forbi på blanke fjorder hele sommeren. Den stopper “ved behov”. Så hvis du skal til Undredal uten å ha bil, er det lurt å be ferga stoppe.

Undredal sett fra ferga på Nærøyfjorden

Les mer om vår Norge i et nøtteskall-tur her.

Stavkirke

I bygda finner du utrolig nok Skandinavias minste stavkirke som fortsatt er i bruk. Den har kun plass til 40 mennesker. Om sommeren kan du få guidet “omvisning” der.

Stavkirken i Undredal

Kirken er omtalt første gang i et dokument fra 1321. Det har likevel vært antatt at kirken er bygd i 1147, siden dette årstallet er risset på en takstol inne i kirken. Tallet er skrevet med arabiske tall, som ikke kom i særlig bruk i Norge før på 1300-tallet. Jens Zetlitz Monrad Kielland mente i 1902 at tallet skulle leses som 1447. Uansett er kirken gammel og man tror helst at den stammer fra slutten av 1100-tallet.

Stavkirken i Undredal

På nordsiden av Sognefjorden, i en annen fjordarm, finner du det meget sjarmerende hotellet Walaker.

Geitost

Undredal er i tillegg til stavkirken kjent for geitosten sin. De lager både hvit og brun geitost, som du får kjøpt på butikken og i Eldhuset nede ved kaia. Der kan du få lære mer om osten de er så berømte for I tillegg til å spise god mat med utsikt over verdensarvlandskapet ved fjorden utenfor. De selger også andre geiteprodukter som pølser og skinn.

Undredal er en sjarmerende bygd ved fjorden.

Vi har kjørt nedom på vei fra Oslo til Bergen. Nedkjøringen ligger mellom Flenjatunnelen rett etter Flåm og Gudvanga-tunnelen og det er fort gjort å kjøre forbi.

Disse geitene er ikke fra Underdal, men geiter er utrolig morsomme dyr som det alltid er gøy å stoppe og se på, både for små og store! Du kan lese mer om disse geitene som befinner seg i Sollia, ved Rondane.

Geiter brukt i Underdal-artikkel

Men har du tid og det er pent vær, er det absolutt verdt en tur. Om ikke annet for å se på kirken og for å kjøpe med deg litt ost hjem.

Undredal er en sjarmerende bygd ved fjorden.

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.


The goat valley of Undredal – English

Undredal has around 100 inhabitants and it is famous for it’s goat cheese. In Norway we make brown goat cheese that is rather sweet as well as the more common (in the rest of the world) white goat cheese.

Undredal stavechurch. Scandinavias smallest.

Undredal is also famous for it’s stave church. The smallest one still in use in the whole of Scandinavia. It has room for only 40 people. You can get a guided “tour” there during the summer. The round trip of “Norway in a nutshell” might stop there if somebody is requesting to get on or off!

Nærøyfjorden
Nærøyfjorden

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *