G-YX6P6H2JM6
Place de la Republique i Perpginan
Frankrike,  Languedoc

Perpignan

Byen Perpignan ligger i Sør-Frankrike, kun 3 mil fra spanskegrensen. Perpignan har Pyrénéene i ryggen og ansiktet vendt mot Middelhavet, selv om sentrum av byen ligger ca 15 kilometer unna vannet.

Utsikt fra le Palais des Rois du Majorque

Katalanere

Byen har alltid ligget i grenseområdet mellom Frankrike og Spania, og grensene har flyttet seg både nordover og sørover i løpet av århundrene. Den nåværende grensen ble endelig bestemt i 1659.

Mange perpignanere anser seg mer som katalanere enn franskmenn, og den katalonske arven er en viktig del av kulturen og identiteten.

Place Leon Gambetta i Perpignan

Perpignan er hovedstaden i departementet Pyrénées-Orientales. Nabo-departementet nord for P-O heter Aude. Det betyr at byen kan være utgangspunkt for en ferie siden det er utrolig mye spennende å se i området. Vi hadde selv en to-ukers ferie i området i 2007 og det dannet grunnlaget for at det var i dette området vi ønsket å kjøpe oss hus.

Vi bodde 1 uke i Ortaffa rett sør for Perpignan og en uke i Beziers. Da fikk vi dekket veldig mye flott på to uker. Men vi startet med 2 netter i Perpignan og fikk gjort oss litt kjent med byen allerede da.

Kanalen i Perpignan

Lang historie

Det finnes noen få forhistoriske rester av et iberisk folkeslag som skal ha bosatt seg på slettene nord for Pyreneene omtrent 500 år før kristus. Den romerske bosettingen Ruscino ga etter hvert navn til Rousillon.

Byen Perpignans historie begynner imidlertid for fullt rundt 900-tallet. Da skal byen etter sigende ha blitt grunnlagt av Pere Pinya (Pierre Pigne) og vi forstår hvordan byen har fått sitt navn. Den første skriftlige referansen til byen er datert til 20. mai 927. Da ble et område som grenset til Perpignan solgt og byen blir nevnt for første gang.

Palais des rois du Majorque

Mot slutten av 900-tallet, i Middelalderen, begynner Perpignan på sin storhetstid. Grevene av Rousillon gjør Perpignan til sitt hovedsete. Byen fikk større og større betydning og tiltrakk seg biskopen som flyttet dit fra Elne. Det ble bygget slott, katedraler og sykehus.

I 1172 testamenterer greven grevskapet sitt til greven av Barcelona, som også var kongen av Aragon, for å unngå at det faller i hendene til sine uekte halvbrødre. 

Kongen av Mallorca

De kommende kongene av Aragon blir etter hvert også konger av Mallorca. Perpignan får sin gullalder mellom 1276 et 1344, som hovedstad i kongedømmet som strekker seg fra Baléarene i Middelhavet og fra Perpignan og nord til Montpellier. Derfor har de også en storslått borg som heter Palais des rois des Majorque, altså palasset til kongene av Mallorca.

Palais des rois du Majorque

Byggingen ble påbegynt i 1274 i romersk stil og ble fullført etter 1300 i gotisk stil. Det var Kong Jacob II (Jaume II på catalansk) som flyttet til Perpignan fra Palma på Mallorca i 1276.

Byen vokser også takket være politikk, handel og industri.

I 1344 mister Perpignan status som hovedstad når kongedømmet Mallorca blir slått sammen med Aragon. Et par år senere kommer svartedauden som rammer byen hardt.

Palais des rois du Majorque i Perpignan

Fra spansk til fransk og tilbake

I 1463 okkuperer franskekongen Ludvig XI byen, men innbyggerne yter motstand og er trofaste mot kongen av Aragon. De står imot i 10 måneder, men blir etter hvert beseiret. I 1493 gir imidlertid kong Karl VIII Rousillon tilbake til Kong Ferdinand og dronning Isabella, som nå har slått sammen de to kongedømmene Aragon og Castilla til Spania ved sitt giftemål.

Nå blir Perpignan Spanias grense mot Frankrike og blir strategisk viktig militært. Byens handelsstatus og økonomiske vekst, synker. Byen blir en brikke i et spill og bymurer blir forsterket av blant annet den kjente Vauban. I 1659 blir de etter Pyrenee-traktaten innlemmet i Frankrike og dagens grense blir etablert.

Palais des rois du Majorque i Perpignan

Reiseliv

I moderne tid har byen forsøkt å utvikle et reiselivsprodukt. På 60-tallet ble det bygget mange hoteller og «badebyer» langs hele kysten der det ikke fantes bebyggelse fra før. Det gjaldt for det meste på strekket på over 40 km med sandstrender som strekker seg fra Argelès-sur-Mer til Barcarès. Her er det tilsynelatende endeølse strender uten de store folkemengdene, så vil du ha en strandferie uten de store folkemengdene, så anbefales dette området på det varmeste.

Palmer i Perpignan

Byen Perpignan ligger litt inn i landet og er ikke nødvendigvis er destinasjonen for strandløver. Men byen et et ypperlig mål for dagsturister som bor andre steder i regionen eller som en base for utflukter. Du kommer deg lett både sørover til byene Collioure og Banyuls og innover til både Villefranche-de-Conflent og til kathar-borgene.

Place Leon Gambetta i Perpignan

Pittoresk og fargerik

Og byen er absolutt verdt et besøk. De deilige fargene på husene, enten det er naturlig terrakotta-stein eller malte hus i duse farger gjør at hele byen gløder i sola. Trange smug går på kryss og tvers i gamlebyen, fra kanalen til Place de la République. Du kan gå deg vill, men på en annen side er ikke byen større enn at man fint har oversikten og du finner alltid tilbake til et kjent sted.

Place de la République i Perpignan
Jeg elsker fargekombinasjonene på husene og skoddene.

Vi har en tendens til å se sydover til Perpignan og ikke nordover til Narbonne når vi skal på «bytur». Narbonne er også koselig, men jeg har på en måte falt litt mer for Perpignan. Den er enda varmere og mer innbydende og jeg blir ikke lei av å vandre rundt i de smale gatene, drikke et glass vin på en fortausrestaurant eller kikke inn i de mange butikkene.

Place Leon Gambetta i Perpignan

De har et Galerie Lafayette, et klassisk varemagasin og de har Les Toiles du Soleil, som selger stoffer og keramikk i så vakre farger at jeg ikke helt klarer å styre meg. (Jeg er ikke sponset!) Byen har koselig, upretensiøse kafeer med klassisk kaffe og croissant og det var her vi spiste frokost før vi skulle overta nøkkelen til huset vårt! Det er kanskje derfor byen betyr noe litt spesielt for meg.  

Hvis du likte dette, kan du følge siden min på Facebook slik at du får med deg nye innlegg.

Place de la République i Perpignan

Perpignan – A great starting point for a holiday

The history of Perpignan dates back to around 500 years B.C. And the «ownership» of the town has gone back and forth between «Spain» and «France» over the years. Only that the nations were not really established back then. It has been Rousillon, belonged to the king of Mallorca, then Aragon etc etc.

The borders have also shifted but the current border between France and Spain was established by the Treaty of the Pyrenees in 1659.

Palais des rois du Majorque i Perpignan

The area is profoundly Catalan and the inhabitants often consider themselves more to be Catalan then French. And the Catalan culture is very present in the area.

The Kings of Mallorca left a wonderful palace, the palace of the kings of Mallorca. It’s towering over the town and provides a great view of the area.

Place Leon Gambetta in Perpignan

Tourisme

I do love this area and a holiday we had in 2007 sparked the interest for a holiday home in the area. We spent 2 nights in Perpignan before we rented a house in Ortaffa for a week, then outside Beziers for the second week. That gave us a great starting point for exploring a lot of the sights in the area. But we have not yet covered it all!

Place Leon Gambetta in Perpignan

I want to open peoples eyes for this wonderful region and the town of Perpignan is a great starting point for daytrips, whether it’s out to the long, vast beaches, the cosy towns further south like Collioure or the Pyrenees and the Cathar ruins or Villefranche-du-Conflent.

Palais du rois des Majorques in Perpignan

The city it self is golden and warm, from the bricks and the painted houses. You have a lot of pedestrian streets, both broad and narrow as well as large squares and a canal. Bars, cafes and restaurants are everywhere as well as all the shops you can imagine.

Deilig hus i Perpignan

I have fallen in love with Les Toiles du Soleil. If you like colorful fabrics, this is the place to go! I can barely tear myself away from it. (I’m not sponsored!) And the square just outside is worth a visit too!

Place Leon Gambetta i Perpignan
Breakfast at Cafe Moka on the Place de la Republique in Perpignan
Breakfast at Le Petit Moka in the center of Perpignan. Then we were off to collect the keys to our new house 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *