G-YX6P6H2JM6
Fasaden på Britannia Hotel
Anbefalinger,  Hoteller,  Norge

Luksusliv i Trøndelags hovedstad

Ofte er et hotell et «nødvendig onde» når man skal besøke en by. Når det gjelder Britannia Hotell i Trondheim, er kan det tvert imot være selve målet med reisen. Nå reiser man til Trondheim for å bo på Britannia og så besøker man byen i tillegg og ikke motsatt. Og det med god grunn.

Lobbyen på Britannia Hotel

14. Juni 1870 åpnet Andreas Myhre dørene til Britannia Hotel for første gang for 8 britiske lakselorder og to velstående amerikanere. Myhre skjønte at det var penger å tjene på engelsktalende turister og averterte derfor med at de snakket engelsk på hotellet. Navnet var også valgt med omhu.

150 år senere har Britannia Hotell reist seg som en fugl fønix, om ikke fra flammene, så fra forfallet. Før Odd Reitan og Reitanguppen kjøpte hotellet, hadde det vært tilsluttet både Rica og Thon hotels, men var i såpass dårlig stand i 2016 at det måtte en meget omfattende totalrenovering til for å gjøre hotellet til det det er i dag.

Fugl Fønix

3 år og mange millioner kroner senere, troner nå Britannia Hotel nok en gang som en stolthet og er byens flotteste storstue og det selvsagte valget for både kongelige og kjendiser på alle felt.

Door man og egen taxi
Doorman på Britannia

Allerede på vei til hotellet merker man at dette er et hotell litt utenom det vi har ellers i Norge. Rød løper, en svart engelsk drosje og en «doorman» ønsker deg velkommen.

Doorman er ett av over 800 kriterier for å bli en del av “Leading hotels of the world”. De er også, nær naturlig vis, del av De historiske hotell og spisesteder også. Jeg har heldigvis besøkt flere slike historiske hoteller og jeg er så glade i dem. Les mer om for eksempel Walaker og Utne her.

Messing og gammel telefonkiosk

Inne i lobbyen, blir man møtte med skinnende blank messing og massiv marmor i tillegg til friske blomster og fløyelsmye sofaer.

Prinsessesøvn

Hotellgangene som ofte er ganske mørke og stusselige i «vanlige» hotell, er her klassiske og elegante og ligner mer som et kunstgalleri enn en hotellgang, faktisk fordi det henger masse kunst på veggene.  Mange av dem er faktisk til salgs og det ligger en liste i lobbyen med navn og priser skulle du bli fristet.

Dørdetalj

Rommene er akkurat så elegante som man kan forvente bak de store, tunge dørene. Gråtoner, på både vegger, møbler og gardiner og et gulv til tak speil som faktisk skjuler en tv-skulle du ha behov for det.

Marmor på badet på Britannia
Deilige senger på Britannia

Sengene er deilige mye Hästens-senger med fyldige dundyner og en haug med puter. Fyldig minibar og luksuriøse toalettartikler og tykke, deilige håndklær på badet.

Da jeg var på besøk med jobben i mars, fikk vi en eksklusiv titt inn i tårnsuiten. Der fikk vi nyte litt godt å spiste samtidig som vi fikk høre historien bak hotellet fra hotellets direktør.

Mat i tårnsuiten
Salongen i tårnsuiten på Britannia

Suiten er bygd på toppen av hotellet, bak tårnet man ser fra fasaden. Den er bokstavelig talt bombesikker, og er sikker nok til å kunne huse både paven og amerikanske presidenter. Suiten har kun ett soverom, men det har et eget vinskap, et gullbelagt badekar og eget flygel!

Men uansett hvor flotte soverommene er, er det sjelden det som trekker folk til et hotell. På Britannia er det kanskje først og fremst maten og restaurantene som gjør at man enkelt kan tilbringe en hele helg der, uten å spise noe annet sted.

Inngangen til spa-avdelingen

Etter å ha tilbragt litt tid i den lekre spa-avdelingen, med basseng, badstuer og kaldkulp, er det klart for mat.

Bassenget på Britannia
Varmtvannsbassenget under stjernene

Takk for maten

Hotellet har flere spisesteder å meske seg i. Speilsalen, den ikoniske med håndtrykkede originale tapeter og Michelin-stjerne, det fransk-inspirerte Brasseriet og asiatisk-inspirerte Jonathan.

Palmehaven

Og palmehaven, da. Til både frokost og afternoon tea.

Vi starter i kjelleren med Jonathan Grill. Vi får ulike sauser og tilbehør som vi kan bruke til kjøttet vi griller selv på spesialgriller. Ingen utenfor Japan har disse grillene og det måtte flys inn en egen installatør for å montere dem.

Griller i bordet på Jonathan
Maten på Jonathan er god

I kjelleren er det også en vinbar, der man kan spise litt småmat mens man smaker på en av de 10 000 flaskene de har i kjelleren. Hva med en liten shopping-pause med litt påfyll? En gang i måneden er det et helt spesielt arrangement, der de åpner noen av de mer eksklusive flaskene som da blir tilgjengelig på glass.

Vinbaren på Britannia

Det franske Brasseriet er moderne fransk i stilen med flaskegrønner fløyelssofaer og fliser og en lang bar og åpning inn til kjøkkenet. Maten er klassisk fransk, og stilen er uformell.

Brasseriet på Britannia

Stjernespekkede Speilsalen

Speilsalen er en historie for seg selv. Selve rommet er tilbakeført til sin storhetstid og på veggene sitter fremdeles den originale, håndmalte tapetene. Det er den perfekte rammen rundt en stjernespekket forestilling.

Speilsalen på Britannia

Speilsalen i Britannia
Kaviar i Speilsalen

Bordene reserveres 3 måneder i forveien. Kanskje ikke så rart når kokk Christopher W Davidsen, som vant sølv i Bocuse d’Or i 2017, fikk en Michelin-stjerne allerede første året etter åpning. Det betyr utsøkt mat og ekstremt høy kvalitet på service, omgivelser og drikkevarer.

Croissant

Det er som en forestilling. Den ene utsøkte retten etter den andre serveres. Det ser ut som små kunstverk som det nesten er synd å spise.

Kunsverk servert i Speilsalen
Kamskjell i Speilsalen

Det som også er synd, er at hver eneste bit er så full av unike, komplekse smaker at man gjerne vil ha mer.

Blomst på skje

De små munnfullene setter standarden for resten av måltidet. Kunstverkene kommer på løpende bånd.

Et kunsverk av en matrett fra Speilsalen
Spiselige kunstverk

Midt i måltidet kommer en liten «pustepause», etter det klassiske «trou normand», et normannisk hull som skal skape plass for mer mat. Denne serveres som en klassisk mixet cocktail ved bordet, med furunålssirup og isbiter formet som små kongler.

Speaking of cocktails

Og når vi snakker om cocktails.

Kongle-cocktail
En signatur cocktail fra baren

I baren har de en fantasktisk drink-meny med signatur-cocktails som forteller historier om hotellet. Historier om palmehaven, bybrannen i Trondheim og historien om linie-akevitten for å nevne noen.

Baren på Britannia

Igjen med dyktige folk både bak baren og ute i restauranten. Her er det godt å være gjest!

Palmehaven

Siste «severdigheten» er den andre juvelen i kronen, selveste Palmehaven. Her nytes kanskje Norges beste hotellfrokost.

Lun leverpostei fra a la carte
Pannekake

Tenk deg både à la carte, der du bestiller egg, smørbrød, pannekaker e.l fra menyen og i tillegg kan du forsyne deg med det du vil fra buffeten. Der er det omelett-kokker og osteservitører og en hel masse lokale godsaker.

Frokostsalen med bakverk

Frokost i Palmehaven
En egen ostekokk

En søt avslutning

På ettermiddagen blir Palmehaven gjort klar for klassisk, britisk Afternoon tea. Vi fikk tilbud om så mye te vi ville fra en fydig te-meny.

Saltmat til Afternoon Tea

Alle var gode og passet godt til de tre etasjene med godsaker. Salte sandwicher nederst, klassiske scones med clotted cream i midten og kaker og konfekt øverst. En perfekt måte å avslutte et perfekt opphold på.

Petit Fours til Afternoon Tea i Palmehaven

Britannia hotell er virkelig verdt et besøk, selv uten å legge igjen mange penger i Speilsalen. Har du anledning, så book et opphold her. Det vil du ikke angre på.

Følg meg gjerne videre på Facebook: Catrines reiser eller på Instagram: catrines.reiser

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *