G-YX6P6H2JM6
Schönbrunn i Wien
Østerrike

Severdigheter på alle gatehjørner i Wien

Wien forbinder mange med snitzler, klassisk musikk og nyttårskonserten på TV. Og Wien er alt det og veldig mye mer. Byen er sentralt plassert midt i Europa og har derfor hatt en sentral plass i verdenshistorien, spesielt den tiden da «verden» var Europa.  

Belvedere-palasset i Wien

Historie

Byens universitet ble opprettet så tidlig som i 1365. Byens indre kjerne stammer fra middelalderen og var omkranset av festningsverk. På 1800-tallet ble byen imidlertid åpnet opp og en ny «bydel» ble dannet. Her ligger nå mange av de flotteste bygningene i byen.

Wien

Hele den indre byen står på Unescos verdensarvliste. Så mitt inntrykk av at jeg sjelden har sett så mange flotte palasser på så liten plass, stemmer med realiteten.

Parlamentet i Wien
Rundt Maria-Theresien-Platz ligger mange flotte bygninger som huser ulike museer.

Storhetstiden stammer fra da Habsburgerne var herrer i daværende Østerrike-Ungarn og byen er større og mektigere enn dagens Østerrike skulle tilsi. Wien lå (og ligger fortsatt) strategisk plassert ved Donau, som så mange andre europeiske hovedsteder og byer. Nå har byen 1,8 millioner innbyggere.

Parlamentet i Wien
Det kunsthistoriske museet i Wien.

Buss

Vi startet vårt Wien-besøk med en sightseeing-busstur. Alltid greit å starte med å skaffe seg litt oversikt og slike hop-on-hop-off-busser gir ofte et greit overblikk både over byen som helhet og hvilke attraksjoner man har lyst til å se litt nærmere på. Det at det regnet, gjorde det enkelt å velge en varm og tørr form for sightseeing.

Utsikt fra TV-tårnet i Wien

Vi hoppet av den ved TV-tårnet. Der er det en restaurant på toppen som sakte snurrer rundt. Vi koste oss selvsagt med en wienersnitzel. Det er jo bare å hoppe i det med en gang.

Wienersnitzel i Wien

Schönbrunn

Schönbrunn i Wien

Neste viktige punkt på lista var slottet Schöhnbrunn litt utenfor byen. Det har vært en av Wiens viktigste turistattraksjoner i over 150 år.

Schönbrunn i Wien

Det er som nevnt veldig populært, så det lønner seg å kjøpe billetter på nett på forhånd, slik at man slipper de endeløse køene. Du må velge dato og et klokkeslett innenfor 15 minutter, så du blir litt låst, men tro meg, det er bedre enn køene.

Schönbrunn i Wien

Etter en tur inne i huset er det veldig mye å se ute i hagen og området rundt også. Selvsagt må man få med seg den vakre brønnen, som er utgangspunktet for navnet på slottet.

Schönbrunn i Wien

Jeg likte også godt titten vi fikk inne i drivhuset eller oransjeriet.

Schönbrunn i Wien

Det er mange enorme parker rundt omkring i byen. De er ofte tidligere keiserlige palasser av noe slag som nå ofte kan være omgjort til ulike museer.

Schønbrunn engel
Schønbrunn i Wien

Hagene er fortsatt ornamentelle og formelle med hekker og blomsterrabatter heller enn store gressplener.

Schönbrunn i Wien

Museer og palasser

Belvedere-palasset er et kunstmuseum og ett av de viktiste bildene, er Gusav Klimts Kysset. Det besøkes av halvannen million mennesker hvert år. Etter å ha vandret rundt inne, er det mye fint å se i parken utenfor også. Den ligger på en liten høyde og gir flott utsikt mot sentrum av byen.

Belvedere-palasset i Wien
Belvedere i Wien

Vi hadde med en hestejente på turen, så vi måtte selvsagt se på en oppvisning inne på den Spanske rideskolen. Selv jeg som ikke er så veldig opptatt av slikt, syntes det var fascinerende å se hva disse dyrene kan gjøre.

Den spanske rideskole i Wien

Og for ikke å snakke om den meget kunstferdige ridesalen, med tribuner, krystall-lysekroner og veldig fasjonabel utsmykning. Så var også dette et kongelig palass.

Wien

Vi besøkte også operahuset, vandret forbi Stefansdomen, Rådhuset og noen av de mange andre flotte bygningene i byen. De er omtrent på hvert eneste gatehjørnet. Og er det ikke mange hundre år gamle keiserlige palasser, så er det moderne kunst.

Wien

Hundertwasser

Og apropos moderne kunst. Den kjente kunstneren Hundertwasser var fra Østerrike. Han var inspirert av både Klee og Klimt og barnetegninger og hadde sitt utgangspunkt i surrealismen.

Hundertwasser i Wien

Det han kanskje er mest kjent for, er et helt kvartal i sentrum av Wien. Det er et sammensurium av rare bygninger, fargerike fasader, butikker og kafeer. Komplekset består av to deler, Hundertwasser House og Kunsthaus Wien.

Hundertwasser i Wien

Wien har også en veldig lang bilfri handlegate, Kärntner Strasse. Den starter rett ved den kjente Stephansdomen. Wien er derfor også et godt sted for shopping, selv om det ikke nødvendigvis er en veldig billig by.

Stefansdomen i Wien

Det er et nettverk av gågater i det området. Starter du fra Stephansdomen og går Kärtnerstrasse, ender du opp ved Operahuset. Vi fikk en kort guidet omvisning der. Du kan også få kjøpt «overskuddsbilletter» til kveldens forestilling til en billig penge.

Flott arkitektur i Wien

Sacher

Rett ved siden av operaen finner vi det kjente Hotel Sacher. De er mest kjent for sjokoladekaken sin, Sachertorte. Det er lang kø utenfor bakeriet for å få kjøpt med seg et kakestykke.

Sacher torte
Hotel Sacher i Wien

Vi gjorde noe ganske smart. Vi booket bord inne på restauranten Restaurant Rote Bar for lunsj. Da fikk vi komme inn i det fasjonable hotellet og vi fikk selvsagt kaka til dessert. Meget god restaurant som står nevnt i Michelin-guiden.

Hotel Sacher i Wien
Rote Cafe hotel Sacher i Wien

Vi bodde på Hilight Suites, et 4-stjerners hotell rett ved Stadtpark. Det var kort vei til T-banen, men vi gikk også inn til sentrum. Men det var deilig å kunne ta banen hjem etter en lang dag med mye gåing.

Schönbrunn i Wien

Vi vurderte en båttur på Donau til Bratislava, men det var dessverre 1. mai og alt var utsolgt. Alle wienere skulle på harry-tur til nabolandet!

Wien
Belvedere med kunst av Klimt

Klosterneuburg

Vi tok i steden en dagstur til Klosterneuburg-klosteret som ligger en drøy halvtimes kjøring nord for Wien sentrum. Fine byggverk og et museum med religiøse gjenstander som munkekapper osv.

Klosterneuburg

Vi ruslet inn i sentrum av landsbyen, der det var stor festivitas med maistang og folkemusikk og mye øl og pølser! Jeg ser av nettsidene at det er mulig å få en guidet tur i vinkjelleren, så det hadde vi sikkert gjort hvis jeg bare hadde gjort litt bedre research!

Klosterneuburg
Klosterneuburg
Klosterneuburg

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *