G-YX6P6H2JM6
Klippene i Etretat
Frankrike,  Normandie

Lupins hjemby og munkenes eliksir

Klippene i Etretat

Lupin – den franske mesterdetektiven

Vi ble tipset om tv-serien Lupin på Netflix og ble fascinert av den allsidige skurken som lever etter den franske versjonen av Sherlock Holmes, nemlig Arsène Lupin. I en av episodene dro de på utflukt til Lupins hjemby Étretat. Der finnes motsatsen til “The white cliffs of Dover”. Hvite kalksteinsklipper stuper i havet og noen av dem har laget flotte formasjoner på hver side av rullesteinsstranda. Veldig fotogene.

Klippene i Etretat
Klippene i Etretat

Arséne Lupin er en fiktig «gentlemanstyv» skapt av forfatteren Maurice Leblanc rundt forrige århundreskifte. Lupin er en mester på utkledninger og kan lure hvem det skal være. Han stjeler ofte fra rike, men gir ikke nødvendigvis til de fattige av den grunn. Serien på Netflix var veldig morsom og anbefales.

Etretat
Etretat

Flere av de som har sett serien, kjente umiddelbart igjen bildene mine fra stranda i Étretat. Klippene er ikoniske. Vi tok oss ikke tid til å sjekke ut Lupin-museet og klatret heller ikke opp til toppen av klippene for å skue ned på byen.

Portabelt stupebrett
Mobilt stupebrett som ble rullet ut i vannet på varme dager.
Hai på stranda i Etretat
Hai fisket på stranda i Étretat.

Benediktinermunkenes likør

Vi skulle videre til byen Fécamp for å sjekke ut noe lokalt brennevin. Vi er jo ofte glade i å lære om lokal alkoholproduksjon. Og bygget som denne likøren produseres i, er verdt et besøk i seg selv. Bygget ser ut som en blanding mellom et palass, en katedral og et fancy britisk universitet.

Palais Benedictine

DOM Benedictine-fabrikken, eller Palais Bénédictine er det eneste stedet i verden som produserer urtelikøren DOM Bénédictine. Oppskriften på likøren sies å stamme fra den benediktinske munken Dom Bernado Vincelli som levde i et kloster i Fécamp. Han skal ha oppfunnet den i 1510 og den var basert på lokale medisinske urter og orientalske krydder.

Palais Benedictine

Klosterets hemmelige oppskrift ble overlatt til Le Grand-familien av klosterets siste munk som flyktet fra Frankrike etter den franske revolusjonen og Alexandre Le Grand jobbet i et år for å gjenskape likøren. Når oppskriften var spikret, utviklet en unik flaske og fikk lov til å bruke benedictiner-ordenens skjold. Navnet fikk han også beholde for å ytterlige understreke arven.

Palais Benedictine
Blomster utenfor Palais Benedictine

Alexandre Le Grand bygde deretter et palass/fabrikk for å understreke storheten i drikken. Det er halvt gotisk, halvt renessansk i stilen og huser også Le Grand-familiens skatter som gamle bøker, skulpturer og billedkunst.

Inne i Palais Benedictine
Inne i Palais Benedictine

Palais Bénédictine

En guidet tur tar oss gjennom flotte, dekorerte rom før vi får se selve produksjonslokalene. Alle Dom Bénédictine-likør som produseres i verden, produseres kun her, i de opprinnelige kobberkjelene. Urter og krydder hentes inn fra alle verdenshjørner.

Tønner med Benedictine
Produksjonslokalene til DOM Benedictine

En av hovedingrediensen er kvannrot, som er kjent for sine medisinske egenskaper. Isop er også kjent som en helbrende urt. Likøren inneholder også safran, ett av verdens dyreste krydder. Til sammen 27 ulike urter og krydder inngår i drikken og den lages ved at fire ulike batcher etter hvert slås sammen. Likøren er også tilsatt honning og sukker og er således veldig søt (og god).

Benedictiner-glass
Smaking i Palais Benedictine

Den er en yndet ingrediens for bartendere og brukes ofte i cocktails. Den mest kjente er kanskje Singapore Sling. Museet/fabrikken har selvsagt både smaksrom der vi fikk en smaksprøve etter omvisningen og en bar der de har mange ulike Bénédictine-drinker på menyen.

Baren i Palais Benedictine

En av Frankrikes vakreste landsbyer

Som om ikke det var nok inntrykk på en dag, stoppet vi i en av Frankrikes vakreste landsbyer. Frankrike har en organisasjon som heter «Les plus beaux villages de France» som akkurat nå teller 164 nydelige landsbyer.

Le Bec-Hellouin

Le Bec-Hellouin har ikke bare et litt rart navn, det ser også ut som en kulisse. Navnet har norske eller nordiske aner og Bec refererer til den lille bekken som renner gjennom landsbyen.

Le Bec-Hellouin

Det er også et stort kloster i byen som dessverre var stengt da vi var der, men en rusletur på området ga et klart inntrykk av at dette var store greier. Helt sikkert verdt et besøk det også

Klosteret i Bec-Hellouin
Le Bec-Hellouin

Jeg koste meg med å knipse bilder langs hovedgata og i den ene nabogata. Vit at ikke alle landsbyer selv kan smykke seg med tittelen «En av Frankrikes vakrest landsbyer». Det er en egen organisasjon som deler ut disse hederstitlene og er du i nærheten av en slik landsby, så er det veldig ofte verdt en liten omvei.

Le Bec-Hellouin

Vi var ferdige med dagens sightseeing og skulle tilbake til Manoir de Surville og gjøre oss klar for nok en middag, fulle av mange nye inntrykk fra en ny del av vakre Normandie.


White cliffs of Normandy and delicious liqueur

We took a day trip from Manoir de Surville to the white cliffs in the town of Étretat. We knew the place from a Netflix show called Lupin. A modern “gentlemans thief” based on the books of Maurice Leblanc.

Beach of Etretat

The cliffs are found on each side of the pebbled beach. We saw the mobile diving board and the sharks that were fished out of the sea that morning.

Benedictine palace
Palais Benedictine

We also visited the Palais Bénédictine where the world famous liqueur DOM Bénédictine is produced. The building is very far from what you expect from a normal factory building. It’s not called a palace for nothing. But all the Benedictine liqueur produced in the world is produced right here.

One French Pretty Village

Le Bec Hellouin

We finished the day in one of France’s most beautiful villages. It has a “norse” name Le Bec-Hellouin, where the word bec comes from old norse bekk meaning a small stream. And there is of course a small stream running through the village.

Le Bec-Hellouin

The village also has a famous abbey which we only walked around as it was closed when we were there.

Abbaye du Bec-Hellouin
Le Bec-Hellouin

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *