G-YX6P6H2JM6
Alcazar i Sevilla
Spania

Hete Sevilla

Det blir varmt i Sevilla på sommeren! Når gradestokkene viste både 40 og 50 grader, er det ikke veldig fristende å drive sightseeing. Vi besøkte Andalucia i august og turen vår til Sevilla bar dessverre litt preg av varmen. Men vi fikk sett noen av byens høydepunkter likevel.

Tidligere på reisen hadde vi besøkt Ronda, Jerez og en del andre byer vest i Andalucia.

Archivo de Indias i Sevilla
India-arkivene på Plaza del Triunfo

Etter å ha besøkt de to viktigste severdighetene, katedralen og det kongelige palasset Alcazar, satte vi oss derfor bare på en turbuss og så resten av byen derfra.  

La gå at gradestokkene kanskje ikke var helt meteorologisk nøyaktig, men det er ingen tvil om at det var varmt. Heldigvis er det skyggefullt og lite stekende sol både i katedralen og i Alcazar.

Sevilla

Rundt Plaza del Triunfo

Rundt Plaza del Triunfo ligger 3 monumenter som sammen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987. Palasset Real Alcázar de Sevilla, Archivo General de Indias og Catedral de Santa María de la Sede som den offisielt heter.

Archivo General de Indias i Sevilla

Vi besøkte ikke arkivet denne gangen, men arkivet er det største eksisterende over Spanias aktiviteter i Amerika og på Filippinene. Arkivet inneholder en stor mengde uvurderlige historiske klenodier. Håndskrevne tekster av Christofer Columbus, Ferdinand Magellan, Vasco Núñez de Balboa, Hernán Cortés, Francisco Pizarro med flere.

Sevilla

Verdens største katedral

Kateralen i Sevilla er faktisk verdens største katedral og den tredje største kirken i verden. Portugisiske Basílica do Santuário Nacional de Nossa Senhora Aparecida og Peterskirken i Roma er ikke seter for biskoper og regnes ikke som katedraler.

Katedralen i Sevilla

Katedralen startet sitt liv som en moské. Byggingen ble startet i 1172 og ble ferdig i 1198. Kort tid etter at Ferdinand III hadde gjenerorbret byen i 1248, ble moskeen konvertert til en katedral. Det samme skjedde med katedralen i Cordoba, men i Corodba har bygningen beholdt mer av sin mauriske arv.

Katedralen i Sevilla

Fra 1434 og mer eller mindre sammenhengende fram til 1517 ble bygningen sakte, men sikkert ombygget til en gotisk katedral. Den skulle vise byens rikdom og velstand som et viktig handelssentrum etter gjenerobringen i 1248.

Ombyggingen var imidlertid utsatt for flere hendelser som forsinket prosessen. Kuppelen i katedralen har for eksempel kollapset to ganger.

Katedralen i Sevilla

Den siste gangen var i 1888, grunnet et jordskjelv og gjenoppbyggingen fortsatte fram til 1903.

Inne i katedralen kan du blant annet se gravstedet til Christofer Columbus.

Katedralen i Sevilla
Katedralen i Sevilla

Klokketårnet er utenfor kirken og kalles La Giralda. Tårnet er 105 meter høyt. Tårnet er den tidligere minareten til moskeen. Den ble bygget for å ligne på minareten til Koutoubia-moskeen i Marrakech i Marokko. Arbeidet med tårnet eller minareten ble ferdig i 1198. På 1500-tallet, etter at selve klokkene ble lagt til, ble det installert en statue på toppen kalt “El Giraldillo”. Den skulle symbolisere at kristendommen hadde seiret.

Katedralen i Sevilla og La Giralda

Real Alcazár

Etter besøket i katedralen, ruslet vi over plassen gjennom Løveporten, Puerta del León og inn i Alcazar. Det kongelige palasset ble bygget av kastillanske kristne på samme sted som et tidligere muslimsk fort. Ordet alcazar kommer fra latinske castrum via det arabiske al-qaṣr, «slottet» eller «palasset».

Løveporten og inngangen til Alcazar i Sevilla

Fortet ble ødelagt etter at de kristne gjenerobret Sevilla. Palasset er et glitrende eksempel på mudéjar-arkitektur på den iberiske halvøya. Mudéjar er en betegnelse på en arabisk eller maurisk inspirert arkitektur som blomstret i Spania, spesielt i regionene Aragón og Castilla mellom 1100- og 1500-tallet.

Alcazar i Sevilla

Alcazar har i tillegg til mudéjar-arkitektur også både gotiske og rundbuede elementer og elementer fra renessansen. Den spanske kongefamilien bor fortsatt de øverste etasjene i Alcázar når de er i Sevilla.

Alcazar i Sevilla

Når jeg ser på bildene fra Alcazar nå, kjenner jeg igjen mange stilelementer fra palassene jeg så i India, for eksempel det Røde fortet i Agra.

Alcazar i Sevilla

Sevilla ble okkupert av Omajadekalifatet i 712. I 913 bygget den første kalifen i Andalucia et fort. Det ble senere utvidet med nye palasser, staller, lager osv. Sevilla ble etter hvert hovedstaden i Al-Andalus og Alcazar ble hovedbostedet til kalifen.

Alcazar i Sevilla

Kalifen beholdt murene fra et tidligere bygg, men rev alle andre bygninger og bygget hele 12 nye palasser.

Etter den kristne gjenerobringen i Sevilla, ble Alcazar konvertert til residensen til de kristne monarkene. I perioden 1364-1366 bygget Kong Pedro I Mudéjar-palasset i andalusisk mudéjar-stil.

Alcazar i Sevilla

Blanding av stilarter

Palasset har i løpet av den 500 år lange byggeperioden fått flere ulike stiler som har etterfulgt hverandre. Det gjenstår ingen ting av det opprinnelige palasset, men det fulgte trolig muslimske byggeskikker med islamske mønster og ornamenter.

Hagen i Alcazar i Sevilla

Flere store hager ble bygget. Etter hvert fulgte mange ulike «vestlige» stilepoker. Parallelt med dette brukte man også mange islamske dekorasjoner og ornamenter. Palasset består derfor den dag i dag av en helt unik blanding av stilarter.

Alcazar i Sevilla

Hagene og parkområdene er enorme, og det er deilig å rusle rundt under skyggefulle trær og langs sildrende vann når heten er som verst. Hagen var både brukt til dyrking av mat og til å være rekreasjonsområde for de som bodde der.

Alcazar i Sevilla

Alcázar har blitt brukt i flere filminnspillinger, som for eksempel Lawrence of Arabia i 1962 og Kingdom of Heaven fra 2005. Deler av sesong 5 av Game of Thrones ble spilt inn på ulike steder i Sevilla, deriblant Alcázar.

Alcazar i Sevilla

Stekende hett

Etter lunsj var hele byen fortsatt stengt i flere timer, slik at litt vandring i solsteken ikke kunne avbrytes med avkjølende butikkbesøk.

Alcazar i Sevilla

Fra Frankrike er vi jo vant med at ting stenger et par timer midt på dagen og da må man jo ta en pause og spise lunsj. Men i Spania er jo butikkene fortsatt stengt i et par timer etter at vi er ferdige med lunsjen, så da er det litt nedtur å rusle rundt i stengte bygater.

Sevilla

En sightseeingbuss er derfor fint. Vi kjørte forbi flere fine steder, som blant annet det kjente tårnet Torrre del Oro ved bredden av Rio Gadalquivir.

Torre de Oro i Sevilla

Sevilla er en flott by som fortjener litt mer enn en dagstur. Ved neste korsvei er det verdt å bli der et par netter. Men da helst på våren for å unngå heten.

Sevilla

Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.




Hot in the city of Sevilla – English

We went to Sevilla on a day trip. That’s quite unfair towards the city, it deserves more. And on top of that, when it’s 40 degress (or 51 as we saw on one sign) it’s too hot do to much.

Sevilla

We did visit thoroughly the Cathedral, the worlds biggest cathedral and the 3rd largest church (has something to do with the seat of the cardinal etc) and the bell tower outside it. The cathedral is where the tomb of Christopher Columbus is located, so worth seeing for Americans 😊

Katedralen i Sevilla og La Giralda

The Royal palace Alcazar

Across the square you can find the Archivo General de Indias, The indian archives, as well as the Royal Alcazár. The palace that was first a fortified buidling. Later it became the palace of the Khalif and then went back to being a royal palace for the Spanish Royal family.

Alcazar in Sevilla

The palace is a mixture of all kinds of achitechtural styles, from mudéjar (islamic style found on the Iberic peninsula) to gothic and renaissance. The Palace, the Indian Archives as well as the Cathedral with its bell tower called La Giralda are all on the Unesco World Heritage list.

Sevilla
The Cathedral with La Giralda, the bell tower.

As mentioned, that visit was ok, since it’s mainly indoors or in a lush garden with trees providing shade.

Alcazar in Sevilla
Alcazar in Sevilla

After lunch, when the shops are still closed for the siesta and thus cannot provide occasional shade or air conditioned refreshment, we opted for a tour bus to take us around the city. We saw a lot of pretty buildings and squares and places and some of them definitely merits a further inspection.

Sevilla

On iconic place being the Torre del Oro. But that will have to be next time. And that will not be August, when it tends to be scorching hot. I’ll opt for spring next time.

Balconies of Sevilla
Pretty glass covered balconies in Sevilla

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *