G-YX6P6H2JM6
Norge i et Nøtteskall
Norge

Norge i et nøtteskall

Norge i et nøtteskall er en ferdig pakket tur for turister og andre som bare har noen dager til rådighet. Da får man alt som forventes av en kjapp norgestur, med fjord og fjell og fosser og daler. Og for all del, den er ikke bare for utlendinger!

Scroll down for English

Fjord og fjell i Nærøyfjorden

Fjord Tours AS har skjønt at det er lurt å lage pakketurer, slik at folk slipper å forholde seg til togavganger, fergeruter og lokalbusser rundt omkring i Norge.

De laget derfor ruta de kalte Norge i et nøtteskall. For vi må jo være ærlige. Det er ikke alltid like enkelt å samordne ulike typer kollektivtransport rundt omkring i Norge, selv for oss som snakker språket.

Aurlandsfjorden fra Future of the Fjords

Se opp for isbjørn!

Du kan starte fra Bergen, eventuelt med togturen fra Oslo med Bergensbanen, som jo er en opplevelse i seg selv. Jeg koser meg hver gang jeg kan nyte freden og roen i et togsete samtidig som jeg nyter utsikten over fjellet.

En gang jeg tok toget, var det nydelig vær og konduktøren innvilget et ekstra langt stopp på Finse. Utlendingene kunne går ut og kjenne på kulda, se på de høye brøytekantene og ta noen bilder. Opplysninger ble gitt på flere språk, men det var bare de tysktalende som fikk vite at de måtte være forsiktige, siden det var blitt observert isbjørn der dagen før!

Bergensbanen

Dette er god kundeservice. Det føltes veldig spesielt at toget stoppet litt ekstra bare for oss fordi det var så fint vær. Muligens gjør Vy dette ofte, men det vet ikke turistene. Jeg følte i alle fall at vi fikk en ekstra spesiell opplevelse.

Tog og buss og båt

Vi hadde tatt toget til Bergen dagen før vår nøtteskall-tur. Vi startet derfor tidlig om morgenen i Bergen med tog til Voss. Der gikk vi om bord i en buss som kjørte oss opp til Stalheim hotell, der vi fikk strukket på bena og tatt noen bilder. Dessverre var selve Stalheimskleivene stengt, men jeg har kjørt der tidligere. Veien er bratt, smal og svingete og minner nesten litt om Trollstigen. Skummelt nok for turister som er vant til autostradaer, vil jeg tro.

Bekk ved Stalheim hotel

Bussen kjørte oss ned til Gudvangen der vi skulle ta ferje videre. Dette var i juni 2020, så vi var nesten alene på hele turen siden utenlandske turister ikke kunne reise. Vikingbyen i Gudvangen var stengt, men den er sikkert spennende å besøke.

Vikinglandsbyen i Gudvangen

Bilder av vikingskip side om side med de hypermoderne strømdrevne turistbåtene viser hvor langt utviklingen har gått.

Vikingskip og moderne el-ferge i Gudvangen
Gammelt møter nytt i Gudvangen

Unesco-fjord på strøm

Og hvilken opplevelse det er å flyte utover Nærøyfjorden og inn i Aurlandsfjorden i strålende sol, blikk stille sjø og helt alene på dette stillegående fartøyet.

Vidunderlig vakkert på Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden

Nærøyfjorden er sammen med Geiranger på Unescos verdensarvliste som unike naturområder. Jeg har vært der flere ganger og jeg lar meg imponere igjen og igjen.

På nordsiden av Sognefjorden finner du den lille perlen av et hotell, Walaker, som har vært i familiens eie i 9 generasjoner.

Aurlandsfjorden

Det er to slike splitter nye elektriske ferger som går i rute på fjorden. Vision of the Fjords og Future of the Fjords. Siden det er begrenset med turister som kommer til Norge nå, brukes en av dem til sidersafari på Hardangerfjorden. Det skal vi teste ut i juni!

Vi nyter stille fjord fra en stillegående båt.

Ferga tar oss helt inntil fossene som strømmer ned fra fjellet og legger lydløst til for å plukke opp eller sette iland folk.

Ferga stopper også i den lille geitebygda Undredal hvis du ber om det.

Vi nøt et glass champagne på dekk og skålte til fjellene og bare nøt hele opplevelsen.

Champagne-skål på Aurlandsfjorden

Flåmsbanen

Siste bit av reisen var den berømte Flåmsbanen. Den fikk vi også helt for oss selv. De staselige gamle vognene vitner om fordums prakt og gir turen det lille ekstra. Her føler vi virkelig at vi er på historisk grunn.

Flåmsbanen

Det er mange fine bildemuligheter, men pass opp for tunneler, vegger og stag som kommer i veien når du minst aner det.

Flåmsbanen
Du må være kjapp for å få tatt bilder mellom alle tunnelene!

Flåmsbanen har blitt kåret til en av verdens vakreste togreiser og er en av Norges største turistattraksjoner. Er du heldig, kjører du fra sommer på nivå med havet og opp til snø på Myrdal på 866 moh, der du igjen kan hoppe på Bergensbanen enten til Oslo eller tilbake til Bergen.

Flåmsbanen

Banen åpnet i 1940 og består av 20 tunneler på 20 kilometer. En fjerdedel av banen går i tunnel. Det er flere åpninger i tunnelveggene som gjør at man får sett deler av den imponerende konstruksjonen med tunneller som ligger i etasjer over hverandre.

Flåmsbanen
Tunnelene ligger i etasjer over hverandre i fjellveggen.

Det er også laget en platform ved Kjosfossen, der de reisende får gå ut av toget for å ta bilder av den buldrende fossen. På sommerstid kan det hende man er så heldige at man til og med får se Huldra.

Kjosfossen med klassen fra Treider

En av Norges mest besøkte attraksjoner

Denne rundturen er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Vi var heldige sommeren 2020 og fikk fjorden og toget nesten helt for oss selv. Benytt sjansen du også, før de store hordene av utenlandske turister kommer tilbake igjen!

Kjosfossen langs Flåmsbana
Kjosfossen

Det er fullt mulig å organisere deler av turen på egen hånd, eller å legge inn stopp med ulike opplevelser på veien. Hva med kajakkpadling på fjorden eller å Nordens lengste zipline fra Vatnehalsen og 1381 meter nedover i dalen igjen? Det er mulig å leie sykler til å komme seg opp igjen eller å organisere annen type transport.

Tilbring mer tid i Aurland

På vår tur kom jeg i snakk med en lokal fyr som var fra en liten gard inne i Aurlandsfjorden. Han fortalte villig vekk om ulike tilbud og aktiviteter som er tilgjengelig langs fjorden. Kanskje litt vekk fra ståket som oppstår når fulle cruiseskip skal losses inne i bitte lille Flåm.

Nærøyfjorden

Han nevnte Skaldegard, som ligger et stykke opp i dalsiden med en helt fantastisk utsikt over inn Aurlandsfjorden mot Flåm og ut mot den bitte lille geitebygda Undredal.

Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden

På Skaldegard kan du ta med hele familien eller grupper på gårdsbesøk for å lære mer om gårdens historie, gamle dagers gårdsdrift og litt eventyr og sagn.

«Nabogården» er Skjerdal gårdsysteri. Der er det flere geiter enn turister og du kan få smake på ost og andre produkter de produserer på stølen om sommeren. Her vil du få en unik opplevelse som ikke så mange har gjort før deg.

Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden

Hvis du er ute etter en unik overnatting, ble jeg anbefalt Aurland 292. Jeg har ikke fått prøvd det selv, men hotellet ser fantastisk ut. Gamle hus fra 1700-tallet er i alle fall noe som får mitt hjerte til å banke litt raskere. Hotellet ligger litt vekk fra fjorden, langs Aurlandselva. Benytt sjansen til å sjekke ut utkikkspunktet Stegastein mens du er i området.

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.
Norway in a nutshell – English

If you have just a short time in Norway and want to see it all, then I have the solution for you. Norway in a nutshell does what it says on the tin. The one day round trip gives you what most people consider being the essense of Norway. Fjords, mountains, waterfalls and some spectactular engineering. All nicely packaged for you by Fjordtours.

Waterfall on Norway in a nutshell tour

Start from Oslo or Bergen. I heartly recommend the train journey from Oslo as a start. Then you can explore Bergen too for a day or two before embarking on this trip.

Train to Bergen

The first leg goes by train from Bergen to Voss (or from Oslo to Voss).

Bryggen in Bergen. On the Unesco world heritage list.
The Wharf was built by the German traders.

This first leg is not necessarily the most impressive part. At Voss (no relation to the water, only by name) you’ll find the bus which is going to take you to the fjords.

Voss

Most trips it takes you via the Stalheim hotel, just so that you can drive down the narrow twists and turns of the Stalheimskleiv. The new road is built in the valley below, but the first road went up and down. It’s quite spectacular. Almost like the Trollstigen road I have written about before. 

Nærøyfjorden

Unesco fjord

At Gudvangen you might have some time before the electric specially made tourist katamaran takes off. There’s a Viking village that might be interesting to visit. Or you can shop for vikings or trolls in the giftshop.

Viking heritage in Gudvangen

And did I mention the ferry is electric? Oh what a joy it is to sail in total silence, glide over the icy green waters of the UNESCO fjord Nærøyfjorden. You can hear the seagulls and the sound of the waterfalls as the boat takes you close to the shore to witness the most spectacular ones up close and personal.

Future of the Fjords in Gudvangen

The two sister ferries are especially made for tourist traffic and you can easily walk up and down outsiden to take in the fjord from all angles. One of the ferries is now used for sider safari on the neighbouring fjord Hardangerfjord.

Nærøyfjorden

One of the worlds most beautiful train journeys

The last leg of the Norway in a nutshell tour is the famous train journey, the Flåmsbane. We were lucky to be doing this in June of 2020, when the place was void of foreign tourists.

This is one of the most busy tourist attractions in Norway, with almost a million visitors during the busy summer months. We were there all by ourselves.

The old train is a testement to how it was in 1940 when it opened. We really feel like we’re on historic grounds.

Catrine på Flåmsbana
Happy camper 🙂

Flåmsbanen is amongst the most beautiful train journeys in the world. And rightly so. You might be lucky to travel from summer down at sea level in Flåm up to Myrdal, 866 meters higher where you might experience winter. At Myrdal, you board the train back to either Oslo or Bergen.

Flåmsbana

The Flåmsbane opened in 1940. It consists of 20 tunnels during the 20 kilometer journey. A quarter of the tracks are inside tunnels, so you have to have your camera ready.

Tunnels Flåmsbana

There’s a new tunnel when you least expect it. There are however several openings in the mountain side, giving you both a good look at the valley below as well as an insight to the construction of the track itself.

Flåmsbanen

You’ll see the tunnels above each other in the mountainside. As well as the road meandering up the mountain.

Waterfall and zipline

The train will make one stop along the journey. At Kjosfossen waterfall you can get out and take pictures of the impressive cascade of water. You might even meet the mythical Huldra during the summer time.

Kjosfossen

Near the top, you’ll find the longest zip line in Scandinavia. It will take you more than a mile downhill again. If you have time before your corresponding train, and you’re not afraid of hights, that might be something to think about!

Kjosfossen

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.


5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *