G-YX6P6H2JM6
Frankrike,  Normandie

Caen – Porten til Normandie

Caen er en nydelig by og et veldig godt utgangspunkt for å utforske Normandie. Enten du vil se D-dagsstrender, spise ost og drikke cider eller utforske byer som Bayeux eller Honfleur. Byen har mange flotte hoteller og restauranter, store monumenter og trange, koselige gågater. Vi har vært der to ganger og det er fortsatt mye igjen å se.

Trange gater i Caen sentrum
Trange gågater i Caen
Turistkontoret i Caen
Turistinformasjonen i Caen er en severdighet i seg selv

Vår andre tur til Caen var i forbindelse med at jeg vant 4 netter på to ulike hoteller i Normandie. De første to var på magiske Manoir de Surville og vi nøt luksuslivet på landet og utforsket nye deler av Normandie.

Manoir de Surville
Luksushotellet Manoir de Surville er en luksuriøs destinasjon i seg selv og et godt utgangspunkt for å besøke resten av Normandie

De to siste nettene, var i Caen med vandreturer, besøk på Memorial de Caen, et enormt museum som i tillegg til å dokumentere grusomhetene under 2. verdenskrig også forsøker å forklare hvorfor en ny verdenskrig kunne bryte ut bare drøyt 20 år etter «den store krigen».

Koselige sentrumsgater i Caen
Lyse steinhus minner meg litt om vakre Bordeaux
Gatelangs i Caen
Lyse murhus og mange fine fasader

Sentrale hoteller

Hotellet vi bodde på, Best Western Plus Le Moderne Caen, ligger veldig sentralt til enten du baserer deg på bil eller offentlig transport. Parkeringshus rett ved og bussholdeplasser rett rundt hjørnet. Forrige gang bodde vi i samme nabolag, på Best Western Royal Hôtel Caen Centre. Dette kan også varmt anbefales.

Hotell i Caen
Best Western Plus Le Moderne sentralt i Caen
Fine rom på Le Moderne i Caen
Lekre rom på Le Moderne i Caen

Vi nøt en god hotellfrokost med ferskpresset juice og godt brød.

Godt brød og syltetøy
Syltetøy og gele med epler og cider og selvsagt fransk baguette. Litt må man unne seg selv om man skal spise stor lunsj ute!

Ofte er jo hotellfrokoster ganske dyre, så hvis det ikke er inkludert og man ikke er storspiser, anbefaler jeg virkelig heller å rusle ut og ta en croissant og en kaffe på en fortauskafé. Da rekker man å bli ordentlig sulten til lunsj som jo må spises mellom kl 12 og 14.

Goodiebag fra hotellet
Man føler seg litt important når man får goodie bag med hilsen
Krus i goodie bag fra Caen
“Friheten ble vunnet her”

Vi ble godt tatt imot med goodiebag på hotellet. Det første vi gjorde, var å sjekke ut den guidede gåturen som tar deg rundt til mange av de største severdighetene i byen. Kartet hjelper deg og i tillegg er det markører på fortauene som leder seg i riktig retning.

Kart over fotturer rundt i Caen sentrum
Turistkontoret har kart over vandreruter i Caen
Symboler som guider deg rundt i byen
Hvis du går deg bort, er det bare å følge symbolene

Oppdag byen med kart

Første stopp for oss, var turistinformasjonen som i seg selv er en severdighet. Så bar det inn i katedralen St. Pierre de Caen.

Cathedrale St. Pierre i Caen
Interiøret i St.  Pierre

Rett over gata ligger majestetiske Château de Caen. Høye murer med slake gressletter utenfor der byens ungdommer samles til piknikker og avslapning i høstsola.

Chateau de Caen

Innenfor mureren finnes det restauranter, flere museer med både historie og kunst i tillegg til ruiner av gamle forsvarsverk.

Chateau de Caen
Ungdommen slenger seg på gresset uten for slottet i Caen

Vi rusler videre gjennom en av portene ned i det historiske området med sjarmerende hus og trange smug.

Lars og Catrine i Caen
En av portene til Chateau de Caen
Borg-porten
Imponerende forsvarsverk. Porten inn til Chateau de Caen

Nok en stor kirkelig bygning, Abbaye aux Dames de Caen som er et gammelt kloster. Der var det en eller annen seremoni, så vi kom ikke inn, men ruslet videre i det fine været.

Abbaye aux Dames i Caen
Abbaye aux Dames
Brosteinsbelagte smug i Caen
Brosteinsbelagte smug i Caen

Enorme byggverk

Abbaye aux Hommes
Abbaye aux Hommes

Vi ruslet videre til et imponerende byggverk eller samling av bygninger, nemlig L’Abbaye-aux-Hommes. Der finner vi også byens rådhus, kirker og diverse andre bygninger. Sett utenfra, ser det helt enormt imponerende ut.

Abbaye aux Hommes i Caen
Et enormt kompleks i Caen sentrum
Caen og Abbaye aux hommes
Abbaye aux Hommes i Caen er imponerende

Heller ikke her gikk vi inn, så en guidet tur her er noe som vi får ta til neste gang. For selv etter to turer til Normandie, er jeg helt sikker på at det blir en neste gang. Denne regionen er tettpakket med høydepunkter og Caen er et naturlig utgangspunkt.

En fin plass i Caen
Place Saint-Sauveur

Vi avsluttet vandreturen med en drink i de smale gågatene ved Place Saint-Sauveur.

Sykkel er fint i Caen
Trange smug i Caen

Til middag satte vi kursen mot et annet koselig område som er kjent for en stor samling restauranter, nemlig Le Vaugueux ved foten av festningen. En smal brosteinsbelagt gate med tett i tett med bindingsverkshus med allskens typer restauranter og barer.

Vaugueux-området er fullt av restauranter
Vaugueux-området er fullt av restauranter

Absolutt et sted å vanke på kveldstid hvis du vil ha litt liv og røre. Vi endte opp på Le P’tit B, et veldig sjarmerende hus med tunge eikebjelker inne og god mat.

Le P'tit B i Le Vaugeux
Restaurant Le P’tit B
Restaurant-området i Vaugueux
Le Vaugueux-området er også stedet for natteliv

Sterk krigshistorie

Dagen etter tok vi bussen til besøkes tyngste opplevelse. Vi hadde fått billetter til Caen Mémorial, et gedigent museum over andre verdenskrig. Det er et flott museum, misforstå meg rett, men det er veldig ubehagelig å se historien på nært hold.

Caen Memorial

Mens museet i Arromanches fokuserer på det som skjedde under D-dagen og på strendene langs kysten, er museet i Caen like opptatt av å vise dagligliv og enkeltmenneskers skjebner. Vi ser et barns evakueringskoffert, vi ser personlige brev og familiebilder fra jødiske familier som det ikke er noen igjen av til å ta vare på historien.

Krigshistorie i Caen Memorial

Noe av det mest hjerteskjærende var å lese et brev fra en tysk soldat som forsvarte bestialske drap av babyer fordi som han skrev, hvis ikke vi dreper dem, kommer de til å drepe oss. Det er utrolig ubehagelig å bevitne slikt hat mellom folk og naboland i Europa. Og man tenker litt på dagens fragmenterte situasjon i mange vestlige land.

Evakueringskoffert for et barn
Et barns evakueringskoffert
Familiebilder som ingen lenger trenger
Familiebilder fra jøder som ikke lenger har noen familie igjen

Museet er stort, det er masse tekst på plakater på veggene, det er mange gjenstander og utstillinger. Men det tynger å få så mye elendighet tett på. Man bør egentlig spre det over to eller flere dager, for det er rett og slett litt for mye å ta inn.

Enigma-maskinen
Enigma-maskinen
Et delt Frankrike
Frankrike var delt. Nord var okkupert, sør var fritt.

Ut mot havet

For å lette litt på sinnstilstanden, bestemte vi oss for å dra ut til havet. Vi bestilte en drosje for å ta oss ut til Ouistreham. Ouistreham er like ved D-dagsstranden Sword beach og her er det også minnesmerker av mange slag, men det blir ikke så trykkende som Omaha der det er flere etterlatenskaper etter selve landgangen.

Stranden i Ouistreham Sword beach
Minnesmerke over D-dagen i Ouistreham, Sword beach

Vi skulle plukke opp en audioguide på turistkontoret som skulle sende oss på tur rundt i byen. Ikke som en vanlig guidet tur med forklaringer på hva vi så, men med intervjuer, små tekster og samtaler mellom folk som vokste opp i Ouistreham ved Riva Bella som er “kallenavnet” til byen, og som opplevde krigen og invasjonen.

Lars har paraplyen med geotag og høretelefoner
Soldat Leon Ouistreham

Vi fikk en paraply med en geo-tag som forteller lydbåndet hvor vi er slik at informasjonen vi hører, stemmer med det stedet vi er på.

Fine hus i Ouistreham
Flotte hus i Ouistreham
Koselig hus i Ouistreham
Stilen på husene er typisk for Nord-Europa

Vi blir tatt med forbi interessante hus og steder og til slutt ut på stranda. Blant sanddynene finner vi Frihetens tre. Der henger det ønsker om fred og fordragelighet fra mange som var til stede under landgangen eller som har opplevd krigen eller på andre måter har en viktig historie å fortelle. Det er tankevekkende at det ligger rett ved høye piggtrådgjerder som skal stenge asylsøkere og flyktninger unna havneområdet der trailere skal ta ferger over til Storbritannia.

Frihetens tre
Frihetens tre. Sterk kontrast mot de høye gjerdene
Høye gjerder mot inntrengere
Fergeterminalen for båter til Storbritannia. Høye gjerder skal holde uønskede ute.

Caen là Mer – Caen strekker seg til sjøen

Stranda i Ouistreham
Store strandområder i Ouistreham

Strendene i Ouistreham bærer ikke lenger preg av krig og ufred. De hvite og beige strandhusene ser utrolig flotte ut på de endeløse strendene. Vi var absolutt ikke alene i Riva Bella denne dagen og dette er et fint utfluktsmål for alle som bor i området.

Badehusene i Ouistreham
Badehusene på stranden i Ouistreham ligger som perler på en snor
Badehus i Ouistreham
Stranda i Ouistreham med de pittoreske badehusene

Vi var heldige og fikk plass på en restaurant slik at vi fikk avsluttet stranddagen med deilig mat utendørs selv om det var midt i oktober. Det ble gratinert camembert til forrett og blåskjell og skjøkreps til hovedrett.

Gratinert camembert!
Etter å ha besøkt Camembert, holder vi oss til den osten!
Deilige blåskjell i Ouistreham
Moules frites, blåskjell med pommes frites! Nam!

Morgenmarked i Caen

Den siste morgenen avsluttet vi med marked. Det er slike matmarkeder som gjør at man får lyst til å nesten flytte til Frankrike permanent.

Matmarked i Caen
Deilig, fristende matmarked i Caen sentrum med Saint Pierre-katedralen i bakgrunnen

Det bugner av fersk frukt og friske grønnsaker, deilig mat som lages foran øynene våre i tillegg til ost, pølser og brødmat. Dessverre ikke alt vi kunne ta med oss hjem til Norge.

Paella på marked i Caen
Paella i store mengder til å ta med hjem til lunsj
Sitrusfrukt på marked i Caen
Det bugner av fersk frukt på markeder i Frankrike

Jeg føler nå at jeg har fått utforsket mange av høydepunktene i Normandie, med D-dagsstrender, Mont Saint-Michel, Giverny og Claude Monet og Fécamp og Etrétat med mer. Men det er fortsatt Rouen, Dauville og Cherbourg som må sjekkes ut. Så jeg kommer nok tilbake, Normandie! Au revoir!


Følg Catrines reiser på Facebook og Instagram for å få med deg nye innlegg.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *